destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Helhetsupplevelse i förstklassig skärgårdsmiljö

 

Förvisso var 9-hålaren på Smådalarö spelplats för damtouren några år, men det är framförallt miljön, maten och den avslappnade stämningen som lockar golfare.

 

Längst ut på en halvö i Stockholms innerskärgård, 40 minuters körning sydost om huvudstaden, hittar du en av landets vackraste golfpaketsmiljöer: Smådalarö Gård. Utöver golf finns här en hel del annat att ägna sig åt och på hemsidan erbjuds olika temapaket. Många kommer också hit året om för att bara varva ner med kombinationen god mat och skärgårdsmiljö. Sommartid lockar musikkvällarna under namnet SDG Live! med namnkunniga svenska musiker.

 

Förstklassig utomhusmiljö, inte minst för frukosten. På bilden längst upp på sidan ser du de röda bastubyggnaderna.

 

Herrgårdsbyggnaden är från 1810 och har senare kompletterats med hotellflygel, matsal och orangeri. Totalt finns 62 rum av olika typer, samtliga numera renoverade. För sällskap som vill bo lite avskilt finns möjlighet att bo i huset som tidigare fungerade som sommarbostad för revydrottningen Git Gay (det är kåken som ligger upphöjt snett vänster om första hålets tee). 

 

Vårt standard dubbelrum. Nedan: rum för samvaro i herrgårdsbyggnaden.

 

För den som anländer med båt finns angöringsplatser precis nedanför herrgården. Här finns också populära vedeldade bastubad med direkt vattenkontakt; faktiskt är det många finska båtägare som stannar till här för att svetta bort hemlängtan. För den som varken har bil eller båt går SL-bussarna hela vägen fram till klubbhuset, som ligger ett bollkast från hotellet. 

 

 

Golfpaketet innehåller utöver en 3-rätters på kvällen och frukostbuffé på morgonen även lunch en valfri dag. När det gäller golfen är det bara att veva på under vistelsen och det är oftast inga problem att hitta tider. Vi anlände så att vi kunde spela ett varv före lunch på lördagen och ett efter, för att ha söndagen helt ren och kunna utforska omgivningarna. När vi vaknade till en fantastiskt fin morgon på söndagen beslöt vi oss dock för att lira en runda innan frukost – vilket gjorde att den smakade än bättre. 

 

Frukosten uppdukad.

 

Maten är tillsammans med miljön det stora dragplåstret på Smådalarö Gård. Vi skulle vilja lägga till personalen, som var oerhört trevliga rakt igenom. Restaurangen/krogen är mycket luftig och fin och oavsett om du sitter inne eller ute är kontakten med Hemviken förstklassig. Utöver hotellgästerna kommer många över dagen, för lunch såväl som middag.

 

Restaurangen när första sittningen precis dragit igång. Lammytterfilé, hälleflundra, crème brûlée.

 

Golfbanans nio hål (par 34) kan som längst spelas 2 247 meter. Det fina med niohålare är att den som spelar 18 hål får chansen till ett inspelsvarv innan det är dags att prestera något anständigt. På två hål finns alternativa tees, för att variera upplevelsen för den som spelar två varv. Än bättre blir det om du varierar mellan röd och gul tee, då har du chans till olika utslagsplatser på fem av hålen (på fyra hål delar röd och gul samma tee). 

 

 

Eftersom banan är relativt kort kommer det inte att innebära några större svårigheter för kortslående att flytta bak från röd till gul tee på andra varvet och därmed få en lite annorlunda upplevelse. Undantaget är hål 6 som kan vara lite trixigt från gul tee för den som likt oss har en slagrepertoar som domineras av sorkdödare. Alla tees har mattor och det fungerade utmärkt. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.