Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

 

Heta tips för dig som vill rigga en golfresa till Finland


Finland har ett 100-tal golfbanor utspridda över landet, de flesta naturligtvis koncentrerade kring de större städerna. Vi har testat de nio bästa runt Helsingfors och de sex bästa utanför Åbo/Turku. Båda besöken tog vi båten, och fick Stockholms skärgård som bonus.

 

Att vi svenskar generellt vet så lite om golfen i Finland kan bero på att många känner det lite som att ”gå över Östersjön efter golfen”. Samtidigt är det lite märkligt att aktörerna i Finland inte ser en större potential i Sveriges halvmiljon golfare, för med båt från Stockholm är finska banor lika lättillgängliga som våra svenska – en middag och några timmar i bingen så är du där och kan slå ut tidig förmiddag.

 

Med båt till Finland från Stockholm får du chansen att uppleva skärgården från första parkett.


Att finnarna på den internationella idrottsarenan fortfarande skördar större framgångar inom Kärringkånk (som numera är en seriös sport med VM-status) än på golfbanorna har bidragit till att man inte haft den explosion i antalet utövare som följer med mycket mediapublicitet.

 

 

Utan kunskaper i finska är det inte helt oproblematiskt att rigga en golfsemester i Finland på egen hand. Eftersom vår finska inskränker sig till fyra svordomar och att vi kan räknetalen upp till två (även om vi är osäkra på ordningsföljden), valde vi att maila klubbarna för att på så sätt höra om det var några tävlingar i vägen för vårt besök. Trots att vi mailade på svenska och engelska var svarsfrekvensen ganska låg. När vi ringde var det dock inga problem, de flesta pratar antingen engelska eller svenska. Vill du briljera med finskakunskaper är det värt att chansa med svenska ord och krydda med lite extra vokaler samt lägga till bokstaven ”i” på slutet - antingen tycker de att du är ett språkgeni eller en idiot/”idiootti”. Enda finländska golftermen vi lyckades snappa upp är ”Perkele”.

 

Kytäjä North West norr om Helsingfors. Ovanför: Kankaisten utanför Åbo. Längst ner: alla klubbhus vi besökt i Finland har varit mycket fräscha, men inte utan faror för den som inte vill ha bitmärken i puttern.  


Under våra rundor i Finland spelade vi oftast med lokala golfare, alla lika trevliga, och även här funkade antingen engelska eller svenska bra. Samtliga klubbar vi besökt har haft mycket fräscha klubbhus och langat fram bra mat. Bra golfvagn ingår som regel i greenfeen. På de flesta klubbar är det obligatorisk paus efter första nio hålen. På första tee på finska klubbar hittar du inte sällan en metallcylinder med pinnar, dessa används för att bestämma i vilken ordning man ska slå ut. Finland ligger en timme före oss, vilket gör att du kan skylla dålig dagsform på jetlag. Valutan är Euro. Läs våra reportage om de nio bästa banorna runt Helsingfors och de sex bästa runt Åbo.

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Finland:

Archipelagia

Aura

Aurinko

Harjattula

Hirsala

Kankaisten

Kultaranta

Kytäjä North West
Kytäjä South East
Linna
Pickala Forest
Pickala Park
Pickala Seaside
Tapiola
Vuosaari/Nordsjö

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.