destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golfpaket i slottsmiljö och spel på 27 hål


Timmen norr om Stockholm, och nära Arlanda flygplats för den som har ärenden dit, hittar du Johannesbergs Slott med en hel del aktiviteter utöver golfen. För den som ännu inte har grönt kort är det Pay & Play på nio hål. Vi hade även med jycken.

Johannesbergs Slott ligger halvtimmen sydost om Uppsala, timmen norrut från Stockholm. Från Arlanda flygplats är det 20 minuter, vilket öppnar upp möjligheter för den som vill kombinera med utlandsresa. Till skillnad mot banorna närmare flygplatsen störs du inte av ljudet av allehanda transportslag här.

 


Huvudbyggnaden, där du checkar in. Längst upp: hål 18 med klubbhuset till vänster och slottet till höger.


För den som likt oss gillar att böka i historiken kan det vara svårt att få kläm på när slottet byggdes. Vad vi hittat är att det ursprungligen gick under namnet Djursby gods och att Johan Leijonhufvud i slutet av 1600-talet skänkte det till släktingen Adam Ludwig Lewenhaupt, som tackade genom att döpa om det till Johannesberg. Efter att ett antal adelssläkter ägt slottet brann det ner i slutet av 1800-talet, för att återuppbyggas några år senare.

 


Gott om allmänna utrymmen på slottet.


Från 1967 till 1987 var slottet obebott. En totalrenovering tog vid och 1989 öppnade Johannesberg som ett konferensslott, med två nya flyglar. I december 2018 ägde de FN-ledda fredsförhandlingarna mellan företrädare för Jemens regering och huthirebellerna rum här.

 


Vårt boende, med balkong mot den uppvärmda utomhuspoolen.

 

Hotellet har 124 rum i flera kategorier uppdelade på ett antal byggnader som i varje fall exteriört skiljer sig en hel del. Vi hamnade i ”Johannesbergsvillan”, som ligger vägg-i-vägg med spa-avdelningen och med utsikt mot poolen och golfbanan. Rummet var väl tilltaget i storlek, med en fåtölj och ett skrivbord.

 

 

Maten var en riktigt höjdare. I den trerätters som ingick i vårt golfpaket serverades torskcarpaccio med syrad fänkål och dillsallad till förrätt, rosastekt kalvinnerfilé med potatisgratäng, salviastekta bönor och madeirasås till huvudrätt och valrhona-chokladmousse, bärsallad och karamelliserade mandlar till efterrätt.  

 

Frukostserveringen sätter igång 07 även på helger – bra för daggpatrullsgolfare.


Utöver golfen finns det en hel del att göra. Som på alla anläggningar med modern självaktning finns en padelbana, dessutom gym, yoga och spa. Golfklubben heter, såklart, Johannesberg GK och klubbhuset ligger 100 meter från slottet.

 


Gott om utrymme i spa-avdelningen.


Banan öppnade 1991 och har 27 hål uppdelade på en 18-hålare och en 9-hålare Pay & Play. Båda är ritade av välrenommerade Donald Steel, med Barsebäck och flera kända banor utomlands i portföljen.

 


18-hålaren har fem tees och kan spelas upp till 6 222 meter (som kortast 4 124). Banguide ingick och samma strokesaver-skisser finns även på teetavlorna. Guiden såväl som tavlorna erbjuder mycket användbara speltips för varje hål. Vid vårt besök skiftet sept/okt var banan i mycket bra skick rakt igenom.

 


 

Layouten är en blandning av skog och park som passar alla typer av golfare, bara du väljer rätt tee. De två inledande hålen är korta dogleg par 4 som kräver mer precision än kraft – med tilltagande ålder och orkeslöshet har vi kommit att uppskatta den här typen av hål allt mer. Efter det följer några hål som helt klart premierar den som har lite krut i storbulan. Kiosken dyker upp efter hål 6, och återigen efter hål 13 (du kommer inte in till klubbhuset halvvägs).

 Det hål som kan vålla en del huvudbry från tee är 12, ett dogleg vänster med en smitväg. Många förstagångsbesökare väljer nog att ta smitvägen då det kan kännas lite osäkert hur precis man behöver vara med längden på utslaget för att komma runt hörnan på dogleget. Resultatet blir att många hamnar i det stora ruffområdet i mitten, ett område som är rödmarkerat för att snabba på spelet. Men golfare är ju som de är och många ska säkert in där och rota efter sin boll – vårt tips till klubben för att undvika köer här är att el-stängsla området, med en folkilsken ko innanför.

 


Avslutningshålet från tee, halvvägs och bakåt.


Klubbhusrestaurangen håller bra klass. ”Dagens” serveras sju dagar i veckan till ett bra pris och det finns alltid två rätter att välja mellan (plus à la carte). Vi satte tänderna i en pluma på rapsgris med kryddsmör, rostade grönsaker och rödvinssås (”pluma” är en delikatess från grisens framdel som sitter ovanpå karré och kotlett, vilket vi naturligtvis hade full koll på även utan google).


Vi gav oss också på 9-hålaren, som alltså är öppen för alla som kommit på vad som är upp och ner på en golfklubba. Det här är en parkbana som kan spelas 1 909 eller 2 259 meter, par 34 – det är alltså överlag ganska korta hål. Det finns gott om utrymme om du inte slår rejält snett. Skulle "rejält snett" vara ditt standardslag ska du ta med lite extra bollar, för klubben har satt upp röda pinnar för att du ska slippa leta i tjockruffen – det är bara att droppa och glida vidare. Du hittar fler foton från båda banorna här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.