destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

 

Sjövägen till golfen


Vi har testat samtliga nattfärjor från Sverige; från Stockholm till Finland, Estland och Lettland, från Nynäshamn och Ystad till Polen, från Göteborg och Trelleborg till Tyskland och från Karlshamn till Litauen (och vidare till Tyskland). Inte nog med att det här är trevligaste sättet att resa, du kan också få med dig billig öl hem.

 

Det finns inget trevligare sätt att anlända till nya golfdestinationer än ombord på en båt, helst om det är med övernattning. Du kan lämna allt bagage säkert i bilen och ta plats i restaurangen med en kall öl och sjöutsikt, med bara några minuter till sängen där du fortfarande transporteras mot ditt mål. Ofta kan du också finansiera resan genom att köpa hem billig öl, inte bara i Tyskland utan även i Polen och baltländerna. När det gäller båtarna från Stockholm får du skärgården som en fantastisk bonus, den upplevs bäst uppifrån, på en stor båt.

 

TT-Line lämnar Travemünde för nattresan till Trelleborg. Längst upp: bästa sättet att uppleva klipporna vid engelska Dover är att ta båten från Frankrike. För dig som vill rulla iland i England utvilad finns en nattbåt från Nederländerna.

 

För bästa priserna på överfarten ska du vara lite flexibel med dina resdatum. När det gäller populära avgångar, som under helger och i semestertider, ska du boka så tidigt som möjligt för att få de mest attraktiva hytterna till bäst priser. Du betalar samma pris för bilen och en fyrbädds-hytt oavsett om ni är två eller fyra personer som reser – ni kan alltså halvera priset för överfarten per person om ni är fyra istället för två. När det gäller användandet av mobilen ska du kolla vad som gäller, det kan vara hiskeligt dyrt att ens ta emot ett meddelande på svararen.

 


Stena Line lämnar Göteborg med destination Kiel.


Att åka olika väg ut och hem öppnar många kul alternativ. Färjeförbindelsen mellan England och Danmark är numera nedlagd, men det är inte omöjligt att den öppnar igen och då kan du som oss göra en loop för att slippa köra samma väg tillbaka efter England-besöket. Beroende på vilka hamnar du använder är det 6-9 timmars körning från där du rullar iland i Tyskland till färjan över Engelska kanalen. Körningen kan du bryta av med golf i Tyskland, Nederländerna eller Belgien. Med en övernattning (eller flera) på kontinenten öppnar sig ännu fler möjligheter, varför inte testa udda golflandet Luxemburg. Ska du till baltländerna eller Polen kan det också vara läge att åka in till ett ställe och hem från ett annat. Några körtider: Tallinn-Riga: 4 tim. Riga-Klaipeda: 3,5 tim. Klaipeda-Vilnius: 3 tim. Gdansk- Swinoujscie 4,5.

 


Veteöl, ett skäl att lira golf i Tyskland.


En golfresa till Tyskland, Polen och i viss mån baltländerna kan ”finansieras” genom ölinköp. Vårt tips är att köpa de billigare lokala ölen, som brukar vara minst lika bra som de mer kända märkena. I de större affärerna kommer du även att hitta de stora svenska ölsorterna. Varför du i Tyskland skulle vilja köpa dessa istället för rejäl inhemsk öl begriper vi inte. Dessutom är det vansinnigt att köra ner svensk öl på lastbil till öllandet Tyskland, för att du ska kunna köra hem det igen i personbil. I större affärer, typ CITTI, går det att slippa betala panten för vissa sorters öl, genom att fylla i en exportdeklaration som finns i butiken (du får inte tillbaka panten i det svenska pantsystemet). Vår erfarenhet är att det ibland lönar sig att köpa dessa sorter, ibland inte. Den ranson som du får föra in i Sverige är numera så stor att tullen snarare har börjat titta på huruvida du överskrider maxlasten för din bil än hur mycket du har med dig. Utöver golf och alkoholinköp, lockar tydligen även service/reparation av bilen svenskar till Tyskland. Flera verkstäder erbjuder gratis hyrbil under tiden de har din bil, så att du ska kunna lira golf/shoppa. Huruvida det här lönar sig för just dig har vi inte en susning om.

