Vi har testat golfsemester i husbil
Himmel eller helvete – medlemmarna i vår testpatrull hade olika åsikter om vad som väntade när vi skickade iväg dem på en golfweekend i Mälardalen med en husbil som basläger. Förloraren i matchspelet fick tömma latrinen.
Grannen på parkeringen framför hyreshuset där vi bor har husbil sedan några år. Ett stort modernt åbäke som i ord och mening kastar en maffig skugga över vår tio år gamla Opel Astra kombi, en bil vi köpte just med tanke på golfen.
– Lirar ni golf - då är ni ju ÄNNU galnare som inte skaffar husbil, brukar grannen bröla var och varannan helg när han och frugan kastar loss för nya äventyr. De spelar inte själva golf så det är lite av ett mysterium vart de åker.
Husbil har blivit allt populärare i Sverige, inte minst bland golfare som upptäckt hur bekvämt det är att parkera bilen vid banan och vakna upp med första tee framför motorhuven. Vissa klubbar har kommit längre än andra när det gäller att skapa bra faciliteter för husbilar/-vagnar. Ibland är det gratis att ställa upp ett ekipage, ibland kostar det en liten summa, även utan tillgång till eluttag. Avgiften beror till viss del kanske också på att även icke-golfare har upptäckt att golfklubbar är bra och trygga uppställningsplatser, för ofta är det rabatterat pris på uppställningen om du löser greenfee. Om du ringer för att sondera läget, nöj dig inte med att fråga huruvida de har eluttag, utan förhör dig också om hur uppställningsplatsen ser ut – det är inte alls säkert att platsen är vackert belägen bara för att golfhålen och klubbhuset är det. Om det är heldagsgreenfee är vårt tips att en varm sommardag gå ut före 07 på morgonen för att få den där magiska daggupplevelsen och sedan softa fram till 16-tiden för att lira banan igen i eftermiddagsljus – två helt olika upplevelser.
Lindesbergs GK:s ställplats för husvagnar och husbilar. Längst upp: infarten till Katrineholms GK:
För dig som tänker gammal husvagn när du äntrar en modern husbil blir det en angenäm överraskning. Inte minst har tillverkarna med åren lärt sig att använda utrymmena optimalt. I gamla husbilar var framstolarna bara till för körning, i nya är det bara att snurra runt i dem så sitter du till bords. Det finns tre typer av husbilar: hel- och halvintegrerade samt med alkov. Den sistnämnda kategorin har sängar ovanpå förarhytten, bra om du vill hålla nere längden på bilen samtidigt som eventuella ungar får en egen hörna. Är du medelålders kan ett toppförsök till alkoven vara en mindre strapats, inte minst om du som oss har begynnande rigor mortis. Luftmotståndet från alkoven gör också bilen mer vindkänslig. De helintegrerade har en förarhytt som är helt integrerad med bodelen, hela ekipaget är alltså ett enda stort rektangulärt rum. Det här ger oslagbara innerutrymmen, men också lite busskänsla från förarstolen. Halvintegrerade bilar har en klart definierad förarhytt (men ändå full kontakt med bodelen) och känns betydligt smidigare att köra för den som är ovan.
Moderna husbilar är yteffektiva genom att framstolarna kan vändas.
Ingen av oss hade någonsin varit iväg i en husbil tidigare. En var rejält taggad, den andra följde med under protest – med traumatiska minnen av träningsoveraller och platsbaljor från uppväxtens husvagnssemestrar. Vi bestämde oss för att hålla till i Mälardalen under fyra dagar och vände oss därför till Tumbo utanför Eskilstuna, en av landets största återförsäljare och uthyrare av husbilar. Vi hyrde en halvintegrerad Dethleffs, drygt sju meter lång, knappt tre meter hög och med en totalvikt på 3 700 kg. Bilen var betydligt större interiört än vad den gav sken av exteriört och den var mycket lätt att köra, även om en av oss tyckte det var ovant att bara kunna förlita sig på sidobackspeglar. Längst bak i bilen fanns två längsgående sängar, upphöjda för att ge plats för ett rejält bagageutrymme under – perfekt för golfbagar och åtkomligt genom en stor lucka utifrån. Bilen var utrustad med markis, fyra fällbara campingstolar med tillhörande bord, cykelställning där bak, all köksutrustning samt kuddar och täcken – vi behövde alltså bara ta med oss egna lakan och handdukar. Mitt i bilen fanns två extra sovplatser i form av en dubbelsäng som med ett enkelt handgrepp gick att hissa ner från takhöjd till brösthöjd. När det gäller fiffiga förvaringsutrymmen fanns det hur mycket som helst – helt klart gick det att stuva undan mer grejor i den här bilen än i vår tvårummare från 50-talet där hemma.
Gott om utrymma för bagage är viktigt för golfare.
