destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Arlanda – fyra hotell och ett golfpaket testade

 

Det finns numera ett antal hotell på eller i nära anslutning till Arlanda flygplats, bra för den som antingen flyger tidigt eller landar sent. Vill du kombinera med golf visar vi vägen till ett paket 20 minuter bort där du bor på ett slott och har 27 hål att svinga loss på.


Comfort Hotel Arlanda Airport är omöjligt att missa för den som anländer med bil eller buss till flygplatsen. Från Sky City och terminalerna behöver du gå några meter utomhus men inte värre än att du grejar det i flip flops även vintertid. Interiört sticker färgsättningen ut; de allmänna utrymmena är rejält penslade medan man varit betydligt mer återhållsamma med rummen. Hade inte hotellet varit så stort (drygt 500 rum) hade vi gissat att vi befunnit oss i ett designhotell.

 

Lobbyn. Nedan: frukosten.


Reception och bar är i ett och vill du vara maximalt självständig kan du sköta incheckningen med din mobiltelefon. Checkar du som oss in sent finns det alltid ätbarheter i anslutning till incheckningen. Frukostbuffén är igång 05.30, men tjuvstartar redan vid 03 för er som ska iväg tidigt. För den som vill träna finns ett gym.

 


Se till att få ett rum högt upp så har du fin utsikt mot ”airside”/rullbanorna eller flygledartornet. För att underlätta ditt spanande har dessa rum en liggdyna på fönsterkarmen.

 Utöver dubbel- och fyrbäddsrum erbjuds även rum med åtta sängar. Vi var naturligtvis nyfikna och tittade in i ett. Rummen är på hela 64 kvm och sängarna är placerade på ett smart och yteffektivt sätt. Utsikt mot tre vädersträck och bra med utrymme för umgänge. Två toaletter och gott om plats för bagage i hallen bidrar också till att det här kändes som ett riktigt kul alternativ för dem som vill hålla ihop familjen/gänget.

 


 

Clarion Hotel Arlanda erbjuder över 400 rum och ligger i direkt anslutning till Sky City och med gångavstånd till samtliga terminaler och alla gater. Här finns två restauranger och ett välutrustat gym som ingår för hotellgäster. En utomhuspool erbjuder chans att bocka av ”har-badat-på-Arlanda”. Frukosten serveras från 04.30 alla dagar i veckan.

 

 

Eftersom vi bodde en helg hade vi nästan uteslutande sällskap av civilister på väg ut i världen eller på väg hem – något som säkert bidrog till att atmosfären var så uppsluppen och att det kändes mer som att vara på ett hotell inne i Stockholm än på en flygplats. Rumspriserna är generellt också lägre under helger, när affärsresenärerna normalt inte är här och konfererar.

 


Hotellet har också en del innovativa saker för sig, roligast är ”Happy Dog”, där hundägare får chansen att checka in på hotellet över nyår med sina krabater för att slippa nyårsraketerna (förbjudet kring flygplatsen). Det här brukar vara fullbokat ett år i förväg.Rummen har utsikt mot Gert Wingårdhs prisbelönta flygledartorn eller mot ”airside”, där flygplanen håller till. Är det de senare du vill se från rummet ska du se till att hamna så högt upp som möjligt. Plus för att det gick att få rum med badkar, dessa är ju nästan utrotningshotade på svenska hotell numera.


 

Radisson Blu Arlandia Hotel är det hotell som varit med längst på flygplatsen och huserar i den rödbruna byggnaden längs väg 273 i höjd med den gamla parkerade Jumbojeten, strax innan du kommer fram till flygplatsen. Det är också här du kör in till Swedavias två långtidsparkeringar Alfa och Beta och det är också de gula bussarna hit du som hotellgäst använder för att ta dig till/från terminalerna – bussarna stannar precis utanför ingången till hotellet.

 

 

Hotellet har 342 rum och sviter, alla ljudisolerade. Här finns också träningslokal, pool med bastu samt trevliga utrymmen med utsikt mot flygplatsen. Rummen har gott om svängrum och sängarna är absolut förstklassiga. Badrummen har badkar, vilket vi verkligen uppskattar då det inte finns något skönare ställe att parera en lång flygning i ekonomiklass. Frukostbuffén står uppdukad mellan 04.30 och 10 och helt klart var det många fler än oss som kommit på att en hotellövernattning med sen frukost är ett bra sätt att avrunda resan på. Allt sammantaget är Arlandia väl värt den några minuter långa bussresan till/från terminalerna (täta avgångar).

 


 

Good Morning Arlanda erbjuder prisvärt boende och gratis skjuts de få minuterna till/från terminalerna. Behöver du parkera bilen när du är borta erbjuds du som hotellgäst ett pris som är betydligt lägre än vad kartellparkeringen kostar runt Arlanda.

 

 

För att komma till hotellet svänger du av mot väg 273 när du kommer från E4:an, fortsätt några minuter förbi flygplatsen och sväng höger vid Lindskrogs flygplatsparkering. Kommer du med flyget är det bara att ringa hotellet så hämtar de utan kostnad inom några minuter.

 

 

Rummen är trevliga och funktionella, sängarna riktigt sköna – kändes som den där typen av madrasser som formar sig efter kroppen (eller så har vi bara gått upp i vikt). Trots närheten till flygplatsen var det knäpptyst under natten. Restaurangdelen är utlagd i en cirkel på andra våningsplanet. Frukosten startar redan från 04 och håller bra kvalitet. Det fanns gott om morgontidningar för dig som likt oss bara litar på nyhetsflödet när du får trycksvärta på fingrarna. För den som vill äta på kvällen var det bra priser, även på drycken.

 

Under vårt besök pågick en renovering av restaurangen, därav masonitväggen.

 

Good Morning är ett av de billigare alternativen för den som ska iväg tidigt eller ankommer sent och vill sova i närheten av flygplatsen. Bästa priserna hittade vi på deras egen hemsida och då ingick frukosten.

 

 

För den som vill klämma in ett golfpaket i anslutning till flygresan ligger Johannesbergs Slott i rofyllda omgivningar bara 20 minuters körning från flygplatsen.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.