destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Hotell i bästa läget och med mer golf än du anar


Inom 30 minuters körning från Hotel Carlshamn når du fyra golfbanor, vi testade den här gången Boa Olofström.  Är du äventyrligt lagd visar vi också vägen till en riktigt bra bana i Litauen, som du bockar av med båt från Karlshamn och en kort taxiresa.  

 

Karlshamn är ett alternativ till Karlskrona för den som vill ha närhet till golf & skärgård via en betydligt mindre stad. I juli anordnar staden också den årliga Östersjöfestivalen, en av landets äldsta och största gratisfestivaler.


Korthål Boa Olofström. Längst upp: Hotel Carlshamn, med uteserveringen i sydläge.

Vi damp ner här sista veckan i april, innan turistsäsongen riktigt kommit igång. För att ändå vara i eventuella händelsers centrum tog vi in på Hotel Carlshamn, mitt i stan och med långsidan mot Mieåns utlopp i Östersjön. Gratis parkering finns utanför huvudingången, på gaveln bort från åmynningen. Skulle det vara fullt här finns det gott om parkering vid andra gaveln.

 Hotellet har 99 rum utlagda i en stor rektangel runt en luftig innergård med gott om plats för umgänge. Frukosten, som var mycket bra, serverades också här. Själva rummen har utsikt mot Mieån, staden eller innergården. Vi hamnade i ett hörnrum med utsikt mot staden. Sängarna var mycket sköna och vi hade ett badkar, vilket var uppskattat efter golfen en kylig aprildag.

 Närmaste golfen är Karlshamns GK med två 18-hålare kvartens körning i nordvästlig riktning. Knappa halvtimmen bort hittar du Sölvesborgs GK, som vi verkligen uppskattade när vi var där för ett antal år sedan.

 

Sommar på Sölvesborg.

Den här gången satte vi dock tänderna i Boa Olofström, 20 minuter i nordvästlig riktning från Karlshamn. Klubben hette tidigare enbart Olofström, men efter att ha kånkat och återuppstått 2007 kompletterade den med Boa, som är den lilla orten längs väg 15 strax innan samhället Olofström där banan ligger.Layouten är av parkkaraktär, svagt kuperad och lätt att traska. En blandad kompott av björkar och ekar (som inte hunnit få fart på bladen under vårt besök sista veckan i april) bidrar till en fin inramning. Ännu mer gillade vi vallarna som skapats för att ge de flesta hål egna rum. Flera tees är högt belägna, vilket underlättar för att planera utslagen.

Öppningshålet från gul tee, mot green och bakifrån. Nedan: hål 2.


Öppningshålet bjuder in till att ta i så att det känns i ryggkotorna, det finns gott om plats i sidled om du skulle ha glömt att kalibrera din driver. På hål 2 är det däremot omdömet som prövas, ett kort dogleg med en hel del vatten som kan tacklas på olika sätt.

 På hål 4 finns goda chanser att begrunda dina tillkortakommanden som golfare; en av klubbens juniorer gjorde hio här för några år sedan. Hålet är runt 300 meter från gul tee, svagt uppför. Vi försökte göra om bravaden men kylan gjorde att vårt utslag inte gick så långt. Inte andra- och tredjeslaget heller.

 


En kylslagen aprildag fick vi grönsktrösta oss med vitsippor. 


Kiosken dyker upp efter hål 11, sedan följer ett rakt par fyra inramat av stora ekar hela vägen – är säkert magiskt att lira här sommar och höst. Banan byter sedan lite karaktär och gynnar mer långtslående.

 


Trots att april varit riktigt kylig var banan under vårt besök slutet av månaden i riktigt fint skick, i detaljerna syntes att den får en hel del kärlek. Flera små förbättringsprojekt pågick över hela banan, med engagerade medlemmar involverade. Du hittar fler foton från Boa Olofström, Sölvesborg och Karlshamn här.


 

Är du lite äventyrligt lagd kan du som oss för några somrar sedan ta båten till Klaipeda och bocka av ännu ett golfland med spel på fina National. På köpet kommer du sannolikt att få eventuella fördomar om litauer punkterade. Färjan går från Stillerydshamnen, fem minuters körning från centrala Karlshamn, och överfarten tar ca 14 timmar. Är du än mer äventyrlig kan du fortsätta från Klaipeda till tyska Kiel med samma rederi.


select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.