destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Knappa tio minuter till banan från centrum

 

Lidköpings Stadshotell erbjuder ett charmigt boende som vi kombinerade med spel på Lidköpings GK, en bana med gott om ”stammisar”.

 

Lidköping ligger direkt söder om Vänern, ungefär halvvägs mellan Vänersborg och Mariestad. Staden kallar sig ibland för ”Lidköping vid Vänern”, för att många av oss förväxlar den med Linköping (vilket vi själva också har gjort, och hamnat 20 mil fel för ett morgonmöte).

 

 

För att vara helt säkra på att hamna mitt i stan bokade vi in oss på Stadshotellet. Väl framme insåg vi att tätorten bara har 25 000 invånare och att hela stan ligger mitt i stan – det är alltså lätt att nå restauranger och annat till fots. Som de flesta stadshotell har även detta varit en naturlig mötesplats för ortsbor och tillresta under många år. Läget kunde inte vara bättre, direkt vid kanalen och med stora verandor med sol hela dagen. Frukostmiljön föll oss verkligen på läppen, ombonad känsla och i hörnet av byggnaden med stora fönster ut som gjorde att vi hade full koll på när staden vaknade. 

 

Baren och frukosten. Nedan: vårt rum.

 

Vi hamnade i ett rum i kategorin ”Superior”, som har lika mycket karaktär som de allmänna utrymmena, med en hel del tavlor med motiv typ ryska björnjägare. Rummet var ganska stort, med skrivbord och en fåtölj. Wc och dusch var separerade från varandra, bra om du reser med någon som likt oss regelmässigt dåsar till på toastolen.

 


Lidköpings GK är en pannkaksplatt parklayout som är lätt att gå. Skulle du ändå behöva bil är det värt att veta att de inte är numrerade utan döpta till namn som ”Duffen”, ”Slicen”, ”Hooken” – inte direkt vad du behöver som sällskap på en bana som ser ut att rymma länets halva trädstamsbestånd. De goda nyheterna är att det är lätt att hitta snedskott då det är nerklippt runt träden. Vi inbillar oss också att den här typen av banor fostrar vårt omdöme och gör oss till bättre golfare, så småningom.

 

 

Sedan vi var här sist har man ändrat på vilka hål som utgör in- och ut-9, enligt medlemmarna vi spelade med för att göra det lättare att handla i restaurangen efter första 9. Nu blir istället inledningen på rundan lite andefattig, med ett golfhål som känns placerat mitt i ingenstans en bra bit bort från allt och alla. Fördelen är kanske att man har rangen där. Ska vi vara lite gnälliga hade vi också hoppats på lite närkontakt med Sveriges största insjö, men den ligger utom synhåll på andra sidan vägen.

 

Förstklassiga greener redan i slutet av april, efter en snöfattig vinter.

 

Gillar du layouter som Halmstad Södra och Sölvesborg kommer du att trivas på Lidköping. Vi var här i slutet av april och greenerna var redan förstklassiga efter en snöfattig vinter medan många fairways behövde mer sol och värme. Är du här från mitten av maj och framåt, när träden har fått rejält med löv, lär banan upplevas betydligt tajtare men också vackrare. Du hittar fler vårfoton från banan här

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.