Dalarnas mest kända bana
Idrefjällens GK erbjuder en omväxlande runda med fina vyer mot omgivande landskap. Vi kombinerade med boende på mycket trevliga Pernilla Wiberg Hotel kvarten bort.
Idrefjällens GK öppnade sin bana 1992. Sedan 2019 drivs den av Idre Fjäll, där även Pernilla Wiberg Hotel ingår. Pernilla, som med två OS-guld, fyra VM-guld och 24 världscupsegrar var en av 1990-talets främsta alpina skidåkare, är framförallt affischnamn för Idre Fjäll och hotellet men äger även en minoritetspost i det senare.
Hål 12 från främre tee. Längst upp: korthålet 14. Nedan: hål 15.
Från Stockholm är det sex timmars körning till Idre, från Göteborg drygt sju. Förvånansvärt många har gjort resan för att lira denna enda golfbana – säkert den bana i Sverige som genererat mest bilkörning.
Själva har vi alltid tyckt att det är för mycket körning för en bana, men så kom vi på att det också finns två bra banor i Vemdalen och en riktigt vacker i Funäsdalen och då kändes det mer motiverat att dra till fjälls.
Korthålet 17. Vi såg en hel del ren mellan Idre och Vemdalen/Funäsdalen, så kör försiktigt.
Det är två timmars körning från Vemdalen respektive Funäsdalen till Idre (gps:en kan vilja ta dig väster om väg 311 sista fem milen, men håll dig på väg 311 tills du kommer i jämnhöjd med Idre). Kör du från Göteborg är det inte längre att köra via Norge och du kan då göra ett kul stopp för golf i Oslo.
Om vi börjar med Pernilla Wiberg Hotel så ligger det i Idre Fjäll, tio minuter norr om Idre tätort. Det är öppet året runt, med 44 rum i olika kategorier och ett spa. För medresenärer som inte har förstånd nog att spela golf finns ett brett utbud av olika sommaraktiviteter, inte minst vandrings- och cykelleder.
De allmänna utrymmena är mycket trevliga, med en kombinerad reception/bar som en naturlig samlingsplats. Pernillas VM- och OS-medaljer samt många pokaler finns att beskåda i glasskåp längs två väggar.
Restaurangen, frukosten, vårt rum.
Personalen var mycket trevlig, i reception såväl som bar och restaurang. Ölsortimentet sträckte sig glädjande nog bortom ljus lager och vi fick i oss några veteöl i eftermiddagssolen på verandan utanför. Till middag satsad vi på grillad gös med sommarkantareller respektive ”Pernillas schnitzel” – båda mycket bra även om vi misstänker att den senare inte var bankad av Pernilla personligen.
Golfbanan ligger kvartens körning från hotellet, strax nordväst om Idre tätort. Bästa tiden för golfare att besöka är sensommar eller tidig höst, då är banan som bäst och det är myggfritt. Senare delen av september och början av oktober kan höstfärgerna göra upplevelsen vackrare, men då är risken större att råka ut för morgonfrost och är det tävlingar inbokade lär samtliga starttider förskjutas.
Avslutningshålet med klubbhuset i bakgrunden. Nedan: bakre tee på hål 16.
Klubben har inte så många medlemmar utan förlitar sig primärt på tillresta greenfee-gäster. Dessa brukar framförallt dyka upp från midsommar fram till mitten av oktober. Oftast är det inte några större problem att hitta lediga tider för mindre sällskap men har ni en lång körning i potten är det säkrast att boka starttid i förväg.
På väg upp till första tee möts du av en skylt som förkunnar att det är fri placering i bunker om din boll ligger i björn- eller renspår. Vi vet att renar är vanligt förekommande på banan, men misstänker att det där med björnen är mer för dramaturgin. Vill du vara på den säkra sidan rekommenderar vi bärbag och att du har med dig minst en person i bollen som springer långsammare än dig.
Hål 13, par 4 dogleg. Nedan: hål 14 från främre tee.
Banan är ganska kuperad, men med normalflås ska det inte vara några problem att ta dig runt till fots. Det finns två tees, du kan bita av antingen 4 810 eller 5 630 meter, par 72. Teeskyltarna ger inte så mycket speltips utan visar enbart hålsträckningen. Bunkrarna har tufsat gräs runt bakkanterna, vi gillar det visuellt men det finns nog en och annan som kan reta sig på det om bollen fastnar där.
När du går av hål 4 finns det en hel del tees att välja på, se till att du hamnar rätt. På två hål första nio passerar du korsande fairway på väg till nästa hål, där finns det en gonggong du ska ringa i för att signalera att du är på väg.
Hål 12 från gul tee.
Första nio var helt ok utan att riktigt greppa tag i oss, att vädret var lite surmulet under dessa hål kan ha spelat in. Efter mellanlandning för fika i klubbhuset och hål 10 i form av ett kort dogleg höger (från tee ser det ut att gå vänster, men lita på banskissen) och korthålet 11 tar det sig rejält på hål 12, ett par 5 med högt belägna tees.
Efter att du hålat ut på 13 och tagit dig uppför Stora Mördarbacken har du några riktigt fina hål på rad. 14 (ovan) är ett korthål där bakre tee är högt placerad medan den främre är i samma nivå som green, men ändå med en del hinder. 15 (nedan) är banans kanske bästa hål, ett par 4 som kräver att du tänker till på banans snyggaste teebox.
På 16 är det en rejäl pöl som ska passeras halvvägs, så rejäl att klubben döpt den till ”Havet”. För dig som enbart har sorkdödare i slagrepertoaren är de goda nyheterna att det finns en droppruta på andra sidan vattnet. Även avslutningshålet är riktigt fint, ett par 5 med ganska gott om utrymme men uppför mot slutet.
På väg mot ”Havet” på hål 16. Nedan: röd tee på avslutningshålet.
Det finns planer på att bygga nytt klubbhus och ett hotell, som båda i så fall skulle placeras på vänsterkanten där du kommer in till anläggningen, där bakre tee på hål 1 idag ligger. Tills detta händer funkar det nuvarande klubbhuset helt ok, men var observant på att restaurangen har begränsat utbud utanför högsäsong; det finns då alternativ inne i Idre fem minuter bort. Du hittar fler foton från banan här.