destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

Vår expertpanel – med den öldrickande vildgrisen som maskot – besvarar frågor kring golf efter "bästa förstånd".

 

 

Vid vilken ålder är det legitimt att använda gummiplopp på putterskaftet?

Svårt att ge ett rakt svar här. Vi har sett 90-åringar fiska upp sin boll ur hålet utan gummiplopp samtidigt som vi själva dåliga dagar önskat att vi haft en. Riktigt dåliga dagar har vi inte behövt någon.

 Vad betyder ”vridstyvhet”?
En vanlig missuppfattning är att det här handlar om skaftet på klubban, hur mycket det roterar när det utsätts för en viss vridande kraft, även kallad ”torsion”. I själva verket handlar det om ”torson”, alltså din överkropp. Hur mycket du kan rotera överkroppen hänger på din ”rigor mortis-koefficient”, som du lätt räknar ut genom att ta ditt BMI och dividera i din vikt, lägg till din ålder, dra bort det övre blodtrycket, dela med ditt postnummer – sedan är det bara att dra till med en siffra som känns acceptabel.

 Vad innebär det att golfklubbor har ”förlåtande egenskaper”?
Det här är ett koncept påhittat av branschen för att sälja klubbor till sådana som oss, utan någon som helst talang för golf. Ett rimligt krav för att få definiera en klubba som ”förlåtande” vore att den efter rundan har anständighet att be om ursäkt för alla bollar den slagit bort. Så här långt inte ett pip från vår driver som helt på egen hand grävt djupa hål i vår hushållskassa.


 

På tv-sändningar ser man ibland ett streck som visar bollflykten och gör det lättare för oss tittare att se var bollen landar. Finns det någon liknande teknik för oss vanliga golfare, så att vi lättare hittar våra utslag?
Doppa din boll i rikligt med färg innan du slår ut och håll den sedan längs med marken. Du kan läsa mer här.

 Jag har sett att många bagar har separata fack för varje klubba hela vägen till botten av bagen – vad är fördelarna?
Så kallade ”dividers” är ett enkelt sätt att hålla isär lågpresterande klubbor från resten av setet, så att du inte får en smittoeffekt. Vi kör själva utan dividers – för att hålla nere vikten – och har sedan flera år ett set som inte gör vår talang rättvisa.

 


 

Jag har hittat billiga bollar av märket ”Scanna” på Biltema – hur bra är de?
För dig som är ute efter en ”billig, rund, stenhård, vit boll” är de ett bra köp. Bit ihop vid bollträff och du minskar risken att dina fyllningar lossnar med hela 15 procent.

 Jag har köpt en 50-gradare för att vässa mitt närspel, men den är iskall – ska jag reklamera den?
Det är en vanlig uppfattning bland golfare på vår nivå att gradantalet har med temperaturen på klubban att göra. Så är det inte, utan det är vinkeln/loftet på klubbladet. Här kan vi bjuda på en historia när vi i vanlig ordning hade dålig bollträff, denna gång i England. Den engelske gentlemannen i bollen föreslog att det berodde på ”the loft”.
- The loft?
- ”Lack of fucking talent.”

 


Många kör med statushöjande pinnar i bagen. Vi har inte en aning om hur de ska användas. Nudlar?

 

Hur kan jag som kronisk hackare höja min status bland golfkompisarna?

Använd vår proffsinspirerade 5-stegsraket:
1. Vänta inte till att utslaget landat utan ta upp peggen direkt, även om du inte har en aning vart bollen tog vägen.

2. Säg aldrig flagga, utan pinne (och inte skott om slagen, då framstår du bara som en wannabe).

3. Ha aldrig bollhåven i utdraget läge i golfbagen, även om du använder den på varje hål.
4. Skrik IN THE HOLE när du puttar, helst efter att du slagit till bollen.

5. Missar du en kort putt – bläng misstänksamt på hålet när du går därifrån och se förorättad ut.

5a. Låt dem aldrig se dig spela golf.

 


 

Jag är en medelålders man som brukar spela från röd tee, för att kunna "komma in på rätt antal slag". Tidigare kallade mina manliga spelkamrater mig för "kärring", men nu har de gått över till en mer subtil variant där de frågar mig "om min man också spelar golf" – hur ska jag hantera situationen?

Påminn dem om att den mest framgångsrika golfare vi någonsin haft i Sverige är "kärring". Biter inte detta på dem kan du försöka att flytta gul tee till herrtoaletten, de låter som typen som kommer att försöka slå därifrån.