 

Vi har testat samtliga nattbåtar från Sverige:

 

Restaurang Oscar på Viking Lines klimatsmarta och tysta fartyg "Grace". Tysta fina hytter.

 

Stockholm-Åbo

Med Tallink Silja eller Viking Line. Ett alternativ är att åka via Helsingfors en väg (knappt två timmars körning mellan städerna). Enklaste sättet att få Stockholms skärgård som bonus. Läs om banorna vi testat runt Åbo.

 


Insegling till Helsingfors.

 

Stockholm-Helsingfors

Med Tallink Silja eller Viking Line. Ett alternativ är att åka via Åbo en väg (knappt två timmars körning mellan städerna). Näst enklaste sättet att få Stockholms skärgård som bonus. Läs om nio banor vi testat runt den finska huvudstaden.

 


Ankomst Tallinn från Stockholm.


Stockholm- Tallinn
Trevlig båt och även här Stockholms skärgård som bonus. Billigast är att bara ta en kryssning, då har du tillräckligt med tid för att hinna lira en runda, men inte så mycket annat. Läs om de fem bästa banorna i Estland.

 


Restaurangen och baren med billig öl på Paldiski-båten.

 

Kapellskär-Paldiski

Snabbaste sjövägen mellan Sverige och Estland och för dig som vill undvika att köra i stadstrafik i Stockholm och Tallinn. Paldiski är en liten ort och härifrån är det bara 15 minuter till närmaste golfbanan. Begränsat med nattbåtar från Sverige, men många att välja på tillbaka. Linjen vänder sig primärt till yrkestrafiken och har naturligtvis inte samma utbud som båten Stockholm-Tallinn, men det funkade utmärkt för oss. Läs om de fem bästa banorna i Estland.

 


Även till Riga upplever du Stockholms skärgård från första parkett.


Stockholm- Riga
Här har du chansen att få till en golfhelg utomlands till låg kostnad och utan att bränna semesterdagar. Åk från Stockholm fredag sen eftermiddag, få 6,5 timmar iland och hemma igen lunchtid söndag. Från båten till fina Ozo Golf är det 20 minuter i taxi. Vill du vara kulturell köper du paket med en övernattning på hotell i stan. Läs mer om banan och Riga.

 Restaurangen på överfarten Nynäshamn-Gdansk, med bra priser.


Nynäshamn-Gdansk

Gdansk (och grannstaden/badorten Sopot) är två absoluta favoriter i Europa och det är häftigt att rulla på båten i Nynäshamn och rulla av bara några minuters körning från staden. Läs om banorna runt Gdansk

 


På "Mazovia" kostade "LUX-hytterna" inte mycket mer än 2-bädds med fönster.

 

Ystad-Swinoujscie

Billigaste sättet att ta sig till Polen från Sverige. Boka i god tid och se till att du får en av de två LUX-hytterna bak i båten, som har fönster åt två håll. Läs om banorna i närheten och söderut i Polen för dig som ska söderut till Prag.

 


Hamninloppet Travemünde med Strandhotellet.


Trelleborg-Travemünde
Klassisk överfart. Travemünde är dessutom en oerhört fin semesterort med fina stränder och restauranger. För fantastiska vyer ska du på på Strandhotellet, den höga byggnaden som varit riktmärke för hamninloppet sedan tidigt 70-tal. Läs om banorna i norra Tyskland.

 


Ankomst Kiel.


Göteborg-Kiel
Också något av en klassiker och bekvämaste sättet till Tyskland med bilen för er som bor i Mellansverige och uppåt. Läs om banorna i norra Tyskland.

 


Båten till Klaipeda var överraskande trevlig och med bra priser. Nedan: flera rederier erbjuder färdiga golfpaket.

 

Karlshamn-Klaipeda

Den här annorlunda golfdestinationen kan du faktiskt ta på vägen ner till Tyskland med båt. Läs mer om golfbanan och det mycket trevliga hotellet vi hittade.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.