Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Nybörjare eller proffs – här hittar alla golf av bästa märke

 

Fleesensee, en timme söder om Rostock, lär vara Europas största golfanläggning och har genom åren lyckats väl med sin marknadsföring mot oss svenskar. Anläggningens styrka är framförallt dess bredd, med flera boendealternativ, massor av aktiviteter utanför golfen (inte minst på sjön) och hela 72 golfhål uppdelat på tre 18-hålare och två 9-hålare.

 

Vi har testat samtliga 18-hålare – som alla håller hög klass. En av dem är kanske den bästa banan du kan komma ut på i Europa med bara grönt kort. Har du inte grönt kort finns två 9-hålare, par 31 och 27. Just att man erbjuder kvalitet i golfen för alla, oavsett om du är spelledig från touren eller vill testa golf för första gången, gillar vi nog mest med Fleesensee.

 

Schloss Torgelow. Längst upp: Schloss Platz. Nedan: boendet på slottshotellet.

 

Det finns flera boendealternativ inom området, från hotell till självhushåll. Det lyxigaste alternativet är att bo på slottshotellet. Vi testade det här för några år sedan och vill ni känna er kungliga för några dagar har ni hamnat helt rätt. Få rum har balkong eller uteplats, men terrassen på baksidan är mycket trevlig. Slottet ligger i direkt anslutning till den bästa banan – Schloss Platz – även om du inte ser den från uteserveringen.

 

 

Senaste besöket valde vi att testa fyrstjärniga TUI BLUE beläget direkt vid vattnet och med egen badplats. Vi gillade faktiskt det här boendet mer än slottet, för det strandnära läget. Från restaurangens uteservering kan ni njuta av solnedgången över vattnet och maten är av lika hög standard som på slottshotellet. Frukosten är mycket omfattande och bra. Rummen är rymliga – se till att få ett med utsikt mot vattnet så kan du somna till ljudet av vågskvalp. Promenerar du några minuter mot höger när du kommer ut från hotellet mot vattnet hittar du en liten strandservering som serverar enklare mat. Hotellet ligger några minuters körning från golfbanorna, men gratis shuttlebussar tar dig dit och hämtar – även om du vill äta på slottet på kvällen etc.

 

TUI BLUE, från vår balkong, uteserveringen och ostbricka vid frukosten.

 

Schloss Platz är Fleesensees högst rankade bana och tillhör absoluta toppen i Tyskland. Den ligger inte i närheten av själva klubbhuset, utan vid slottet där du också checkar in för spel. Layouten kräver mer precision med klubborna här än på de andra banorna. Bunkrarna är av hög standard och bidrar väsentligt till spelupplevelsen – hamnar du i dem kostar det ofta ett slag, så du tvingas att tänka golf. Banan hade varit ännu roligare att uppleva om 18:e hade slutat inom synhåll från slottsterrassen. För spel krävdes 36 i hcp.

 

 

Övriga banor ligger någon kilometer från slottet, vid det stora golfcentret och klubbhuset. För den som gillar att träna golf finns här massor av möjligheter, inte minst en gigantisk cirkelformad drivingrange. Den här gången satte vi tänderna i  Schloss Torgelow Course (tidigare TUI Course och ännu tidigare Scandinavian Course). Förra gången hoppade vi den, för att vi trodde det var en betydligt sämre bana än Schloss. Vi hade helt fel och vågar nog säga att det är hugget som stucket vilken av de två vi skulle rekommendera. Skicket är lika fint rakt igenom och likaså variationen på hålen. Torgelow är lite mer förlåtande mot sneda slag, så vi föreslår att du väljer att lira den bana som är i paritet med din dagsform. För att få lira Torgelow krävdes 54 i hcp. Det är en rejäl promenad från klubbhuset till banan. Du passerar träningsområdet på vägen.

 

 

Den tredje 18-hålaren heter Oberlausitz (tidigare Axel Lange Generali Platz, det blir en del knasiga namn när sponsorer ska behagas) och det här är kanske den bästa banan du kan lira i Europa med bara grönt kort. Första nio är par 35 och kan spelas från 2 015 upp till 2 662 meter. Vår singelhcpare uppskattade även han upplevelsen här, med samma fina skick som på de två andra banorna. Sista nio är rejält kortare (par 32, 1 585 upp till 2 078 meter) och framförallt kommer det fyra par 3 mer eller mindre på rad.

 

 

Fleesensee har bra priser på heldagsgreenfee (även för flera dagar). Vårt tips om du vill viga en hel dag åt enbart golf, och få med det göttaste, är att lira Schloss och Torgelow samt första nio på Oberlausitz. De erbjuder också ett bra heldagspris på golfbil, så det är inga problem att genomföra. Golfbilarna är i lika fint skick som banorna, med en mycket lättmanövrerad gps-skärm. Utöver den information som kommer fram automatiskt är skärmen också tryckkänslig (vilket vi upptäckte på hål 17) och du kan på det sättet få fram olika mått du anser dig behöva.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat norra Tyskland:

Fleesensee Oberlausitz
Fleesensee Schloss Platz
Fleesensee Torgelow
Green Eagle
Golfpark Ostsee
Gut Uhlenhorst
Hohwachter Bucht
S... Timmendorfer Strand
Schloss Lüdersburg Lake
Schloss Lüdersburg Old
Strelasund M-V
Strelasund S-I
Winston Open
Winston Links

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.