destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Thailand vs Vietnam


Vietnam kommer sakteliga som golfdestination och många funderar på att åka dit istället för till Thailand framöver. Vi har testat och jämfört de två länderna enligt flera kriterier.

Allmänna prisläget
Thailand är billigt, men Vietnam är ännu billigare när det gäller det mesta som boende, mat och taxi. Golfen är dock relativt dyr i båda länderna och generellt dyrast i Vietnam, där det inte heller finns några ”Sport Day-rabatter” (en dag i veckan som många thai-klubbar erbjuder rejäla rabatter). Ölen är oerhört billig i Vietnam, räkna med runt femtedelen av priset jämfört med Thailand. Med en hyfsat hög konsumtionstakt under semestern är det möjligt att du kan räkna/dricka hem den dyrare greenfeen i Vietnam.

 


Vår Bobman har gått in i en ”klimatchock” efter att gjort missen att spela på ankomstdagen. Längst upp: The Dalat at 1200, bästa banan vi testade i Vietnam.

Klimatet
Ska du slippa fukten och värsta värmen i Thailand är det norra delen av landet som gäller, samtidigt som du då befinner dig långt från kusten. I Vietnam är det bara att ta sig norröver för att få drägligare golftemperaturer, men fortfarande ha kontakt med kusten. Dock kan det från Da Nang och norrut regna en hel del under vinterhalvåret. Vi tycker själva att thailändska Chiang Mai är den bästa golfdestinationen i Thailand/Vietnam – bra klimat och trevlig atmosfär för den som bor på ett Guest House innanför vallgraven. Dessutom är prisläget här mer som i Vietnam än söderut i Thailand.

 


En välgödd thailändsk byracka har somnat i maten – gatuhundarna säger en del om människorna.

Människorna
Vietnameserna verkar som thailändarna överlag ärliga, men framstår till vardags som betydligt buffligare än de oftast ödmjuka thailändarna. En del förklaras av att få pratar engelska, men det finns också kulturella skiljelinjer. En bra indikator på detta är trafiken; i Thailand saktar den in när du är på väg att korsa vägen, i Vietnam är det nästan alltid förenat med livsfara att korsa en trafikerad väg, även om du gör det på ett övergångsställe. Beteendet hos gatuhundar och katter tycker vi också säger en del om den allmänna empatinivån i ett land – i Thailand är de oftast lugna och kelsugna medan de i Vietnam som regel sticker som en oljad blixt om du försöker närma dig dem.

 


Halfway house på Thai Country Club. Servicen ute på banorna är som regel betydligt bättre i Thailand.

Bekvämligheten
Servicenivån är betydligt lägre i Vietnam och genom att få bortom de bättre hotellen pratar engelska är det ofta svårt att få saker gjorda. Landet är också avsevärt fattigare och det märker du på infrastrukturen när du ska förflytta dig. Lite överraskande är Internet av högsta kvalitet i Vietnam och förstklassig gratis wifi erbjuds överallt, medan det i Thailand kan skifta betydligt mer i kvalitet.

 


I Nha Trang i Vietnam grillades hummer längs trottoarerna.

Maten
När vi reste i Vietnam på 1990-talet tyckte vi inte alls maten var lika bra som i Thailand, det är den numera, inte minst på populära turistorter där man anpassat menyerna till vad vi västerlänningar kan tänkas vilja stoppa i munnen. Vill du käka inhemska (vissa med betoning på ”hemska”) specialiteter är det ofta inga problem att hitta dem även på restauranger med mer västerländskt stuk. Beställer du rätter med räkor är det normalt en betydligt kladdigare upplevelse i Vietnam där du själv får skala dem även om de ligger i sås.


Caddisarna är generellt bättre i Thailand än i Vietnam, dock ej felfria – när min caddie i Pattaya gett mig fel puttlinje för 87:e gången på en runda tröttnade jag och bar in henne och hämtade en ny.

Golfen
Med nästan tio gånger så många banor vinner Thailand klart. I båda länderna är det oftast obligatorisk caddie. I Thailand kör caddien bilen medan de i Vietnam oftast står där bak och två golfare alltså kan sitta i samma bil. Banorna i Vietnam domineras av asiatiska spelare och den enda nationalitet som pratar vettig engelska är malaysierna. Caddisarna i Vietnam är överlag sämre än i Thailand. De flesta har varken koll på bollflykt eller puttlinjer, så var med på noterna tills du ser vad din caddie går för. Servicen på banan och i klubbhuset är generellt mycket bättre i Thailand, vilket naturligtvis förklaras av att Vietnam precis kommit ur startgroparna.
Massagen
Kostnaden är ungefär densamma, men i Thailand kan de oftast hantverket bättre. Gillar du Thai-massage, att de lokaliserar dina ömma punkter och sedan misshandlar dem brutalt, är det med ytterst få undantag Thailand som gäller – flera gånger fick vi Thai-massage i Vietnam utan att de verkade ha en aning om vad de höll på med. Du vet att du fått en bra thai-massage om hon efteråt frågar dig om du vill ha en påse till dina ryggkotor. I Vietnam gäller det också att ha koll på klockan, nästan alla försökte fuska med tiden, ibland rejält.


Sammanfattning
Thailand en klar vinnare, om du inte konsumerar extrema mängder öl. Golfen i Vietnam är fortfarande i något av sin linda och man har ännu inte fått riktigt grepp om det här med att även golfare vill ha valuta för pengarna.

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.