Trevliga klubbhusmiljöer och ordning och reda
Vi har testat flera banor för er som ska ner och hämta billig öl med färja och vill sträcka på benen innan hemfärden. Vill du bo på fina anläggningar med mer än en bana har vi testat flera i norra delen av landet. Ska du ner mot kontinenten har vi testat några anläggningar som ligger bra till för ett stopp med boenden och golf.
Säg Tyskland och många tänker Autobahn. Det är lite märkligt att landet för flertalet svenskar mest ses som ett genomfartsland till mer exotiska breddgrader, för Tyskland har så oerhört mycket att erbjuda, inte minst drygt 600 golfbanor och ordning och reda till en grad att svensken framstår som småslafsig. När det gäller att ta sig dit med bilfärja kan du läsa mer i texten om norra Tyskland.
Fleesensees Schloss Platz. Längst upp: Faldo-banan på A-rosa utanför Berlin.
Många klubbar står verkligen på tårna för att attrahera gäster och i norra delen av landet har några också information på svenska på sina hemsidor – av blandad kvalitet. Andra anser sig ha fullt upp med sina medlemmar och visar svagt intresse för greenfeegäster, om du undrar varför de ibland inte svarar när du mailar och undrar om spel. En annan orsak att de inte svarar kan vara att de är osäkra på engelska. Om du ringer utan att bemästra tyska kommer du påfallande ofta inte längre än ”Hello I call from Schweden”.
Golfpark Strelasund, toppenfin anläggning med 36 hål söder om Sassnitz. Nedan: Winston Links.
Det finns en tysk som pratar bra engelska, men han är sällan i landet. För dig som tror att det funkar med svenska, för att tyska och svenska tillhör samma språkgrupp, säger vi bara att klubbchef/vd heter Geschäftsführer/-führerin – och på den vägen är det. Köttbullar verkar heta partyfrikadellen.
Vårt tips – om du vill kolla om spel med klubbarna och inte har någon tyskspråkig person som kan hjälpa dig – är att använda Google Translation och maila dem. Du kommer inte att vinna några litterära tyska priser, men om du formulerar dig enkelt så finns hoppet att du kan få bekräftat att det är ok att spela den dag du tänkt dig – för i Tyskland är banorna oftare än i Sverige upptagna med diverse tävlingar. Du kan också försöka hitta tävlingskalendern på deras hemsida.
Utöver sin taskiga engelska är nog tyskarna – efter norrmännen – den nationalitet som är mest lik oss svenskar: ordningsamma och lite reserverade/avvaktande mot nya bekantskaper. Dock är de betydligt mer formella än oss och håller sig oftare till protokollet; föreslå ”ready golf” (att den som är klar slår ut först) och flertalet kommer sannolikt att titta på dig som du var från en annan planet. Du kommer också att märka att de delar många svenskars förkärlek för att scora/räkna poäng i alla lägen istället för att – som många britter och irländare – bara njuta av banan och sällskapet. När det gäller avståndet till framförvarande boll råder vi dig att inte ligga för nära, flera gånger fick vi onda ögat när vi låg på vad vi ansåg vara ”svenskt normalavstånd”. Nidbilden av tyskar, att de jagar solstolar i flock på sydliga breddgrader, kommer att få sig en positiv törn när du umgås med dem på hemmaplan.
Restaurang Pfederstall vägg i vägg med golfboendet i Bad Driburg mellan Düsseldorf och Hannover.
En sak som gör golfen attraktiv i Tyskland är att det nästan aldrig är några problem att komma ut, om det inte är tävling. Faktiskt kör många klubbar utan starttider, för att det inte behövs. Tyskarna verkar sällan lira golf före nio på morgonen, så för en morgonpigg svensk erbjuds fina möjligheter till stillsamma naturupplevelser.
Stena Line ankommer Kiel, en mysig stad med flera prisvärda golfbanor. Nedan: Winston Open.
Även mellanklassbanor erbjuder oftast bra kvalitet på sina gräsytor och klubbhusen är nästan alltid mysiga och fräscha på ett småskaligt sätt. Maten är ofta mycket bra och ölen självklart alltid närvarande. För er som kör bil har tyskarna lyckats få fram några riktigt bra alkoholfria alternativ när det gäller weissbier, världens bästa dryck och vårt livselixir. Skulle du bli inbjuden att delta i en tävling är det kutym att bollen äter tillsammans efteråt.
Man behöver inte heller slå ihjäl spargrisen för att få en bra golfupplevelse i Tyskland, räkna med priser som i Sverige, både vad gäller greenfee och hyra av golfbil. Dessutom finns det flera rabatthäften/golfpass och annat som gäller i Tyskland, googla runt och kolla när du är på plats.
Green Eagle North Course i norra Tyskland. Nedan: Steinhuder Meer utanför Hannover.
Flertalet av Tysklands banor är parkbanor, ibland i anslutning till vackra slott där det ibland också går att bo. Ett antal linksbanor har byggts på senare år, men eftersom tyskarna gärna vill att banorna är gröna och mjuka har det blivit en del kompromissande. Många tyska banor är stängda på måndagar för banarbete.
Via Internet och andra källor är det svårt att bestämma vilka banor man ska satsa sina kronor på. Rankingen ger en viss vägledning, men den tar ofta hänsyn till parametrar som ibland känns väl krystade för en hobbygolfare. Tyska turistbyrån ger av och till ut en gratisbroschyr på svenska – Golfguide Tyskland – som kortfattat beskriver golfregionerna och många banor, dock inte alla. Här hittar du även kontaktdetaljer till klubbarna – och information om flera prisvärda golfpass. En annan A4-broschyr värd att försöka få tag på via turistbyrån är Golfkusten. Den finns på svenska och beskriver golf i Schleswig-Holstein, i nordligaste delen av Tyskland. På plats i Tyskland kan du köpa Golfführer für Deutschland, en bok som beskriver samtliga banor i landet. I vanlig ordning kan det löna sig att kolla efter erbjudanden på klubbarnas hemsidor.
