destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Körunda – med flera banor inom 30 minuter

 

Vi har testat Körunda, utsett till huvudstadens bästa golfhotell 2024. Golfen lirade vi på HaningeStrands två banor: Strandbanan och Husbybanan.

 

Körunda ligger dryga halvtimmen rakt söderut från Stockholm, strax innan du kommer fram till Nynäshamn. Kommer du från Södertälje-hållet ska du redan där svänga av och följa väg 225 hela vägen, så slipper du eventuell trafik runt Stockholm. Ansluter någon via pendeltåg är det station Ösmo som gäller, därifrån är det fem minuters körning. Är du på väg till Gotland eller polska Gdansk med båt är Körunda också ett trevligt stopp innan du tar språnget över vattnet.

 

Husbybanan, korthål, samt Strandbanan. Längst upp på sidan: Körunda.

 

Närmaste banan ligger utanför dörren, men för den som höjer blicken finns flera bra banor inom hanterligt köravstånd. Vi valde att sätta tänderna i HaningeStrands två banor, som ligger tio minuter från varandra men båda nås inom knappa halvtimmen från hotellet.

 

 

Hotellet utsågs av Travel News till huvudstaden bästa golfhotell 2024 och har tidigare också varit nominerat i kategorin ”Sveriges bästa golfhotell” vid World Golf Awards. Miljön är så lantlig du kan begära, med bara minutens promenad till sjön Muskan. Har du av misstag fått med dig icke-golfare finns det gott om alternativa aktiviteter, oavsett om de vill hålla igång eller bara slappa.

 

Trevliga allmänna utrymmen och ett mysrum med biljardbord en trappa upp.

 

Hotellbyggnaden är från 1986, uppförd i modern herrgårdsstil och med skandinavisk design. Med 51 rum och en matsal med plats för 120 gäster är kundkretsen ganska jämt fördelad mellan privatgäster och konferensdeltagare, vilket brukar borga för en trevlig stämning där det inte bara pratas golf alternativt jobb. Relaxavdelningen är liten men mycket trevlig, med bubbelpool, ångbastu och is-dusch. Hotellet har också en egen bastu-flotte några minuters promenad bort.

 

 

Rummen ligger i två plan. Hamnar du som oss i nedre plan har du en uteplats. Vårt rum var mot framsidan, vilket innebar morgonsol. Föredrar du kvällssol är det baksidan som gäller. Frukosten startar 07 vardagar och 08 helger.

 

Vårt rum och vår uteplats. Frukosten.

 

HaningeStrand har numera alltså två banor: Strandbanan och Husbybanan (tidigare Husby GK och en gång i tiden Österhaninge GK). Strandbanan lirade vi en riktigt fin höstdag. Layouten är en blandning av park och skog. Det finns fem tees och du kan bita av från 4 295 upp till 6 000 meter.

 

 

Bunkrarna är tvärtorvade av brittisk modell, inte bara snyggt utan den relativt höga kanten i spelriktningen gör också att de funkar som bunkrar ska funka: fånga upp dåliga eller dåligt planerade slag – glöm att ta dig ur med en träfemma. Samtidigt är de inte alls så djupa som de kan vara på vindutsatta banor i Skottland – du kommer att ha nästippen ovanför kanten när du ska spela dig ur.

 


Efter ett öppninghål (ovan) där det gäller att inte hamna mask tar dig hål 2-8 i en cirkel på andra sidan Årsta Havsbadsvägen. Spelar du från bakersta tee ska du se upp för plåtskador på hål 2 – från den tee slår du över vägen. Hål 3 (nedan) var vår favorit på ut-9, ett par 5 med flera alternativ från tee och inspel över vatten.

 

 

Hål 9 (nedan) är ett kort par 4 där längden på ditt utslag och precisionen i ditt inspel sommartid kommer att kunna bedömas av en fullpackad uteservering. Det här känns som det naturliga avslutningshålet på banan. Vi gissar att klubben kör slingorna som de gör för att skogshålen 10-12 ska få chansen att tina upp tidiga morgnar på vår och höst, innan golfarna når dit.

 

 

Med kortare dagar på höstkanten kan det vara svårt att tajma in lunchen, men vi var här en vardag i mitten av oktober och med lite trafik på banan bröt vi rundan halvvägs för lunch (stäm av med proshopen om det är ok och se sedan till att du inte ställer till det för andra när du ska vidare efter lunchen). Fördelen med det här är att man inte bara får chansen att vila benen utan också kan ta en öl och sedan nyktra till för bilkörningen hem.

 

 

Sista nio var vår klara favorit-slinga. Hål 11 (nedan) är ett korthål med en green omsluten av vatten på tre sidor och Blistafjärden som fond. Oavsett vilken tee du väljer gäller det att ha tungan rätt i mun – sorkdödare göra sig ej besvär.


Hål 15 (nedan) är också riktigt bra, ett hyfsat långt par fem med högt belägna tees och vatten i spel på utslag såväl som inspel. Tvingar dig att tänka till på alla slag.

 Avslutningshålet (nedan) är rejält långt från de två bakre tees, 510/565 meter. Vatten är i spel på högersidan hela vägen fram. Allt sammantaget hade vi en av säsongens bästa golfdagar och det är ett mysterium att så många ställer in sin golfbag för vinterförvaring alldeles för tidigt.

 

 

Husbybanan spelade vi första gången i slutet av förra årtusendet. Då fanns som vi kommer ihåg det endast en bunker, för att marken var av arkeologiskt intresse och man inte fick gräva djupare än ”plogdjup” (Riksantikvarieämbetet skulle säkert haft en del att säga om våra duffar).

 


Sedan dess har det hänt en hel del på banan. Bunkrarna verkar man ha fixat genom förhöjningar där man sedan anlagt själva bunkern – effekten blir att du precis som på många prestigebanor söderut oftast ser dem tydligt när du ska slå.

 Det finns ingen fairwaybevattning och det märktes under vårt besök att det varit en längre period med höga temperaturer och lite regn. Visst kan man under de förhållandena gnälla lite över att allt inte är grönt och fint, men se det istället som en chans att lira under linksliknande förhållanden.

 


Klubbhusområdet har alltid varit ett av de mysigaste runt huvudstaden och numera är restaurangen verkligen fin och med fullservice – det fanns flera ”dagens” att välja mellan och då ingick utöver salladsbord och kaffe även en fin krämig tomatsoppa. Du hittar fler foton från HaningeStrands båda banor här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.