destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Ett av landets häftigaste hotell


Våren 2014 slog Stora Hotellet upp portarna efter en omfattande renovering. Samma år utsågs det till ”Världens bästa nya boutique hotell”. Letar du efter ett unikt boende mitt i stan har du kommit rätt. Vi kombinerade med spel på förstklassiga Umeå GK med 27 hål.


Umeås klassiska hotell i saltstänkt festskrud”. Så beskriver Stora Hotellet sig själva på hemsidan. Det som 1895 startade som ett stadshotell och sjömanshus är idag inte bara ett ställe att tillbringa natten utan en upplevelseattraktion i sig själv. De allmänna utrymmena gav oss känslan av att vara i en lyxpimpad version av familjen Addams kåk.

 


Uppifrån: trappan från receptionen till första och andra våningen, med gamla trossar som hänger hela vägen. Sällskapsrum. Receptionen. Läshörna bakom receptionen. Trappan till tredje våningen, gjord av vad som ser ut som gammal drivved. Längst upp på sidan: dörrarna in till rummen har tredimensionella motiv med gamla skepp, norrsken och maneter.  


Redan när du stiger in från gatan blir det skruvat, med en reception där kedjor i taket ska förmedla känslan av norrsken och med ett golv inspirerat av Gaudi – katalanen med galna byggprojekt som Sagrada Familia i Barcelona. För att någorlunda vettigt kunna förmedla upplevelsen med våra mobiltelefonkameror fattade vi raskt beslut om att överge vårt normala långsmala bildformat. På deras hemsida hittar du riktigt läckra professionella foton.

 


Vårt rum i kategorin "Längtan". Med plats för fyra personer är det en av de populäraste rumskategorierna.

 

Inget av de 82 rummen och sviterna är den andra likt, så det finns anledning att göra 81 återbesök. Vi var inbokade i ett rum i kategorin ”Längtan”, med två sängar och en bäddbar soffa med plats för ytterligare två personer. Gott om svängrum även inne i badrummet, med en dusch stor nog att få in en mindre kamel. Eftersom vi checkade in tidigt tog vi också chansen att titta in i ytterligare två rumskategorier.

 

Rum i kategorin ”Passion” och ”Vidskepelse”, det senare saluförs som ett kompaktrum och finns i en variant med en häftig våningssäng.

 

Den förstklassiga frukosten (vi hittade bland annat rökt älgstek, inte hela älgen utan tunna skivor) serveras på inomhustorget (fotona nedan), som binder samman hotellet med Stadsbiblioteket och Kulturbageriet och som därmed är öppet för allmänheten. Det genomskinliga taket skapar en utomhuskänsla.

 
Umeå GK ligger 20 minuters körning sydost om staden och var en riktigt positiv överraskning. Här finns 27 hål med stor variation, inget det andra likt. Skogen gör att de flesta hålen har sitt eget rum och vattenhinder på många ställen – inte minst vid inspelen – gör rundan extremt kul. Självfallet ska du spela alla hålen. Vi körde 18 hål före lunch och 9 efter, lunchen var mycket bra och från den upphöjda uteserveringen ser du inspelen på alla tre avslutningshålen – två av dem är korthål med högt belägna tees.

 

Blå slinga. Nedan: Röd slinga.


Klubben växlar varje vecka vilka av slingorna Blå, Röd och Gul som utgör dagens 18-hålare. När du spelat klart en runda kan du boka in dig på nästa. Det är så gott som alltid hårt tryck på starttiderna och eftersom dagens 18-hålare lär vara mer bokad än dagens 9-hålare är vårt förslag att du som oss börjar med 18-hålaren och sedan bokar in dig på resterande hål innan du tar lunch.

 Har du som oss inga appar eller andra grunkor som visar layouten av hålen så finns det utmärkta skisser med alla avstånd på samtliga tees. När det såg extra trixigt ut på slutet av par 5:orna fotade vi faktiskt skisserna, för att ha med oss när det var dags för inspel. Så jobbar vi.

 

Gul slinga.

Vi började på Blå slinga, som inleder med ett tveksamt korthål där green verkar sakna en platt yta att sätta flaggan på – allt lutar mot tees så lägg dig kort flagg. I övrigt är det bara bra, omväxlande och riktigt kul golfhål hela vägen. Hål 9 är ett korthål där du som förstagångsbesökare undrar vem som kom på att lägga en övningsgreen bakom green. När du väl kommer ner ser du att det finns marginal, även för milt toktoppade slag.

  

Röd slinga är precis lika kul och omväxlande. På hål 4 kan det vara värt att veta att Henrik Stenson drog upp bollen på green med sin spoon från backtee (hans svärföräldrar är tydligen medlemmar här). Avslutningshålet här är småelakt, först är det en tajt landningszon från tee och sedan en rejäl pöl precis innan green. Dock är det ett kort par 5 så går det åt pipan har du helt enkelt fattat ett dåligt beslut (eller flera).

 


 

Gul slinga inleder med ett par 5 med en rejäl backe på slutet (i övrigt är de 27 hålen relativt platta och lätta att traska runt). Från flera tees på hål 4 har du 10 procent gräs och 90 procent vatten i synfältet. Avslutningshålet här är precis som på Blå ett korthål med högt belägna tees. Här är det restaurangen som fångar upp toppade slag och vi hörde från medlemmarna att det hänt en hel del här som säkert gett förövaren anledning att öva på sina utslag.

 Sammantaget är Umeå GK en riktig pärla, med ett mycket trevligt klubbhusområde och 27 variationsrika hål som vi lätt hade kunnat lira en vecka. Skickmässigt var den under vårt besök mycket bra, vi hade svårt att greppa att vi var så långt norrut i landet. Några mygg såg vi inte till. Inga isbjörnar heller. Du hittar fler foton från de tre slingorna här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.