 


 

Varför finns det birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, det är ju då man verkligen behöver en stänkare?

Vi skickade frågan vidare till R & A. Beskedet därifrån är att regelboken inte stipulerar whisky vid birdies, för att få arrangörer skulle klara av att hantera John Daly efter en 65-runda eller lägre.

 


 

Någon sålde sin begagnade driver med texten "alla bra slag kvar" – har ni träffat på något mer uppgivet?

Faktiskt hörde vi talas om en golfare som när sällskapet kom till ett par tre gick fram till vattnet och slängde i tre bollar och sa "nu var det överstökat, jag väntar på nästa tee". Vi hoppas det är en sann historia, för vi kan identifiera oss med känslan.

 


 

Jag känner en person som påstår att hon INTE känner någon som känner någon som fått kliva av från St Andrews första tee efter att ha övningssvingat – ljuger hon?

Sannolikt – ALLA känner någon som känner någon som har fått kliva av St Andrews första tee efter en övningssving.

 


 

Förr var indexeringen av hålet lättbegriplig – det svåraste hålet hade hcp 1 och det lättaste 18, men hur fungerar det sedan de gjorde om systemet?

Förbundet och andra går regelbundet ut och förklarar hur det nya systemet fungerar. För den som vill ha förklaringen i tryckt version finns den att beställa från SGF. De fem volymerna är inbundna och kommer med ett 30 sidor långt förord som förklarar hur man tänkt.

 


 

Vad är den bästa ursäkten ni tagit till för att förklara dåligt spel?

En gång ljög vi om att vi normalt spelar från vänster, men att de bara hade högerset att hyra i proshopen – vi gick från förakt till stjärnstatus och efteråt gratulerades vi till våra 12 poäng. Vi har inte vågat återbesöka klubben av rädsla för att de ska vilja se vilka mirakel vi kan uträtta med ett vänsterset. 

Bollkompression, sant eller myt?

Det är svårt att förstå hur en stenhård golfboll kan komprimeras till nästan halva storleken vid tillslaget med en driver, än svårare är det att fånga det på bild. Men vi har lyckats. På bilden ovan ser du en stilstudie av en Bobman-sving. Handhavaren har lyckats driva boll och peg rakt ner i gräset och kameran har därmed getts någon extra hundradels sekund att fånga den rejält hoptryckta bollen. Få professionella golfare lyckas göra ett sådant här slag på beställning. För den som letar efter tekniska tips i bilden är det värt att notera att all vikt är på färdriktningsbenet (förutsatt att han slår åt höger, vilket vi inte kommer ihåg).

 Vad är skillnaden mellan mellan brutto- och nettoscore?

Bruttoscoren är det sammanlagda antal slag du hade under rundan. Nettoscoren är när du dragit bort alla slag du inte är nöjd med. Det är inte ovanligt att vi själva har presterat rundor där den förstnämnda varit tresiffrig och den sistnämnda ensiffrig. Någon gång har vi gått runt på 0 slag netto, vilket föranlett rejäla handikappsänkningar.

 


 

Jag har precis som proffsen försökt prata med min boll, men inget händer – vad gör jag för fel?

Kan vara något dialektalt som gör att det inte fungerar. Skriker du på engelska ska du hänga kvar länge på nästsista vokalen i "In the hole". Skriker du "Sitt, sitt" kan det vara så att bollen helt enkelt inte förstår vad du menar, vilket vi inte heller gör.

 


 

Varför tar en runda på samma bana ibland under fyra timmar och ibland över fem – och vad kan man göra åt det?

Precis som när man tar sig fram i riktiga livet dyker det då och då upp ett långsamt ekipage och är det då enfiligt – som det oftast är på en golfbana – måste alla sakta ner. Vi ser gärna att man förser långsamma golfare med varningstriangel på ryggen och att man här och var breddar fairway så att det går att köra om.

 


 

Jag tycker inte det är kul att spela golf längre, vad göra?
Köp roligare bollar.

 


 

Kan man inte hålla nere antalet långsamma golfare på samma sätt som man gör med älg- och vargstammen?

Det är osannolikt att länsstyrelsen skulle ge tillstånd för att montera upp jakttorn i en miljö som på en golfbana. Att hålla nere stammen från helikopter är heller inget alternativ då de flesta klubbar inte har den ekonomin.

