Nedslag i The Capital of Fika
I Alingsås ligger kaféerna tätare än någon annanstans i Sverige. Vi checkade in på ett mycket trevligt hotell i bästa läget och lirade golf på Vårgårda GK, en riktig pärla.
Ingen ort i Sverige lär ha fler fik per capita än Alingsås och det finns t.o.m. "Fikavandringar" där biljetter säljs genom Ticketmaster. Anor finns, redan på 1700-talet var man igång med osedvanligt många ställen där invånarna satt och sörplade. Sedan 2012 profilerar sig Alingsås som "Kaféstaden" och i samband med att ”Swedish Fika” blev något av ett kul begrepp här och där i världen började kommunen lite hälsosamt storhetsvansinnigt kalla sig för ”The Capital of Fika”. Staden är mycket trevlig att utforska till fots.
Själva fikade vi mest efter någonstans att bo och checkade in på fräscha Grand Hotel, rakt över gatan från tågstationen och med stadens trevligaste delar utanför ytterdörren. Hotellet är familjeägt och de är verkligen på tårna för att tillfredställa golfare. Utöver golfpaket med spel på valfri bana runt Alingsås arrangerar de sedan många år också Grand Hotel Classic, en årlig golftävling som lockar många golfare.
Ett standard dubbelrum. Ovanför: frukosten.
Det finns många olika typer av rum, för olika smaker och plånböcker. Vi slog på stort och checkade in i vad som gick under namnet "Superior Junior Suite", som utöver en extremt skön dubbelsäng också gav oss en bäddbar soffa och ett badrum med kar och stor dusch. Frukosten var mycket bra och startade tidigt. Privat parkering finns utanför hotellet.
Sviten gav oss fyra sängplatser och ett luftigt hörnläge
När det gäller golfen valde vi att chansa på för oss helt okända Vårgårda, 20 minuter bort i nordostlig riktning. Orten är kanske mest känd genom de cyklande bröderna Fåglum, för hundälskare kan det också vara värt att notera att Doggy hundfoder tillverkas här. Första intrycket när vi anländer till klubben är att klubbhuset är väldigt oansenligt, har vi gjort en felsatsning?
Banan öppnade så sent som 2008 och är en riktig pärla. När den projekterades hittades en stor sandtäkt under träden i närheten och denna kunde användas för att skapa ett underlag som väl mäter sig med vad du kan hitta på några av de finaste – och dyraste – banorna vi har i landet. Många golfare i trakten har blivit bonusmedlemmar på Vårgårda, för att kunna spela golf när deras egna banor är stängda eller i dåligt skick.
Har du inte otur och ett gäng kor råmar vid hål 4 eller att tåget visslar förbi i dalsänkan nedanför hål 7 ska du få en helt ostörd naturupplevelse – på ett antal hål mot slutet kände vi oss nästan strandsatta i vildmarken. Sista nio ökar svårighetsgraden, inte minst är fairways generellt smalare.
Sammantaget är Vårgårda en av de absolut trevligaste banor vi spelat i Sverige, allt var verkligen i förstklassigt skick under vårt besök och enligt medlemmarna vi lirade med är det alltid så. I detaljerna ser man hur mycket möda som lagts ner på att skapa en fin spelupplevelse, mellan hål 7 och 8 har man schaktat upp kullar för att de två långa hålen som löper parallellt ska få sina egna rum. Sanden i bunkrarna var luftig och fin samtidigt som andra banor vi lirade samma vecka hade packad sand efter några dagar med regn. Du hittar fler foton från banan här.