destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golfpaketet som funkar utan bil

 

I sydsvenska järnvägsknuten Hässleholm hittade vi ett designhotell med promenadavstånd från tågstationen och till Hässlegårdens GK. Banan var avsevärt trevligare än vi hade fått för oss och hotellets terrasser var riktiga after golf-höjdare.

 

Du behöver inte bil för ge dig iväg på en golfresa, det visade vi själva när vi i Schweiz under en vecka för några år sedan förflyttade oss mellan banor och hotell med tåg och buss. I nordskånska Hässleholm ligger närmaste golfbanan bara kvartens promenad från tågstationen.

 

 

Vi checkade in på Hotel Statt, mitt i stan och två minuters gångväg från tågstationen. Hotellverksamheten har varit igång här sedan starten av första världskriget. 2017 tillträdde nya ägare och hotellet genomgick en totalrenovering. Eftersom det är samma familj som renoverat upp The Vault Hotel (med en av landets läckraste hotellobbys), blev vi nyfikna på vad de hittat på.

 

Terrassen en trappa upp. Nedan: terrassen i markplan, som är öppen för alla.

 

Läget kunde inte vara bättre, vid Stortorget mitt i Hässleholm – när det händer grejer i stan sitter du vid ringside. Den upphöjda uteserveringen är mycket populär även hos icke-hotellgäster, ska du käka här bör du boka bord. För hotellgäster finns en ännu läckrare terrass en trappa upp, här fastnade vi med några veteöl ett bra tag efter golfrundan.

 

 

Precis som på The Vault har man lagt ner mycket arbete i detaljerna, titta runt och du hittar coola prylar överallt – tavlan i restaurangen, med flera internationella kändisar monterade in i samma foto, var vår personliga favorit.

 

 

Frukosten var mycket bra och kaffemaskinen höll hög klass – dessutom är den igång dygnet runt vilket är en fröjd för oss som gärna går upp tidigt för att sitta framför datorn och skriva den här texten.

 

Frukosten. Nedan: vår juniorsvit.

 

Det finns 93 rum i olika kategorier. Vi hade bokat in oss i en juniorsvit, som gav oss betydligt mer utrymme än standardrummen utan att belasta resebudget allt för mycket. Utöver bra sängar (med förstklassiga kuddar) hade vi en soffgrupp och en skrivbordshörna. Tv:n var den största vi någonsin sett på ett hotellrum och gick att svänga ut så att vi kunde ligga i sängen och kolla fotboll som om vi vore på plats på arenan.

 

 

Så till golfen. Närmaste banan är alltså Hässlegårdens GK, kvarten bort för den som vill gå, fyra svängar för den som tar bilen. Klubben startade som Hesslegårdens GK 1991, med nio hål. Tio år senare byggde man ut till 18 hål och 2013 försvenskade man klubbnamnet till nuvarande.

 

 

Klubbhuset (fotot nedan) kommer aldrig att kamma hem några arkitekturpriser – ser mest ut som en gympahall. Restaurangen är trevligare och langade fram en riktigt bra lunchbuffé under vårt besök, inklusive efterrätt.

 

 

Banan var betydligt bättre och roligare än vi hade räknat med. Rödsvingelgräs i ruffarna bidrar också till att den är vacker, samtidigt som det kan svälja rejäla snedskott.

 

 

Det saknas installerad fairwaybevattning, vilket lät lite skrämmande då vi dök upp mitt i sommaren med kvicksilvret uppåt 30 grader under några veckor. Men det var faktiskt bara på ett hål vi såg skador från solen, i övrigt verkade det som att gräset (med god hjälp av greenkeepern) visste hur det skulle hantera situationen.

 

 

Sista nio upplevde vi som mer varierade, kanske för att de är något mer kuperade. Banans trixigaste hål är utan tvekan 13, med dubbla doglegs gäller det att i lika hög grad ha koll på längd som riktning.

 

 

Avslutningshålet är ett korthål som spelas rakt fram mot restaurangens uteservering, golfare som redan gått i mål kommer alltså ha full koll på dina tillkortakommanden när du bänkar dig för ölen. Drivingrangen är mycket bra, för den som håller på med sådant. Du hittar fler foton från banan här

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.