Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

 

Vi har testat Estlands fem bästa banor


För oss svenskar är Tallinn fortfarande den stora turistmagneten i Estland. Men allt fler upptäcker möjligheterna att kombinera golf med besök på bad- och kurorter. Vi åt riktigt bra på klubbarna.

Vi har testat de fem bästa banorna i Estland: två utanför huvudstaden Tallinn samt de två i Pärnu och den på Saaremma (Ösel). De två sistnämnda orterna är välkända semesterdestinationer med badstränder och spa-behandlingar.

 


Saare på Saaremaa (Ösel). Längst upp: Pärnu Bay i Pärnu. 


Greenfeen i Estland ligger på ungefär samma nivå som du betalar för likvärdiga banor i Sverige, men allt runtomkring (hotell, mat, dryck etc) är billigare, avsevärt så om du undviker turistfällorna. Det är sällan trängsel på banorna här, inte ens helger (på Saaremma käkade vi söndagslunch mellan första och sista nio).

 


Räkor i mangosallad och anka med potatisgratäng på Pärnu Bay. Vi åt fantastiskt bra i Estland, inte minst på klubbarna. När det gäller ölsortimentet fastnade vi för Saku Manchester, en mörk lager.

För att ta dig till Estland är det flyg eller båt som gäller, i det senare fallet med eller utan egen bil. Ska du bara hålla till runt Tallinn kan flyg+taxi vara ett alternativ, ska du söderut är det bättre att ta med egen bil – vilket ger dig möjlighet att delfinansiera resan med billig inköpt estländsk öl. Är ni fyra personer och en bil som tar båten halverar ni priset för överfarten jämfört med att vara två då det är samma pris för bilplats och hytt. Om ni inte har med bil och ska vidare till Pärnu eller Saaremma är det tåg eller buss som gäller i det första fallet och buss i det senare.

 


Estonian, utanför Tallinn. Nedan:Tallinn.


Med tanke på hur bökigt det numera är att flyga, inte minst med golfgrejor, har detta aldrig känts som ett alternativ för oss. Dessutom blir det dyrare än båten när alla kostnader är sammanräknade, inte minst om du vill flyga direkt. Med båtarna använder du dagarna maximalt genom att du ankommer på morgonen och avreser kvällen.

 Vi har testat de två linjer som i dagsläget finns från Sverige: Stockholm-Tallinn med Tallink Silja och Kapellskär-Paldiski med DFDS Seaways. Billigaste varianten är att köpa en kryssning med det förstnämnda rederiet. Det ger dig en heldag i Tallinn och chansen att spela på en av banorna i närheten. Problemet är att du inte kommer att hinna se något av staden. Därför valde vi att även ta en övernattning iland när vi åkte med Tallink Silja.

 

Med Tallink Silja får du en skärgårdsupplevelse på köpet. Nedan: matdags och vår uppgraderade hytt.

 

Överfarten är mycket bekväm och trevlig och för den som likt oss föredrar lite mer intima miljöer framför stora bufféer finns utmärkta alternativ, även för frukost (när vi är som mest retliga). Gratis wifi finns överallt ombord och fungerar utmärkt.

 

 

Kapellskär-Paldiski är för dig som inte vill in och grotta i stadstrafik med bilen, varken i Stockholm eller i Tallinn. Kapellskär ligger timmen norr om Stockholm och väg E18 tar dig hela vägen till färjeläget. Paldiski är en liten ort som ligger bra till för dig som ska söderut till Saaremma och Pärnu. Bara kvarten från Paldiski passerar du också Niitvälja Golf. Till Tallinn är det en timmes körning. Den här överfarten tar inte lika lång tid då den sker över öppet vatten, men samtidigt är antalet nattbåtar från Sverige begränsat. Tillbaka är det betydligt fler avgångar att välja från.

 

DFDS Seaways gör sig klar för avfärd från Paldiski. Nedan: restaurangen och puben samt vår standardhytt.

 

Med tanke på att den här rutten framförallt vänder sig till yrkestrafiken är det naturligtvis inte lika myspysigt ombord som på Tallink Silja, men för dig som vill över vattnet snabbt och ha nära till banorna söder om Tallinn är den ett vettigt alternativ. Priserna ombord är betydligt lägre på den här båten. Hur snabbt du kommer av båten hänger helt på var du hamnar med bilen – räkna runt 30 minuter från att båten är framme.

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Estland:

Estonian
Niitvälja

Pärnu Bay Links

Saare

White Beach

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.