 Här vill vi framhålla att vi inte är ute efter golfare som tar längre tid på sig för att de har kommit till åren eller har medicinska skäl till att de behöver mer tid – tvärtom hoppas vi själva att vi kommer att vara i sådant skick att vi kan njuta av golfen högt upp i åldern. De golfare som vi har svårt för är de som antingen sölar för mycket eller inte släpper igenom för att de helt enkelt anser att de är viktigare än andra.

 


 

Eftersom det vanligaste samtalsämnet inom golfen tycks vara hur länge en runda ska få ta, kan man inte bara ändra reglerna så att det är tiden som räknas, inte antalet slag?

Det låter onekligen roligare att cutten gick vid 6:45 än vid 139.

 


 

När någon frågar mig hur rundan har gått, ska jag svara med antalet poäng eller hur jag faktiskt mår?

För många golfare hänger hälsotillståndet efter rundan ihop med antalet poäng de lyckas skrapa ihop. Det är synd, för en dålig dag på golfbanan är alltid bättre än en bra dag på kontoret – om man förmår uppleva livet bortom sina egna prestationer. Vårt förslag är att du om det gått bra svarar med ett trevligt adjektiv. Har det gått dåligt kan du försöka att ignorera frågan.

 


 

Hur många golfbollar får man in i munnen (Göran, 56 år)?

Med alla tänder i behåll och om du undviker de lite större Magna-bollarna borde du få in 23 bollar – ytterligare åtta om du kommer runt kräkreflexen.

 


 

Varför kan golfen inte hämta influenser från andra sporter, t.ex. en andraserve från tennisen?

För att golfen är konservativ. Vi är övertygade om att rundorna hade gått snabbare med en bollkalle i varje fyrboll.

 


 

Man har ju decimaler i sitt hcp, kan man inte införa det även när det gäller antalet slag?

Vi förstår känslorna bakom argumentationen, att det är orättvist att en missad putt med några cm ska rendera ytterligare ett slag när det egentligen inte går att jämföra med en bra drive på 250 meter. Gör så att du skriver 3,1 nästa gång du precis missat parputten på en par 3:a, så kollar vi det här med Royal and Ancient.

 


 

Får vem som helst köpa vita golfskor?

Självklart, men för att få ut dem krävs uppvisande av hcp-cert. Se hur det kan gå när obehöriga dyker upp med vita skor.

 


 

Jag har svårt att läsa puttlinjen på ondulerade greener, vad göra?

20 procent av svenska golfare är greendyslektiker, du är en av dem. Spela med någon som skänker puttarna till dig oavsett hur långt du har till flagg.

 


 

Hur vet jag när det är dags att ge upp säsongen och gå i ide?

Ett bra tecken är när du upptäcker att det behövs mer glykol än kaffe i termosen för att du ska kunna hälla upp drycken och du behöver spik och spikpistol för att pegga.

 


Skum syn på fairway.

 

Vad är det för skum som ibland ligger i långa pricka rader på fairway?

Eftersom gödningsmedlet är dyrt är det ett sätt för banpersonalen att ha koll på var de gödslat. Det är samma typ av skum som fotbollsdomarna numera ofta använder vid frisparkar – försvinner alltså av sig själv. Är det precis utlagt kan det vara svårt att på längre håll skilja prickarna från golfbollar. Dock märker du skillnaden när du slår ditt slag – eller inte.

 


En fullt utrustad gong-gong på en bana i Sörmland.

 

Varför sitter gong-gongen alltid i öronhöjd?

Intressant, det här har vi också noterat och spelar numera alltid med hörselkåpor.

 


 

När man scorar under par heter det ju som fåglar: birdie, eagle och albatross. Vad är en bogey?

Vi har kollat med Sveriges Ornitologiska Sällskap och beskedet därifrån är att det inte finns någon bogey-fågel. Vårt förslag är en termjustering, till kalkon och dubbel-kalkon. Förslaget är skickat till R&A med mottagarbevis.

 


 

När jag lirat golf utomlands står det ofta ”DZ” i dropprutan – vad betyder det?
Demilitarized zone – stå still till hjälp anländer.


 

Jag hittade den här på hyllan i bensinmacken, kan det vara den mytiska svingoljan vi alla letar efter?
Utöver hydraulik och öl verkar den innehålla mineraler – du kan vara något på spåret.

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.