destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golfutflykt med historiska inslag

 

Mariefred är en småstadspärla belägen i Mälardalen knappt sju mil från Stockholm. Här kan du bo på Sveriges äldsta värdshus, med förstklassig utsikt mot ett av de kungliga slotten. Vill du göra en riktig tidsresa kan du sommartid ta ångfartyg hit från Stockholm, samma fartyg har kört rutten i över 100 år, och sedan promenera till såväl värdshuset som golfbanan.

 

Mariefred är en av Mälardalens populäraste turistdestinationer. Gripsholms slott lockar givetvis, men också den pittoreska lilla staden i sig, där inget är längre bort än några minuters promenad. För den som vill åka ångfartyg från/till Stockholm är detta görligt via Strömma under högsommaren. Enkel resa tar 3,5 timmar med S/S Mariefred, som har gått på den här rutten i ett drygt sekel.

 

Från passagerarutrymmena finns det en lucka att titta ner i och spana in maskinrummet.

 

Ska du tillbaka med vändande fartyg har du tre timmar i land, vilket eventuellt kan vara tillräckligt för att pressa in nio hål (från kajen har du en kilometers gångväg till Gripsholms GK, en vacker promenad förbi segelbåtsbryggan, genom parken med den gamla tågstationen och sedan rakt fram på andra sidan stora vägen). Ska du lira 18 hål och inte vill övernatta kan du åka båt en väg och ta tåget andra. Väljer du bil istället för fartyg och tåg ligger Mariefred 40 minuters körning väster om Stockholm.

 

Mariefred och Gripsholms GK.

 

Bästa sättet att uppleva Mariefred är dock att inkludera en övernattning, oavsett om du åker båt eller kör bil. Staden är inte direkt översållad med hotell men de goda nyheterna är att Gripsholms Värdshus ligger absolut förstklassigt för den som vill se och synas. Det här är Sveriges äldsta värdshus och redan i början av 1600-talet lade man beslag på Mariefreds bästa tomt; från uteserveringen missar du inget som händer och på köpet får du en fantastisk utsikt mot slottet. Från båtbryggan är det en minuts promenad hit och golfklubben når du på tio minuter till fots.

 

 

Miljön, maten och den trevliga personalen gör att det är lätt att fastna i trädgården hela vistelsen och bara sitta och glo på slottet på andra sidan vattnet. Skulle du mot förmodan tröttna på detta finns det några sköna hammockar som du kan vila upp dig i. Middagen på uteserveringen var en riktigt höjdare, men faktiskt gillade vi frukosten än bättre, med det fina morgonljuset (fotot ovan). Värt att notera för golfare är att frukosten normalt sätter igång först 08, hör dig för vad de kan göra om du har tidig starttid.

 

Till middagen satsade vi på helstekt kalventrecote med sommarprimörer, rostad potatis, hollandaise och tryffelsky respektive smörstekt gös med örtslungad potatis, vitvinssås med forellrom och fänkålscrudité.

 

Vi checkade in i ett standard dubbelrum, med två separata sängar och en liten sittgrupp vid fönstret samt ett skrivbord. Fråga efter ett rum med utsikt mot trädgården och slottet. Badrummet var mycket fräscht, med en förstklassig dusch med rejäl fräs i.

 

Vårt rum och utsikten från vårt fönster.

 

För den som vill hålla igen på sovbudgeten ligger Gripsholms Bed & Breakfast tio minuters gångväg från värdshuset, på andra sidan slottet. Uppfört som kronobränneri på 1700-talet drivs det idag av värdshuset och kan du hantera delat badrum så funkar det utmärkt. Frukosten serveras på värdshuset. Med detta sagt tycker vi att du ska satsa på att bo på själva värdshuset – få boenden i landet erbjuder så läcker utomhusmiljö fina sommardagar.

 

 

Gripsholms GK är en flack, lättpromenerad hedbana. De inledande fem hålen är avgränsade från varandra sedan öppnar det upp mer. Knähögt rödsvingelgräs kan svälja en del bollar, men klubben hade under vårt besök klippt så att vi behövde slå rejält snett för att hamna där (vi brukar fixa det). Istället bidrar svinglet till en snygg inramning, inte minst när det blåser.

 

 

Hål 2 är ett kort par 4 med ett tvärsgående dike som säkert ställer till det för många. Det här brukar vara skäl nog för vissa golfare att "KalleAnkisera" ett golfhål. Själva tycker vi att alla korta par 4 som sätter omdömet och självinsikten på spel är kul. Banan bästa hål är dock 5, ett kort par 5 med en hel del hinder där många vill landa sina slag och inspel mot en green omgiven av vatten. Långtslående kan försöka gå in på två slag samtidigt som det finns bra spelalternativ för den som inte slår så långt.

 

 

Hål 11 har en stor pöl mitt i fairway där många vill landa sina utslag, så även här kan det löna sig att formulera någon sorts spelstrategi. Slår du långt behöver du inte fundera alls, du kan rent av driva green. 15 är ytterligare ett kul hål, ett kort par 5 där många säkert vill chansa och gå in på två över vattnet som skyddar green. Avslutningshålet är halvknepigt om du spelar här för första gången, ett kort dogleg vänster med inspel över vatten och inför granskande blickar från golfare på restaurangens uteservering. Skämmer du ut dig kan du efteråt smita iväg bort mot parkeringen annars rekommenderar vi att avsluta med lunch på terrassen – det är hög ambitionsnivå i köket och mycket trevlig personal. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.