Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golf & kultur

 

Estlands huvudstad är pittoresk och fotgängarvänlig. Det har blivit dyrare här på senare år, men också bättre. Vi har testat de två bästa av de tre banor som ligger utanför staden.


Bästa sättet att uppleva Tallinn är att strosa runt på måfå i Gamla Stan. Priserna här har gått upp ganska rejält på senare år, inte minst i turistkvarteren där du får räkna med att betala strax under vad motsvarande skulle kosta i Sverige. Rör du dig utanför turistkvarteren blir det genast billigare.

 

Estonian tidig höst. Nedan: Niitvälja tidig vår.

Kommer du med Tallink Silja är det inte långt att gå in till stan, med golfbag och annat bagage kan det dock vara läge att haffa en taxi. Har du möjlighet att förbeställa kan det vara en idé då du sannolikt inte är ensam i jakt på en taxi.

 


Det finns tre banor runt huvudstaden, alla inom tre mil. Har du inte egen bil är det taxi som gäller. En minibuss kostar inte mycket mer än en vanlig bil, så ju fler ni är desto billigare blir transporten. Hotellet hjälper till så att ni får ett fast pris. De flesta verkar rekommendera Tallink Taksos gula bilar.

 

 

Senaste gången i stan bodde vi på Nordic Hotel Forum, ca 800 meter från hamnen och 100 meter från Gamla Stan. Rummen har mycket bra sängar och i restaurangen serveras en utmärkt frukostbuffé. Från spa-avdelningen på översta våningen har du strålande utsikt mot Gamla Stan. Internet ingår, har du ingen egen maskin står det en i lobbyn. En trappa upp finns det ett business center, som under vårt besök dubblerade som Monacos konsulat, med flaggor och allt.

 

Vårt rum på Nordic Forum samt frukostserveringen.

Estonian Golf and Country Club (EGCC) ligger 25 km österut från Tallinn och har en 18-hålare och en fullängd 9-hålare Pay & Play. Den senare är påtänkt att transformeras till en 18-hålare signerad Annika Sörenstam men det lär dröja innan spadarna sätts i marken. Den befintliga 18-hålaren heter Sea Course och kan spelas 6 504 meter. Som kortast får du 5 098 meter, en hel del att bita i alltså.

 

 

Layouten är omväxlande och sträcker sig genom skogspartier och längs vattnet. Teetavlorna ger ingen information så se till att få med dig en banguide. Ruffen var under vårt sista besök en höstdag rejält tät och svår att bemästra med långa klubbor. Hål 3, ett kort par 4 med högt belägna tees och havet som fond, verkar vara något av signaturhål. Själva gillade vi 6:an bäst, ett svagt dogleg vänster med wasteareas längs hela högerkanten – lite Pete Dye-vibbar.

 

Snygga villor med stora fönsterpartier som ger full insyn i samtliga inomhusaktiviteter uppförs sedan ett tag runt banan och det verkar ha tuffat på ganska bra sedan vi var här senast.

 

18:e green och matdags på klubbhusterrassen med utsikt mot vattnet.

 

Klubbhuset är fräscht om än med ett märkligt tak, det ser liksom ut som det hamnat på efterkälken när huset accelererat iväg någonstans. Köket langar fram bra mat och från den upphöjda uteserveringen har du utsikt över hela 18:e från tee till green och mot havet.

 Niitvälja ligger 33 km sydväst om Tallinn och är även känd som Tallinn Golf Club. Det är en skogslayout med flera hål som öppnar upp och med en hel del vatten i spel. Några hål har dolda hinder, men teetavlorna är informativa. Något av en ”Amens corner” hamnar du i på hål 13-15, med nästan lika mycket vatten som gräs i spel.

 

 

Vi var även här tidig vår ett år och då hade inte banan kommit igång riktigt ännu (fotona nedan). Hål 9 kan det vara lönt för långtslående att skicka fram en spejare, det finns nämligen goda chanser att göra en eagle här om man bara vet linjen från tee.

 

 

Klubbhuset (nedan) är fräscht och även om menyn inte är lika ambitiös som på EGCC så kan vi verkligen rekommendera de marinerade kycklingvingarna till ölen. Som komplement till 18-hålaren har klubben en 5-hålare fullängd som såg helt ok ut. 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Tallinn:

Estonian
Niitvälja

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.