Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

 

Här är matsedeln lika viktig som scorekortet

 

Frankrike är ett mycket prisvärt golfland och vi har testat 28 banor i fyra områden. Presterar du bättre över porslinet än gräset har du kommit rätt.

 

Frankrike har drygt 500 golfbanor jämnt spridda över landet. Det finns ett ental regionala golfpass som ger hyfsade rabatter, förr var det lätt att hitta dessa via turistbyråns hemsida men numera får du goggla efter dem (vissa klubbar har dem på sina hemsidor). Många banor i Frankrike erbjuder också rabatterad greenfee till äkta makar eller par. Även utan rabatter är golfen i Frankrike ofta prisvärd, inte sällan kan du lira för samma pris som i Sverige, även på de riktigt bra banorna. När det gäller avståndsmarkeringar på franska banor är det lite som reglagen på franska bilar, att grejorna inte är där man är van. Vi tror att vi fattat det som att "150-meterspinnen" i Frankrike markerar 135 meter till framkant green.

 

Golf d’Etretat i Normandie. Längst upp: Frégate i Provence. 

 

Med tanke på hur mycket landet har att erbjuda utöver golfen är vårt tips att du först bestämmer vad du vill göra när du inte spelar golf och sedan försöker hitta bra banor i närheten av dessa attraktioner. Många lockas av romantiken förknippad med Provence och flärden på Rivieran. Den senare är också mer engelskspråkig och åker du utanför högsäsong erbjuds du en trevlig och avslappnad upplevelse då det också går att hitta bra priser på boende. Tar du regnrisken att åka hit vintertid har du en extra bonus i att det går att kombinera med utförsåkning i Isola 2000, bara någon timme upp från kusten.

 

Honfleur i Normandie. Nedan: utsikten från vårt hyrda hus på Korsika. 

 

Vägarna i Frankrike är bättre än i Sverige, men de kan korka igen. Runt Paris är det ofta körigt – är det inte rusningstrafik så är det vägarbeten, något att ta med i beräkningarna när du planerar ditt flyg. Under den i Kontinentaleuropa stora semestermånaden augusti rekommenderar vi att du håller dig borta. Många av de större motorvägarna finansieras med vägavgifter. På vissa sträckor kan dessa vara relativt höga, väl i nivå med vad du betalar för drivmedlet till bilen. På Autoroutes.fr kan du se hur mycket du behöver betala i tull för olika sträckor, bra för att kunna göra alternativa körplaner.

 

 

Maten är – så klart – en stor del av golfen i Frankrike. På flera klubbar såg vi ett glasskåp i entrén. I Sverige förvarar klubbarna sina pokaler i den här typen av skåp, i Frankrike visar restaurangen inte sällan upp sina viner. Golfrestaurangerna håller generellt hög klass i Frankrike och därför tycker vi att du i möjligaste mån ska planera dina golfdagar så att du antingen kan börja eller sluta med en god lunch – ibland går det även att få middag. En sak att tänka på när du beställer kött i Frankrike är att de ofta äter det lite blodigare än vad vi gör; käkar du ”medium rare” här hemma kan det mycket väl motsvara ”medium” i Frankrike – du får prova dig fram. En hel del supermarkets håller fortfarande stängt på söndagar i Frankrike.

 

Golf de St Saëns i Normandie.

 

Vi har under en förlängd höstvecka testat elva banor i Normandie. I Frankrikes mathuvudstad, Lyon, gav vi oss på flera av de bästa banorna. I Provence/Cote d'Azur, där du hittar franska rivieran, har vi testat tio banor. På Korsika har vi testat båda banorna, samt ett boende som lockar celebriteter från hela världen.

 

Gouverneur Breuil utanför Lyon. Längst ner: Franska golfare är ett socialt släkte som kan ta god tid på sig ute på banan; många läser greenerna lika noggrant som om de vore en manual till hur man desarmerar en atombomb.

 

French connection

 

Jag var med om en "incident" på en av de finare klubbarna på Rivieran. I vanlig ordning hade jag slicat iväg utslaget och det bar sig inte bättre än att bollen landade i en trädgård. Jag slog en ny boll och började gå nerför fairway. Under min promenad fick jag ögonkontakt med en dam som vinkade till mig från trädgården där min boll landat. Jag gick dit och hon pekade på min boll, som låg på gräset inte långt från solsängen där hon precis legat. På knackig franska bad jag om ursäkt. Damen svarade att det inte alls var någon fara – och att jag gärna fick komma in. Jag var inte sen att ta chansen att rädda min nya NXT-boll och började äntra staketet.
– Ta med en klubba, den ligger fullt spelbar och med ett bra slag kan du nå green från här, hojtade damen.
Väl medveten om att jag har få bra slag i min repertoar och den överhängande risken att jag flyttar halva hennes gräsmatta ut på spelfältet tackade jag för erbjudandet men avböjde.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Frankrike:

Amirauté
Barbaroux

Barrière de Deauville
Barrière de Saint Julien
Bresse

Cannes Old Course

Champ de Bataille
Dieppe-Pourville
Estérel
Estérel lÀcadémie

Etretat

Frégate
Gouverneur Breuil
Gouverneur Montaplan
Granville
Lyon Brocards
Lyon Sangliers
Mionnay La Dombes

Murtoli Golf Links

Omaha Beach La Manoir
Omaha Beach La Mer

Pont Royal
Roquebrune

Saint Endréol

Sainte Maxime

St Saëns

Saint Tropez

Sperone

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.