Gleidingen utanför Hannover, en av våra absoluta favoriter i Tyskland. Nedan: Slottshotellet på Fleesensee.
Du ska överhuvudtaget försöka undvika spel på klubbarna i samband med tävlingsdagar, dels för att det kan gå otroligt långsamt (den tyska noggrannheten slår igenom även här) men också för att köket kan ha fullt upp och att du får nöja dig med någon macka för att stilla hungern. Tisdagar är normalt tävlingsdag för damerna. Av någon anledning schemalägger många klubbar större banarbeten till dessa dagar, så undvik tisdagar. I övrigt tycker vi det är ett mansgrisigt beteende. Onsdagar är på många klubbar tävlingsdag för herrar, men det kan skifta. Skulle du få möjlighet att delta i en tävling med någon stor sponsor ska du tacka ja. Arrangemangen är allt som oftast mycket välordnande, ibland med kockar ute på banan och flera kul händelser runtomkring. Vid ansamlingen till större tävlingar med kanonstart är tysken i sitt esse – fullt på rangen och förväntningar i luften som om det vore VM-final i fotboll.
Att köra bil i Tyskland är – trots alla historier du säkert hört om Autobahn – oftast en lugn historia, framförallt för att de flesta bilister tar det lugnt i potentiellt farliga situationer som omkörningar. Med detta sagt ska du vara medveten om att det kan dyka upp testosteron-raketer i vänsterfilen som tvärbromsar i häcken på dig, trots att du kör i 150. Känner du dig osäker så håll dig i högerfilen – det brukar rulla på bra även där. För att förhindra att 82 miljoner människor trängs på vägarna samtidigt är industrisemestern i Tyskland utspridd på tre månader. Runt stora städer ställer vägarbeten ofta till köer sommartid. För att känna dig säkrare om du skulle få motorstopp på vägarna i Tyskland kan du bli medlem i ADAC.
Schloss Lüdersburg Lake Course i norra Tyskland. Nedan: vårt rum på Strandhotel Travemünde.
När det gäller boende för turister är det ofta mycket prisvärt. På många ställen kommer du att se små skyltar med texten ”Zimmer frei”. Vad gäller mindre gasthaus/hotell/pensionat/B&B får du ofta ett bra pris bara du knackar på, så där kan du välja något som dyker upp längs vägen och ser trevligt ut. Större hotell ska du undvika att dyka upp på spontant – bättre att boka via nätet (se våra allmänna restips). Många tyska hotell som ligger nära golfbanor erbjuder golfpaket och i landet finns också några riktigt bra golfresorts. I övrigt rekommenderar vi mycket starkt de fyrstjärniga familjehotell som oftast finns i villamiljöer i mindre samhällen och som inte bara erbjuder fräscht boende och bra service utan också en personlig upplevelse. Maten är också ofta mycket bra och prisvärd på den här typen av hotell.
En golfresa till Tyskland kan ”finansieras” genom ölinköp. Vårt tips är att köpa de billigare lokala ölen som säljs på de större ställena, typ CITTI-butikerna – de är minst lika bra som de mer kända märkena och till en betydligt billigare peng. I många butiker som är välfrekventerade av svenskar kommer du även att hitta de stora svenska ölsorterna. Varför du i Tyskland skulle vilja köpa dessa istället för rejäl inhemsk öl begriper vi inte. Dessutom är det vansinnigt att köra ner svensk öl på lastbil till öllandet Tyskland, för att du ska kunna köra hem det igen i personbil. I svenskbutikerna kan du också slippa betala panten för vissa sorters öl, genom att fylla i en exportdeklaration som finns i butiken (du får inte tillbaka panten i det svenska pantsystemet). Vår erfarenhet är att det ibland lönar sig att köpa dessa sorter, ibland inte. Den ranson som du får föra in i Sverige är numera så stor att tullen snarare har börjat titta på huruvida du överskrider maxlasten för din bil än hur mycket du har med dig. Utöver golf och alkoholinköp, lockar tydligen även service/reparation av bilen svenskar till Tyskland. Flera verkstäder erbjuder gratis hyrbil under tiden de har din bil, så att du ska kunna lira golf/shoppa. Huruvida det här lönar sig för just dig har vi inte en susning om.
Vi har så här långt hackat oss runt i tre områden i Tyskland:
I norra Tyskland finns några av de bästa golfanläggningarna i landet – vi har testat flera. Vi har också gett oss på några av de prisvärda banor som finns längs Östersjökusten, nära färjelägena. Här kan du få rejäla rabatter på greenfeen genom de golfpass som finns att köpa och som gäller på ett stort antal banor. Vår artikel ger också bra vägledning när det gäller boende som inte bara erbjuder golf, utan även andra aktiviteter. Jätteanläggningen Fleesensee har vi med i ett separat reportage.
Utanför Berlin har vi testat Arosa Scharmützelsee, med tre banor (varav två i absoluta tysktoppen) och massor av andra aktiviteter – inklusive en spa-avdelning på nätta 4 200 kvm.
Runt Hannover och Dortmund, där många stannar till på sin väg ner eller upp i Europa, har vi hackat loss på totalt nio banor. En av klubbarna var så fin att vi lätt kunde avyttra vänsterbenet för ett medlemskap – vad de sedan skulle göra med ett vänsterben vet vi inte. På en annan betalar du på måndagar ditt hcp i euro för att få spela – en märklig idé och man undrar ju om plus-hcpare får betalt.