destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golf och boende med förstklassig Öresundsutsikt

 

Nära strandkanten mellan Helsingborg och Landskrona kastade vi ankar på en hotell- och konferensanläggning i slottsmiljö. Golfen lirade vi på Rya tio minuter bort.

 

Helsingborg ligger häftigt, 20 minuter med färja från Danmark. Länge hade staden ”Sundets Pärla” som slogan. Sedan skulle någon in och grotta i det här och efter en mellanlandning i ”Den goda staden med delaktighet för alla” har man numera landat i ”Helsingborg – staden för dig som vill något”. Själva vill vi bara en sak, att klåfingriga typer utan språklig taktkänsla beläggs med handfängslen. Välkommen till ”Sundets Pärla”.

 

Korthålet 16 på Rya och tre foton med utsikten från trädgården på Örenäs Slott. Längst upp: ölpaus på slottet.

 

För den som vill ha stenkoll på sundet är Örenäs Slott, kvarten söderut från Helsingborg, svårslaget. Slottet ligger vid det lilla fiskeläget Ålabodarna och med förstklassig utsikt mot svenska ön Ven, som vi vet absolut ingenting om utöver att de har en 9-hålare som vi ska spela så snart ön får broförbindelse till fastlandet.

 

Frukosten på slottet.

 

Slottet uppfördes av Carl ”Sockerkungen” Tranchell och stod färdigt 1918. Idag inrymmer det en av Skånes största konferensanläggningar, den enda med ett riktigt barockslott. Sommartid tar badare och golfare över; du når flera av landets bästa banor inom 20 minuter. Det hålls också en hel del bröllop här.

 

Minigolf för den som har golfabstinens. Caféet finns i den äldsta byggnaden, där även "herrgårdsrummen" ligger.

 

Utöver några hotellrum på översta våningen i slottet, samtliga med sin egen historiska stil, är de 115 hotellrummen utspridda på två byggnader. Standardrummen finns i en nyare byggnad med direkt utgång till relaxområdet med pool och badtunnor. Här checkade de två av oss som förlorat dagens scramble in, bekvämt men ganska karaktärsfattigt.

 

Standardrummen ligger vid poolen.

 

Vinnarna checkade in i ett av "herrgårdsrummen", i anläggningens äldsta byggnader. Dessa uppfördes på 1800-talet och utgjorde då Maryhills herrgård. Rummet här var riktigt fint, med takbjälkar, utsikt mot trädgården och sundet samt ett stort badrum med dubbla duschar av högsta kvalitet. Sängarna var förstklassiga och till skillnad från standardrummen fanns här luftkonditionering. En soffa och ett skrivbord fanns också.

 

Vinnarnas rum, med utsikt mot trädgården och vattnet.

 

Under vårt besök en söndag var det många bröllop i farten och fullbokat i slottets restaurang. Istället hänvisades vi till Ålabodarnas Hamnkrog fem minuters promenad bort. Det här visade sig vara en riktig höjdare. Vi började med en halv portion toast skagen, fortsatte med dagens fångst (öring) respektive skaldjurssoppa och musslor. Att dessa rätter höll hög klass var kanske inte en kioskvältare på en hamnkrog, men att efterrätten i form av en crème brûlée visade sig vara den bästa vi någonsin ätit imponerade.

 

Avslappnad atmosfär och riktigt bra mat nere vid Ålabodarnas Hamnkrog.

Golfen lirade vi på Rya, tio minuter norrut. Klubben kom igång med nio hål redan 1934, då som Helsingkrona GK, ett namn som skulle signalera den geografiska positionen mellan Helsingborg och Landskrona. Två år senare bytte man namn till Rya och 1956 var banan utbyggd till 18 hål. Det finns också en sexhålare (utan vyer mot vattnet), du ser den på vänster sida när du svänger in mot anläggningen.

 

 

Banan benämns "seaside" och på tio av hålen har du utsikt mot Öresund, med Ven och danska fastlandet i blickfånget. På hemsidan finns flyovers med samtliga hål, ackompanjerade av skrivna speltips. Filmsnuttarna skiftar i kvalitet men ger en bra bild av vad du kan förvänta dig layoutmässigt; plus för att de flugit drönaren på låg höjd så att du kommer att känna igen perspektivet.

 

Hål 4 fram- och bakifrån.

 

Tre hål sticker ut, klubben kallar dem samtliga för sina signaturhål. Hål 4 är ett korthål utlagt framför klubbhuset, känns mer som ett avslutningshål. Det är inte värst långt, men du ska över vatten och med bra väder lär du ha en hel del publik på uteserveringen. Räkna också med att flanörer längs strandpromenaden stannar till om din övningssving antyder att det är underhållsvärde på gång.

 

Hål 8 fram- och bakifrån.

 

Hål 8, som för ett antal år sedan utsågs till Sveriges bästa golfhål, är ett par 5 där det krävs mer precision än längd – på varje slag. Från bakre tees står du högt och det gäller att landa bollen så att du inte hamnar mask bakom ett gäng träd på vänstersidan. På andraslaget har du OB på båda sidorna fairway och för den som chansar att gå in är det vatten framför green. Här kommer du så nära de badande på stranden att du varma sommardagar känner lukten av solkrämer. Sedan vi var här sist har klubben monterat upp ett högt stängsel som skyddar de badande, något vi försöker att inte ta personligt.

 

 

Hål 16 (fotot näst längst upp på sidan) är ett medellångt korthål med en green i det närmaste helt omgiven av bunkrar och med förstklassig vy mot Danmark från den upphöjda teen. "Världens vackraste utsikt" påstår klubben och en sensommarkväll med ett gäng segelbåtar ute är det i varje fall en kandidat om du är golfare.

 

Hål 7. Nedan: hål 10 fram- och bakifrån.

 

Vi hade lätt kunnat klämma in hål 7 i signaturhålsamlingen, ett par 4 som vid inspel och puttning ger dig upphöjda vyer mot sundet och kontinenten, kolla flyovern så förstår du vad vi menar.

 

 

Sammanfattningsvis bjuder Rya på en riktigt trevlig runda där det strandnära läget förstärker semesterkänslan. Vinden kommer mer än något annat att avgöra hur du klarar dig runt. Restaurangen är en av de bättre i landet, vilket kvaliteten på hemsidan skvallrar om. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.