destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

100 procent avslappning och mat av bästa märke

 

Villa Baro utanför Åtvidaberg erbjuder förstklassig miljö och mat samt mycket trevlig golf. 

 

Villa Baro (tidigare Trädgårdshotellet) ligger vackert vid den lilla Bysjön, på promenadavstånd till centrala Åtvidaberg, orten vars herrfotbollslag under några år på 1970-talet vann Allsvenskan samt tog emot storlag som Bayern München och Chelsea på klassiska Kopparvallen – och höll hela vägen till kvartsfinal mot Barcelona i Europacupen 74/75. Framgångarna berodde på storsponsring från företaget Facit, som kanske mer än något annat svenskt företag illustrerat hur illa det kan gå när man inte förmår hänga på teknikomställningen. 

 

 

En gång tidigare har vi lirat Åtvidabergs GK och då bodde vi i Linköping halvtimmen bort. Efter rundan bestämde vi oss för att gå in till centrala Åtvidaberg för att äta middag. Väl där frågade vi en ortsbo om han hade något hett tips för en riktigt bra middag. Det hade han, och gav oss detaljerade väganvisningar. 15 minuter senare var vi tillbaka på Villa Baro.

 

Vårt rum samt hotellet sett från sjösidan.

 

För att slippa gå över ån efter mat checkade vi den här gången in på hotellet, i direkt anslutning till första tee och med utsikt mot hål elva, som alltid är med och fajtas när landets vackraste golfhål ska utses. Hotellet fick sitt tidigare namn av att det runt sekelskiftet 1900 etablerades en trädgårdsskola här och själva hotellbyggnaden, som tidigare tjänstgjort som herrgård på andra sidan sjön, var då skolhus. 

 

Frukosten.

 

Totalt finns 22 rum i klassisk herrgårdsstil, några med balkong. Ytterligare åtta rum samt en totalrenovering av hotellet är på gång. Alla rum har olika karaktär och skiljer sig även en del i storlek. Sängar och kuddar var mycket sköna. Uteplatsen med utsikt mot sjön är mycket trivsam och här samlas gästerna gärna. För den som vill bada i sjön finns en badbrygga några minuter bort, bakom green på hål 11. Det är inte så djupt som det ser ut så gör inga dumheter. 

 

Golfpaketsmiddagen bestod av en förstklassig 4-rätters som inleddes med kräftsoppa med skaldjursboll och västerbottenbrioche – fantastiskt god. Sedan följde helstekt ryggbiff med gräddkokta primörer, örtsky och potatismuffins. En inte lika intressant ost med päron- och fikonmarmelad hann emellan innan en suverän efterrätt bestående av mangoparfait med melon, ananas och nektarin i granskottssirap fyllde den sista hörnan i magsäcken

 

Så till banan, där hålen nere vid vattnet är så fina att de andra lätt hamnar i skymundan – men det här är en riktigt kul och omväxlande parklayout rakt igenom, med flera doglegs och vatten i spel. Greenerna var under vårt besök av högsta klass. Kiosken ligger mycket fint med upphöjd utsikt över anläggningen och sjön. När du sedan ska slå ut på 10:an korsar hålet in- och utfartsvägen till anläggningen, slår du långt är det läge att inte orsaka plåtskador. 

 

 

Hål 11, par 5, är signaturhålet och löper längs sjön framför hotellet. Tees ligger på små uddar och skänker extra dramatik till utslaget. På bakre tee hade vi sällskap av en äldre man i en eka som drog upp massor av kräftor, som sedan skulle levereras till hotellet. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.