destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Mysigt boende och förstklassigt käk


För den som vill ha fullt fokus på golfen erbjuder Abbekås GK boende i kombination med en bana som passar alla. Skulle det ändå gå åt pipan kan du tröstäta på en av landets bästa golfrestauranger.

På skånska sydkusten, mellan Trelleborg och Ystad, ligger Abbekås med 18 hål och en golfrestaurang som langar fram förstklassig mat. Träningsfaciliteterna ska också vara riktigt bra, håller du på med sådant kan det vara ytterligare ett skäl att bo här. Klimatet här nere medgör att banan med få undantag kan hålla öppet med ordinarie greener året runt. Har du med icke-golfare erbjuds frälsning via en korthålare Pay & Play.

 


Flertalet övernattningsrum finns på ovanvåningen i klubbhuset. Här finns också ett stort umgängesrum med sittgrupper. Själva hamnade vi i ett rum med ingång från framsidan på klubbhuset, det var väl tilltaget med två separata sängar och två fåtöljer samt ett stort badrum.

 


Vårt rum samt umgängesrummet. Nedan: restaurangen under lunchen.


Maten i klubbhusrestaurangen är alltså en riktig höjdare, oavsett om du väljer pizza/hamburgare eller något betydligt snofsigare. Med resonabla priser är det lätt att hänga kvar här med några öl efter rundan, sedan duscha och käka middag och ha sängen inom krypavstånd. Även frukosten höll hög kvalitet.

 


Banan är en hedbana som kan spelas från 4 265 upp till hela 6 436 meter. Första nio är utlagda på en gammal potatisåker, med fina trädridåer som avgränsar många hål. Sista nio går genom en gammal äppelodling, är du här under blomningstid i maj lär det vara riktigt vackert.

 


Det som framförallt ger banan karaktär är alla fina bunkrar. Trots att klubben lagt igen många, för att göra banan lättare för genomsnittsgolfaren, finns här betydligt fler än på en svensk genomsnittsbana. Ofta ligger de som små pärlband och skyddar greenerna från ett håll och tvingar dig att tänka till redan när du positionerar dig för inspel – se till att få med dig en banguide så blir det riktigt roligt och mindre chansartat.

 Första nio är helt platta och det blir lite fram och tillbaka, men de fina greenbunkrarna gör att det funkar. Sista nio är avsevärt bättre och roligare, något alla verkar överens om. Här är det mer kuperat och variationen mellan hålen är större. De ligger också mer separerade från varandra istället för att löpa parallellt.

 

 
Hål 14 är ett riktigt fint korthål som är indexerat som banans näst lättaste hål. Helt klart har typen som fattat beslut om detta peggat upp på den främre teen, där i princip alla svårigheter har satts ur spel. För den som peggar upp på någon av de fyra bakre tees är första tanken att kolla bollförrådet. Allt annat än greenträff ser ytterst olämpligt ut. Slår du för kort hamnar du i en backe och bollen lär rulla tillbaka ner i vattnet som är mellan bakre tees och green. Slår du för långt är det OB bakom green. Missar du vänster eller höger om green lär du hamna i en bunker. Enda trösten är att hålet ser lite mänskligare ut från green, men då har du redan stressat upp dig på tee och sannolikt gjort något dumt. En variant för höghandicapare (som inte slår från främre tee) är att spela hålet som ett extremt kort dogleg vänster, det finns en landningsyta för detta – men du lär få höra det av kompisarna resten av golfsemestern.Hål 14, som från green ser ganska beskedligt ut.


En innovativ grej på Abbekås är att de monterat skisser över hålen på varje teeposition på varje tee (fotot nedan), med avstånden från just den positionen. Du slipper alltså stå och dra av x antal meter från backtee. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.