destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Ett av våra favoritpaket i Sverige


Kallfors utanför Södertälje erbjuder en av landets bästa kombinationer av golf & mat och med chans att kombinera med sightseeing i huvudstaden.

 
Natursköna och varierade golfhål i kombination med bekvämt boende och mycket bra mat är en förklaring till att Kallfors langar fram ett av landets bästa golfpaket. Den personliga och vänliga servicen är en annan och här spelar det säkert in att anläggningen är ett familjeprojekt. De första 18 hålen öppnade 1999 och idag finns här 27 hål samt hotell- och konferensanläggning – och ett växande bestånd av permanentboende i villor och lägenheter.

 

 

De 17 hotellrummen ligger i två etage i en länga vid ettans backtee. Rummen i nedre plan har uteplats mot ettans fairway, rummen i övre plan mot en fin övningsgreen. Alla rum har Hästens sängar och sköna kuddar/täcken – dålig sömn ska inte vara en ursäkt för tillkortakommanden på banan. Även om ni inte bor här ska ni absolut avsluta med den förstklassiga lunchbuffén på uteserveringen, med strålande utsikt över avslutningshålet på huvudbanan. På somrarna är grillkvällarna populära, även bland icke-golfare.

 

Hotellbyggnaden vid första tee och vårt rum. Restaurangen.

 

Huvudbanan har fem tees och kan spelas från 4 681 upp till 6 301 meter. Hålen är varierade, inte bara sinsemellan utan ofta får du också helt olika spelupplevelser om du växlar mellan de fem tee-positionerna. Tyvärr är det inte alla golfare som ser värdet i det här, de spelar alltid från ”sin” tee. 

 

 

Spelar ni flera rundor uppmuntrar vi verkligen till att variera tees, golfen blir roligare i längden då. Spelar ni bara en runda kan det vara läge att skippa poängbogeyn och slopen och istället lira match, så kan ni slå från den tee på varje hål som känns mest spännande (har du missat det hyser vi agg mot poängbogeyn såväl som mot slopen).

 

 

Även om banan är hyfsat kuperad ska det inte vara några problem att med normalkondis ta sig runt till fots. Det finns en rejäl backe, upp till hål 12. Torsdag-söndag kl 10-17 (med reservation för dåligt väder) ska en bil finnas på plats som erbjuder gratis skjuts för den som vill spara på krafterna. Vi hörde om en kul händelse i den här backen för många år sedan, när juniorerna körde bilen och det kostade tio kronor att få lift. Det var en företagstävling och bollarna tävlade mot varandra. När ett trött gäng kom fram till bilen och skulle få skjuts uppför backen berättade junioren bakom ratten att han fått 100:- av bollen framför för att inte skjutsa upp dem.

 

Avslutningshålet på 18-hålaren, par 4 med risk/reward-inslag. Fin översikt från restaurangens uteservering.

 

Efter den förstklassiga lunchbuffén, där vi åt på tok för mycket (vi var tvungna att modifiera svingspåret), gav vi oss på 9-hålaren, som en gång i tiden var del av den ursprungliga 18-hålaren. Den håller bra kvalitet, layout- såväl som skickmässigt, men är inte lika kuperad. Här finns hela sex tees att välja från, vilket ger dig en längd över de nio hålen på mellan 1 649 och 2 614 meter (par 34). Avslutningshålet är sedan en tid tillbaka en fint par 3 med en rejäl pöl i spel.

 

 

För dig som vill vässa närspelet innan du ger dig ut på rundan finns en Pitch & Putt (Clean Course) med sex hål designad av Pierre Fulke. Du slår ut från mattor och det finns två teepositioner på varje hål. Är du ensam får du spela fyra bollar samtidigt, är ni två... ja du fattar. Greenerna och bunkrarna håller hög kvalitet. Du hittar fler foton från Kallfors 18- och 9-hålare här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.