Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Världens största utbud av golfbanor i alla prislägen

 

Vi har testat ett 100-tal banor och många golfresorts/golfnära boenden i Florida och guidar dig så att du hittar det som passar din smak och plånbok bäst. När det gäller generella råd om hur du hittar billigare greenfee hänvisar vi till vårt inledande kapitel om USA.  Läs också intervjun med vår lågbudgetkorre om hans erfarenheter från att tillbringa större delen av vintern som golfare i Florida.


Ingenstans ligger golfbanorna tätare än i ”The Sunshine State”. På en yta en tredjedel av Sveriges ryms ca 1 500 golfbanor.  Många är privata, de flesta helt platta (högsta naturliga punkten i Florida mäter bara 105 meter över havet). Klimatet varierar lite mellan norr och söder, december-januari kan du faktiskt råka ut för morgonfrost i norra halvan även om det är ovanligt. Generellt är nov-feb som svensk sommar även om du naturligtvis har bäst chanser att få riktigt varma temperaturer i söder. Stränderna är bruna på östkusten och vita på västkusten. Vill du bada i havet vintertid har sydostkusten varmaste vattnet.

 

Streamsong öster om Tampa. Längst upp: Turnberry Isle utanför Miami.


Under vintern – nov-mars – är det betydligt lättare att hitta bra priser på boende och golf i norra Florida. Räkna också med att tempot är lite lugnare här, inte minst i trafiken. Utanför högsäsongsveckorna är Orlando också otroligt prisvärt, även när det gäller boende. Söderut får du räkna med att betala betydligt mer för boendet. Februari-mars är dyrast, följt av januari. November-december kan du fortfarande hitta riktigt bra priser. Sydöstra Florida har det mest hektiska tempot och här upplevde vi också att det var lite svårare att få kontakt med lokalinvånarna, men ändå betydligt lättare än vad vi är vana vid i Europa. För dig som gillar att flanera bland blomsterprydda gator med massor av uteserveringar är Naples svårslaget. Staden lär dessutom ha fler golfbanor per capita än något annat ställe i världen, även om de flesta är privata.

 

Ocean Course på Hammock Beach, som inte har en chans mot anläggningens "andrabana".


Med så många banor är vårt tips att du först bestämmer vad du vill göra utöver att spela golf. Gör sedan din planering utifrån det. Om du enbart vill satsa på golfen och är beredd att betala för det bästa kan det vara ett alternativ att bo på några golfresorts, för att få tillgång till de bästa banorna vid sidan av de helt privata anläggningarna.

 

Holiday golfklubb i nordväst tidig morgon, med bermudagräs som går i vintervila och blir brunt.


Många golfbanor i norra Florida har bermudagräs, ibland hela vägen från tee till green. Den här typen av gräs – som också är vanligt förekommande i Sydeuropa – går i vintervila några månader varje år och blir då brunt. Det kan förvisso se fult ut, men spelmässigt funkar det snarare bättre än de gröna varianterna vintertid. När det gäller personalen på klubbarna är extremt många inflyttade/övervintrande norrifrån. Inte sällan står det på namnskyltarna varifrån de kommer.

 

PGA National i West Palm Beach, vi har testat boendet och tre av banorna, inklusive den där Honda Classic avgörs.


När vi inför vår första golfresa till Florida diskuterade upplägget var ett alternativ att gå grundligt tillväga och spela alla 1 500 banor. Med ett tempo på 100 banor om dagen skulle detta vara fullt möjligt. Snart enades vi dock om att lira en bana om dagen, vilket vi fortsatt att göra här under följande besök. Genom att du oftast tvingas köra bil är det inga problem rent fysiskt. Dock försöker vi alltid komma ut som första boll på morgonen, för att få tid till annat efter lunch.

 


Camp Creek i nordväst, en av de bästa banor vi någonsin lirat.


Ruff är inte vanligt på banorna här, istället utgörs svårigheterna av bunkrar och vattenhinder, ofta tillverkade. Det här gör att du oftast slipper leta boll. Flera gånger har vi stött på alligatorer, en gång trampade vi nästan på en när vi letade efter bollen i vattenkanten – de är skygga individer och sticker normalt direkt när du närmar dig men den här låg väl och dåsade efter lunchen. En annan gång höll vi på att köra på en ganska stor rackare med golfbilen när vi kom runt en hörna. De flesta gånger får du dock leta aktivt för att se dem.

 


Istället för röd pinne på Remington golfklubb söder om Orlando. 

Vi har testat flera mycket prisvärda banor, men också flera av toppbanorna där det står mer pengar på spel för dig. Genom att vi fotat som tokar hoppas vi kunna ge dig ett så bra beslutsunderlag som möjligt när du ska bestämma dig för vilka banor du ska satsa på. Ska vi tipsa om några lite mindre kända pärlor blir det Camp Creek i Panama City Beach i nordväst (fantastisk layout i ostörd natur – en av de bästa banor vi någonsin lirat), The Conservatory i nordost (så nära en riktigt bra linksbana du kan komma i Florida) och Turnberry Isle Soffer Course i sydost (mycket hög finish och nära till Lauderdale/Miami).

