destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Naturskönt boende med tre banor inom 30 minuter


I hjärtat av Smålands skogar, men ändå bara tio minuter från den vackra trästaden Eksjö, hittade vi ett boende där vi kunde blivit kvar betydligt längre. Golfen lirade vi på Eksjö och Vetlanda GK.

Hotel Ullinge ligger tio minuter sydväst om Eksjö, vid sjön Södra Wixen. Redan på hemsidan ser man att det är ordning och reda på torpet, med ett stort utbud av förströelser och aktiviteter.

 

Vetlanda. Längst upp: terrassen utanför restaurangen, även på fotot nedan.


Själva fastnade vi direkt efter ankomst på den stora terrassen, med upphöjd utsikt mot sjön – hade vi inte haft förpliktelser där hemma hade vi nog suttit kvar än. Även frukosten åt vi här. Skulle du ha otur med vädret är det nästan lika fin utsikt inifrån restaurangen.

 

Delar av frukostbuffén framdukad.

Kan du slita dig från terrassen finns en brygga där du kan hyra båt, kanot, kajak eller ståpaddelbräda (sup). Vill du hålla dig på torra land finns det cyklar att hyra, med eller utan eldrift. En bastu ligger också fint, med utsikt mot sjön.

 Det finns 33 hotellrum i olika kategorier, samtliga i en byggnad som ligger på kort avstånd från huvudbyggnaden. Vårt sällskap på fyra personer hamnade i två olika typer av rum, ett standard dubbelrum med sjöutsikt och ett familjerum mot skogen, med mer svängrum och en bäddsoffa. Båda rummen hade skrivbord och rejält stora tv-apparater hängda på väggen.

 


Maten är en stor del av upplevelsen på Ullinge och matsalen erbjuder en förstklassig miljö, med utsikt mot sjön och en rejäl portion älg som vakar över gästerna. Maten var mycket bra och portionerna rejält tilltagna – kan vara läge att avvakta med att beställa efterrätt tills du har koll på vad som finns kvar av utrymme i kistan.

 Inför förrätten var det en del beslutsvånda. En toast med chèvreost och körsbärstomater och en klassisk toast skagen med handskalade räkor  fick båda ge sig på upploppet och istället satsade vi alla på kräftsoppan, med konjaksgrädde och västerbottenstång.

 


Till huvudrätt blev det mer spridning, två satsade på färsk rödingfilé, en på varmrökt lax och den fjärde på grillad lammfilé. När det väl var dags för dessert var det ont om kistutrymme, men några lyckades pressa ner en klassisk crème brûlée.

 


Så till golfen. Det finns tre banor inom 30 minuters körning: Eksjö, Vetlanda och Nässjö. Vi valde att satsa på de två förstnämnda och började på Eksjö, bara fem minuter bort och halvvägs in till staden. Banan går under namnet Skedhult, efter Skedhults Gård på vars tidigare ägor den huserar.

 

 

Anläggningen gränsar till Norra Vixen, men den sjön är aldrig i spel. Istället är det en mindre sjö vid hål 7 (fotona ovan) som mer än något annat kommer att testa dina nerver, ett läckert korthål med mer vatten än gräs i spel. Klarar du dig torrskodd här finns det gott hopp om att ta dig runt banan utan att behöva rota i bollfacket.

 


För det är inte vatten som kommer att bråka mest med din framfart, utan bunkrarna, många djupa och ibland rejält besvärliga att ta sig ur i spellinjen. Även om de flesta verkade uppdragna i bakkant kunde det vara svårt att se dem från tee, så se till att få med dig en banguide. Framförallt på hål 6 gäller det att ha koll på spellinjen från tee.

 

 

För långtslående går det att klämma ur hela 6 230 meter ur banan. För tee-fetischister har klubben vad som måste vara en av landets största tees, det är hål 14 och 17 som delar en yta stor som en park i centrala Tokyo.

 

 
Vetlanda GK hittar du knappa halvtimmen söderut, vid staden med samma namn. Även här erbjuds en omväxlande layout, men plattare. Det häftigaste med banan är att man på flera hål skapat den typ av stenpartier runt greenerna som du normalt bara hittar på tokdyra prestigebanor. 

 Vatten är rejält i spel på flera hål och många gånger med risk & reward-inslag, inte minst på hål 14, ett par 5 dogleg höger där den djärve/omdömeslöse kan bita av en stor del av svängen med en bra drive. Missa inte pitch & putt-banan på Vetlanda (fotona nedan), en av de bästa i landet. Du hittar fler foton från Eksjö och Vetlanda GK här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.