Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Förstklassig resort med tre 18-hålare

 

Berlin är omgivet av ett antal bra golfbanor, men långt ifrån så många som stadens storlek borde motivera. En orsak till detta tillkortakommande är naturligtvis Warszawapakten och Berlinmuren, som i många år gjorde det svårt för människor att röra sig fritt.

 

Golfbanor var kanske inte heller högst på prioriteringsordningen när Sovjetmakten skulle hitta förströelser åt proletariatet. Men nu gör man sitt bästa för att jaga fatt de två stora tyska golfstäderna München och Hamburg, dels genom att utveckla de banor som fanns innan andra världskriget (Tysklands äldsta bana ligger faktiskt utanför Berlin), dels genom att öppna nya anläggningar.

 

Palmer-banan. Längst upp: Faldo-banan.

 

Broschuren Hauptstadt-Golf ger en introduktion till anläggningarna runt huvudstaden. Vi valde att satsa på Sporting Club Berlin, bland turistande golfare mer känd som A-ROSA Scharmützelsee. Scharmützelsee är en femstjärnig golf & spa-resort sju mil sydöst om Berlin. Hotellet har drygt 200 rum och ett spa på hela 4 200 kvm, varav ett våningsplan ägnas helt åt "ayurveda", vars principer är lika okända för oss som hur man slår en kontrollerad fade. På golffronten finns här tre 18 hålare – varav två alltid rankas högt i Tyskland. För den som av någon anledning inte lirar golf finns massor av alternativa aktiviteter, på land såväl som vatten. Ungefär hälften av hotellets gäster spelar åtminstone någon av banorna under sitt besök (finns även en korthålare, nio hål).

 

Huvudingången till hotellet.

 

Hotellet är stort, men har genom sin speciella arkitektur ändå karaktär. De allmänna utrymmena är naturligtvis av hög kvalitet, ävenså rummen, om än lite mindre än man kanske förväntat sig. Maten är riktigt bra, även i klubbhuset där vi åt förstklassiga fisk- och skaldjursrätter. På kvällarna är det buffé som gäller på hotellet, även den av hög klass. Vill du äta á la carte kvällstid är det klubbhuset eller restaurangen nerför trappan mot sjön som gäller. Terrassen framför matsalen, med utsikt mot sjön, är ett skönt ställe att hänga vid middagar såväl som frukostar. Internet kostar, inga stora summor, men det känns ändå märkligt att man ska behöva betala extra för något som på betydligt billigare hotell ofta ingår i rumspriset. Ljudet när du låser upp din rumsdörr ger klara associationer till skräckfilmer i fängelsemijö. Nyckeln/plastkortet fungerar som betalmedel på hela anläggningen, även på golfklubben.

 

Nerifrån och upp: vårt rum, frukosten och matsalen mot uteserveringen.

 

Vi valde att testa de två topprankade banorna, designade av två av golfens största namn. Faldo Course är – ni har säkert gissat det –designad av Nick Faldo. Det här är i vårt tycke den klart bästa banan på anläggningen och den var under vårt besök i mycket bra skick, framförallt första nio som vi hade som klar favorit. På Faldo-banan är golfbil alltid förbjuden, men det finns elektriska vagnar att hyra.

 

 

Arnold Palmer-banan är en rymlig skogsbana, där varje hål har sitt eget rum avgränsat med rejäla skogspartier – bra för dig som inte vill störas av andra golfares dåliga dagsform på angränsande hål. Det är lite väl sparsamt med teeskyltar som visar hålens layout och genar du till nästa tee är det lätt att missa dem. Banan spelas 6078/5361 från gul/röd tee och är det blött i marken kan det bli väl långt för många, inte minst då det är många dogleg.

 

 

Första nio ligger på andra sidan vägen från hotellet, intill Faldo-banan. Sista nio börjar och slutat vid klubbhuset. För dig som vill ha en fin naturupplevelse är tipset att slå ut tidigt, för på sista nio finns då chansen att träffa på några riktigt tama rådjur.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Berlin:

Arosa Faldo
Arosa Palmer

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.