 


Dye Course på PGA Village, en av de bästa banorna vi lirat i Florida. Längst ner: Fantastiskt fågelliv på banorna.


Vi har delat upp våra reportage i fem geografiska områden (klicka på rubrikerna):


Orlando
Världens största lekstuga och med ca 170 banor för alla plånböcker. Utanför högsäsongsveckorna är Orlando oslagbart när det gäller att hitta bra golf och boende till en låg kostnad. Vi har testat ett 30-tal banor i alla prislägen.


Nordvästra Florida
Panama City Beach/ Destin är en väletablerad golfdestination på hemmaplan, men få européer hittar hit. Med några av kontinentens bästa stränder är hotellkapaciteten dimensionerad för sommarsäsongen, vilket gör att du kan hitta riktigt bra priser på boende vintertid. Vi har testat sju banor i Destin och fyra i PCB – och några riktigt fina lägenheter på respektive ställe.


Nordöstra Florida
Den här delen av Florida är mycket populär bland hard core-golfare, med flera namnkunniga banor, inklusive TPC Sawgrass Stadium Course, arena för "den femte majorn". Vi har testat ett 30-tal banor i olika prislägen i Jacksonville, Daytona Beach, St Augustine, Palm Coast och Ponte Vedra samt de två på World Golf Village.

Sydvästra Florida
Populär destination för snowbirds sedan många år och efter sydostkusten det dyraste området i Florida. Runt Tampa/St Petersburg har du nära till stadspuls, bra stränder och Disneyworld inom knappt två timmar. Där har vi testat de tre bra golfresortsen. Neråt Fort Myers/Naples är det lugnare, med massor av banor och många övervintrande svenskar – bara två timmar från Miami. Naples är med sina vackra planteringar i stadsmiljön ett riktigt paradis för dig som gillar lugna kvällar på uteserveringar, dock dyrt.


Sydöstra Florida
Här bjuds du på det Florida vi oftast ser på TV. Delstatens mest exploaterade område; räkna med att generellt betala mer för greenfee och boende här. Norr om West Palm Beach är det lite lugnare och utanför Port St. Lucie hittar du PGA Village. De flesta kryssningar till Karibien utgår från Miami/Fort Lauderdale och via sökmotorer som Last Minute Cruises kan du hitta priser i nivå med vad Silja tar till Åland om du kan klara dig  med några veckors framförhållning eller mindre.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Florida:

Amelia Island Links
Baypoint Nicklaus
Black Bear

Blue Sky 

Camp Creek
Championsgate National
Crane Lakes

Cypress Head

Cypress Knoll

Daytona Beach North
Daytona Beach South

Disney Buena Vista
Disney Magnolia
Disney Palm
Doral Great White

Dunedin
Eagle Harbor

Emerald Bay

Fairwinds

Falcon´s Fire

Fernandina Beach
Flamingo Lakes

Grand Cypress New

Grand Cypress NSE
Grande Pines
Greenlinks Flamingo

Green Valley

Habitat

Halifax Plantation
Hammock Bay
Hammock B. Conservatory
Hammock B. Ocean
Harmony Preserve

Hidden Hills

Hidden Lakes
Highlands Reserve

Holiday
Hombre

Hunter´s Creek

Indian Bayou

Indigo Lakes
Innisbrook Copperhead
Innisbrook Island

Kelly Plantation
King & Bear

Kings Ridge
Kissimmee Bay
LPGA International Hills
LPGA International Jones

Magnolia Point

Mission Inn Campeón

Mission Inn Colinas
Mystic Dunes

Naples Beach

New Smyrna
Old Corkscrew
OCN Crooked Cat
OCN Panther Lake

Orange Lake Legends
Orange Lake Reserve

Palencia

Palm Beach National

Palm Harbor 

Pelican Bay North
Pelican Bay South

PGA National Champion
PGA National Palmer
PGA National Fazio

PGA Village Dye

PGA Village Ryder
PGA Village Wanamaker

Ponte Vedra Lagoon

Ponte Vedra Ocean

Quail Village
Regatta Bay

Remington
Reunion Nicklaus
Reunion Palmer
Reunion Watson
Ridgewood Lakes

River Bend
Riviera

Rookery
Saddlebrook Palmer

Saddlebrook Saddlebrook
Sanctuary Ridge

Sandestin Burnt Pine
Sandestin Raven

Sandridge Dunes
Sandridge Lakes

Shalimar Pointe

Shingle Creek

Slammer & Squire
South Hampton

Spruce Creek
St Johns Golf&CC

St. Lucie Trail
Streamsong Blue
Streamsong Red

TPC Sawgrass Stadium

TPC Sawgrass Dye´s Valley

Tranquilo
Turnberry Isle Soffer
Venetian Bay
Westin Diplomat

Windermere

Windsor Parke

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.