destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Spel och boende på Foppas Veckefjärden

 

Skulle vi verkligen orka släpa oss halvvägs till polcirkeln för att lira en bana bara för att den tillhör en gammal avdankad hockeyspelare? Väl där upptäckte vi en riktigt fin och kul layout och ett mycket trivsamt golfhotell. Vi hade också turen att springa på Peter Forsberg (och han hade oturen att springa på oss) och vi bestämde oss för att göra upp i en match som mycket väl kan bli frimärke.

 

För oss som var med innan ”Foppatofflan” är Peter Forsberg mest känd som en av världens bästa ishockeyspelare genom tiderna. Trots att skadeproblem gjorde att han missade tre års karriär hann han med att vinna två Stanley Cup, två VM och två OS samt Hart Trophy som NHL:s mest värdefulla spelare, för att nämna det största. Hans matchtröja, med nummer 21, är numera pensionerad i Colorado Avalanche och upphissad under taket på arenan, det största hedersbetyg en NHL-klubb kan ge sina trotjänare.

 

 

Numera har Peter bytt puck mot golfboll och intresset för sporten har manifesterat sig i egna golfanläggningen Veckefjärden utanför hemstaden Örnsköldsvik. Från Stockholm är det knappt sex timmars körning, vilket vi tyckt vara lite väl långt. Sedan kom vi på snilledraget att spela golf på vägen upp och ner, det finns gott om bra banor längs vägen och några riktigt trevliga orter (se våra golfpaketsreportage i toppmenyn). På köpet får du korsa Högakustenbron, som får Öresundsbron att kännas löjligt platt.

 

 

Väl på plats checkade vi in i ett av 16 hotellrum som finns på anläggningen. Exteriört ser byggnaderna inte så mycket ut för världen (ett hushållningssällskap och lite annat huserade här tidigare) men interiört är det fräscht och fint. Personalen på hotellet, i proshopen (rejält stor) och i restaurangen var extremt trevliga – vi har nog aldrig känt oss hemmastadda så snabbt på en klubb. Vi tajmade inte in lunchen men käkade middag på kvällen och den var riktigt bra och priserna mycket resonliga.

 

Klubbhuset med hotellrummen till höger. Vårt rum. Klubbhusets uteservering.

 

Så till banan. Proshopen tipsade oss om att ta med ett ex av klubbtidningen, som visar layouten av varje hål och där Peter berättar hur han spelar dem. Med ett förflutet som hyfsad hockeylirare slår ju killen ganska långt och efter att ha läst att han på hål 2, ett par 5 på knappa 500 meter, ibland lägger ut bollen med en järn-8 för att sedan dra på in mot green där nere kände vi att vi nog skulle lägga på lite klubba på Peters tips.

 

Hål 2, med en vettig eagle-chans för många.

 

Första hålet är rakt uppför, med fina vyer bakåt från green. Sedan kommer då det där järn-8 hålet. Vi bestämmer oss för att syna Peter med vår driver, och hamnar perfekt på platån innan det bär nerför åt vänster. Härifrån är det fullt möjligt för många att med en bra bollträff nå green och putta för eagle.

 

 

Från hål 5 och framåt blir banan mestadels platt och betydligt lättare att gå. Hål 6 (ovan) kräver att du har koll på längden från tee då det går ett dike tvärsöver där många av oss vill landa vår drive.

 

 

Veckefjärdens signaturhål är 14 (ovan), ett korthål med en green nästan helt omsluten av vatten – inte helt olikt hål 17 på Bro Hof Stadium Course. Efterföljande hål, 15, hålls som ett av landets bästa, ett kort par 4 där förståndet säger att du ska spela säkert över land medan reptilhjärnan skriker att du ska gå mot green med drivern. Vi gillade hål 17 nästan lika mycket, även här handlar det i hög grad om att fatta rätt beslut innan du rycker en klubba ur bagen.

 

Hål 15 från tee och från green.

 

Sammantaget var vi mycket imponerande av Veckefjärden. Banlayouten är varierad och riktigt kul, med många mycket fina golfhål. Skicket var riktigt bra under vårt besök (trots att det regnat så mycket att andra banan i stan var stängd hela dagen) och av alla flaggor med sponsrande företag att döma finns det medel för att hålla den i bra skick framöver.

 

 

Vi tycker absolut att du ska bo på anläggningen om du spelar här. Visst finns det hotell med högre standard inne i stan, men vi har svårt att se att du kommer att ha trevligare någon annanstans. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.