Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har testat ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du också lätt, med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Förstklassig links på Estlands största semesterort


Med Pärnu Bay Golf Links har Estland fått en linksbana av hög internationell standard. Vi testade även den andra banan i stan. Miljön, maten och bemötandet – vi kunde ha stannat betydligt längre i Pärnu.

Pärnu är Estlands populäraste bad- och kurort och lockar sommartid många inhemska och utländska turister. Från Tallinn är det drygt 1,5 tim körning och har du inte bil funkar det utmärkt med tåg eller buss. Här finns två banor: Pärnu Bay och White Beach.

 


White Beach. Längst upp: Pärnu Bay.


De äldsta delarna av Pärnu ligger sydost om floden som delar staden och nere vid den fina stranden här ligger flera kurortshotell. Priserna här sticker ofta iväg på helgerna och även vardagar kan det skilja rejält beroende på bokningsläget, så vårt tips är att kolla upp det här tidigt i reseplaneringen.

 


Pärnu Bays 18:e med klubbhuset som skymtar till vänster.


Vi checkade in på Hedon Spa & Hotel och hade 15 minuters promenad in till stan. Till de två golfbanorna hade vi 20 minuter i bil. Du kan välja mellan standard- och premiumrum. De senare ska erbjuda vyer mot stranden men är ändå bara marginellt dyrare och därför ofta fullbokade.

 

Hedon Spa & Hotel.

 

Väl på plats kunde vi konstatera att träd skymde sikten mot stranden för de flesta av dessa rum och vårt tips är istället att försöka få ett hörnrum. Vi fick ett sådant och hade fönster åt två håll samt en balkong som gick runtom – med en altandörr även på toa, för snabb evakuering. Rummet var väl tilltaget i storlek med gott om förvaring.

 


Lobbyn.

Spa-avdelningen ligger i direkt anslutning till hotellet och vissa grejor, som varma bad och ett rum där solen ständigt lyser, har du som gäst tillgång till utan extra kostnad. Maten på hotellet har fina recensioner. Vi testade den nya restaurangen, Akord, som hade en meny som vid en första anblick såg ut som en skiss över hotellets elnät men där ambitionen var att du som gäst själv skulle välja tillbehör till huvudingrediensen i din måltid. Kul idé, men maten var bara ok; i efterhand insåg vi nog att vi skulle ha satsat på den andra restaurangen, som lär vara den som fått de fina recensionerna. Andra kvällen käkade vi på Villa Wesset som ligger bara några 100 meter bort; mycket bra mat och trevlig miljö för den som ser till att hamna på den inglasade verandan.

 Vårt hörnrum, med balkong mot spa-avdelningen och parkeringen, där du kan skymta sandstranden.

 

Vi har i Pärnu också testat Estonia Resort Hotel & Spa. Det här är stället för dig som vill ha en gigantisk spa-avdelning. Dock tyckte vi att rummen var mer trivsamma på Hedon Spa & Hotel.

 


Pärnu Bay Golf Links ligger strax söder om Pärnu och är förstklassig i allt. För den som löste greenfee för tre dagar i rad gick det att halvera kostnaden för rundorna – tro oss när vi säger att du vill lira den här layouten minst tre gånger. Det ska också finnas möjlighet att lira en andra runda samma dag för halv greenfee. Trehjulig vagn och den spektakulära pitch & put"-banan med fem hål ingår i avgiften.

 Vårt tips är att komma ut hit och värma upp med korthålaren, käka lunch och sedan lira 18-hålaren på eftermiddagen i det fina ljuset. På terrassen i det mycket fräscha klubbhuset kommer du att ha en magnifik vy när solen sänker sig mot havet bortom 18:e green. Maten vi åt var extremt bra – ytterst få gånger har vi ätit så bra på en golfklubb.

 

Utsikt mot 18:e hålets green. Räkor i mangosallad och anka med potatisgratäng.


Banan är en modern links, där man med schaktmaskiner hjälpt landskapet på traven för att utöver en förstklassig layout även skapa en estetisk upplevelse. Underlaget har – som sig bör när det gäller en riktig linksbana – mycket sand i sig och det gör att det ska hålla en jämn kvalitet oavsett väderlek.

 


Teetavlorna har ingen som helst information om vad som väntar dig så se till att få med en banguide. Har du inte medicinska skäl att köra bil ska du uppleva layouten till fots, banan är lätt att gå.

 


De flesta fairways kantas av ”waste bunkers”. Sanden är lite hårdare packad här än i banans bunkrar, vilket gör att den som likt oss oftast har enkelbiljett ner i bunkrar faktiskt har goda chanser att ta sig ur. Fördelen med dessa waste bunkers är att de oftast fångar upp snedslagen, du slipper alltså leta boll samtidigt som du straffas för dåliga slag. På flera hål är också vatten i spel, men även här kan du ha tur och räddas av waste bunkers.

 När det gäller greenerna är de mycket bra ondulerade, med flera plana ytor för flaggplacering och däremellan ofta rejält bergodalbaniga ytor – här premieras den som lyckas landa bollen på rätt område på green. Med välplacerade greenbunkrar gäller det att lägga upp dig för inspel så att du kommer in från säkraste hållet. A thinking golfers course!

 Sammantaget är Pärnu Bay Links en förstklassig totalupplevelse, från att du anländer tills du sitter på terrassen mätt och belåten. Att banan är kul och omväxlande vet du när du kommer på dig själv med att nästan småspringa till nästa hål för att se hur det ser ut.

 

 

För den som vill träna närspelet är den fina "pitch & put”-banan perfekt. Som längst kan du spela de fem hålen 397 meter. Utöver att banan ingår i greenfeen för den som betalar för stora banan är den också ett alternativ för den som ännu inte har körkort för stora banor.

 

 

White Beach ligger strax nordväst om Pärnu. Första synintrycket när du kommer fram är ett klubbhus som någon bara ställt ut på en plätt. När du väl kommer in är det riktigt trevligt. Maten var även här mycket bra.

 

Anka med potatiskaka.

När du ser layouten på scorekortet är det lätt att bli skräckslagen – det ser ut att vara vatten överallt. Väl ute på banan märker du med några få undantag knappt vattnet, så det finns goda chanser att gå runt på samma boll om du bara tänker till när det kommer en del trånga passager som ska navigeras.  

 Layouten är helt platt och lätt att gå. Teeskyltarna är mycket informativa, med alla mått du kan tänkas behöva innan du slår ut. Fairway och greener var under vårt besök mycket fina, faktiskt har vi sällan sett så täta och fina fairways. Ruffen (där vi ofta håller till) var tillräckligt kort för att vi skulle hitta våra bollar lätt, men också tillräckligt tät för att straffa snedslag – precis som det ska vara. För låghcpare ligger svårigheten framförallt i längden (banan kan spelas upp till 6280 meter) och vinden de dagar det blåser rejält.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Pärnu:

Pärnu Bay Links

White Beach

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.