Innan vi gav oss iväg fick vi en snabbgenomgång av hur bilen funkade – allt visade sig vara betydligt enklare än vi hade trott. Så fort bilen kopplades upp till en elstolpe gick kyl/frys och annat automatisk över från gasol- till eldrift. Toalett- och duschutrymme var helt ok dimensionerade, även om trycket i duschen inte var som hemma. Toalettdumpningar samlades upp i ett slutet kassettsystem som tömdes utifrån – grunkan påminde om en liten dammsugare. Även om systemet var så rent och hygieniskt man kan begära, insåg vi att det skulle vara förenat med ett visst obehag att tömma kassetten och spola den ren. Därför bestämde vi att spela match om vem som skulle sköta tömningen. Ingen av oss hade toppat formen, så det var först andra dagen – när en av oss hade två upp i matchspelet – som det började hända saker av vikt i toastolen.
Bajslådan är listigt förklädd till dammsugare.
Istället för att kolla vilka klubbar som har bra faciliteter för husbilar valde vi att chansa, för att få ett litet stickprov hur det ser ut. Första klubben vi kom till var Nora, halvtimmen norr om Örebro. Det fanns några platser med eluttag vid infarten till klubbhusområdet, de trevligaste på gräsmattan på kansliets långsida. Även om det var nära till restaurang och omklädningsrum kände vi att vi gärna hade haft lite mer avskildhet. På Lindesberg strax norrut var det bättre, med en stor gräsyta framför parkeringen, med ellutag och uthyrningsstugor som sällskap. Ställer du dig längst in mot träden från parkeringen räknat har du i princip skugga hela dagen, bra varma dagar. Även här har du nära till klubbens alla faciliteter och 18:e hålets green ligger bakom träden, men på tryggt avstånd. Anläggningen ligger i direkt anslutning till ett naturskyddsområde och in till centrala Lindesberg är det bara tio minuters promenad. På vägen till Katrineholm tillbringade vi en natt på Hjälmaresunds camping, vid Hjälmarens södra strand längs med väg 56. Trevlig atmosfär och vänligt bemötande – här kunde vi också tömma latrinen. På Katrineholm/Jättorp finns en särskild uppställningsplats för husbilar/husvagnar i en skogsglänta 100 meter från det mycket trevliga klubbhusområdet, förvisso avskilt och med elluttag, men med grus som underlag istället för gräs, vilket inte är lika kul när man ska ut med campingstolarna. På samtliga klubbar erbjöds vi nycklar till toalett och duschutrymmen för att komma åt dessa även utanför kontorstid.
Hur man vill ha sängarna är viktigt att komma på innan ett ev köp.
Grundat på bara fyra dagar är vi överens om att golf i kombination med husbil funkar utmärkt, i varje fall om du inte har dåligt väder och tvingas vara inne i bilen hela tiden – då kan det efter en tid kännas lite trångt, inte minst om ni är fyra personer. Sängavdelningen i vår bil var precis som att sova hemma, och med alla stuvutrymmena gick det att få med sig det mesta. Duschen är den svaga punkten, det är naturligtvis inte samma tryck som hemma och i vissa bilar kan det vara väl trångt, men här är det ju så fiffigt att golfklubbarna ofta har utmärkta faciliteter. Bränslekonomin var mycket bra, vi körde drygt 30 mil och hade en snittförbrukning på 0,98/l diesel per mil.
Utbudet är stort.
Om du funderar på att köpa en husbil ska du absolut hyra först! Ska du bara iväg några veckor om året är det en dålig affär att köpa bil, men om du som vår granne är iväg var och varannan helg på sommaren lönar det sig definitivt – dessutom slipper du då att packa och städa bilen i tid och otid. Ska du även använda bilen på vintern gäller det att välja en modell som klarar kylan bra. Det finns en hel del olika modeller och har du aldrig tidigare haft husbil är det svårt att gissa vilka behov du har, det får du grepp om först när du testat. Först gäller det att komma underfund vilken typ av bil som passar bäst: hel- eller halvintegrerad eller en alkovbil. Räkna med att betala en del extra för en helintegrerad, samtidigt som det ger dig en häftigare bo- och förarmiljö, men med lite busskänsla som sagt. Husbilar har i dagsläget ett bra andrahandsvärde (räkna med att de tappar tio procent i värde första året, sedan fem procent per år), vilket gör att det kanske kan vara värt att köpa nytt, inte minst för att vara först med skinkorna på toans sittring. Funderar du på att köpa i Tyskland ska du vara medveten om reglerna och att de begagnade kärrorna därifrån oftast har använts i uthyrningstrafik, vilket naturligtvis sliter mer.
Katrineholms GK:s ställplats, mysig miljö men grusunderlaget stör.
Det vi tycker är viktigast när det gäller planlösningen är att fundera på hur du vill ha sängarna, inte minst för att du ska komma i och ur på ett smidigt sätt. Ta dig också en funderare på hur stort bagageutrymme du behöver, det är inget kul att behöva stuva in bagar och vagnar i bodelen. Ska du åka mycket färja/avgiftsbelagda broar kan det vara läge att titta på en bil under sex meter. Tänk då bara på att om du hänger på ett cykelställ så överskrider du ofta dessa sex meter. Vår erfarenhet efter att gjort research för den här texten är att det är svårt att hitta bilar under sex meter som funkar på ett bra sätt för de behov man har. Dessutom kostar det inte mycket mer att gå upp till runt sju meter och då har man ett bra mycket större utbud.