destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Evig sommar i Falkenberg


Vi brukar ofta smygstarta golfsäsongen på västkusten. Vid en av landets populäraste stränder är det alltid 25 grader i luften och 33 grader i vattnet. Golfen lirade vi på Falkenbergs 27-hålare.

Falkenberg är en lika trevlig sommarstad som Halmstad och Skrea strand är en tuff konkurrent till Tylösand som landets populäraste sol- och badställe. I den norra änden av den två km långa stranden ligger Falkenberg Strandbad. Skulle resten av familjen tröttna på solandet och baderiet har de härifrån en lätthanterlig promenad in till stadens trevliga centrum, som under sommaren är mer eller mindre bilfritt. Själv är du naturligtvis iväg och lirar golf hela dagarna.

 


Falkenbergs GK, 18-hålaren. Längst upp: delar av The Retreat Club en kylig aprildag.

Strandbaden var på plats redan 1937, då i funkisstil. En stor brand ödelade hotellet i slutet av 1950-talet men det byggdes snabbt upp igen, i en mer tidsenlig stil. Falkenbergs kommun tog så småningom över men inte med mer engagemang än att hotellet fick förfalla. Till slut tog man sig i kragen och 1992 var byggnaden återigen redo att erbjuda gäster den prakt som det förstklassiga läget längs strandkanten förtjänar. 2011 tog nya ägare över och hotellet stöptes om från ett traditionellt konferenshotell till en ”beach resort med gastronomiska visioner vid havet”.

 



Exteriört gör själva byggnaden inte mycket väsen av sig, utöver storleken, men interiört är det mycket fräscht och stilfullt – faktiskt ett av de trevligaste ställen vi bott på i Sverige. Trots att vi var här söndag till måndag var stället fullbokat (ska inte folk vara i kyrkan på söndagar, eller på jobbet på måndag?).

 



Lobbyn. Receptionen är välutrustad för den som vill ha en drink med rumsnyckeln.

Det finns 135 rum samt ett antal sviter. Med den rejäla långsidan mot havet har många en förstklassig kontakt med strand och hav. Vi tycker absolut att du ska välja ett av dessa rum, det finns inget mer rogivande än att somna till ljudet av vågor som rullar in mot en sandstrand. Dessutom har de här rummen balkong eller terrass.

 

Vårt rum, med mycket sköna sängar, och utsikten från vår balkong – bryggan antyder att det är rejält långgrunt.

Oavsett vilken typ av rum du väljer ingår inträde till The Retreat Club, en 600m² stor anläggning med orangeri, pooler, bastu med havsutsikt och en hel del annat. Här är det 25 grader i luften och 33 i vattnet årets alla dagar (vem sa att det är bistert på västkusten vintertid?). Det finns även utomhuspooler. Som hotellgäst har du också via en VIP-entré tillgång till Klitterbadet, med ett flertal bassänger och en motionshall på 250 kvm.

 

Överallt finns det utrymmen där klädkoden verkar vara badrock. Dessa finns på rummet när du checkar in och är så lena och sköna att vi funderade på att lira golfen i dem.
   
Vidare till maten och de där gastronomiska visionerna. Det finns två restauranger på Strandbaden. Sandys är lite mer informell medan Famille är en finrestaurang av franskt snitt. Normalt brukar vi välja det informella när vi är iväg i golfmundering men med tanke på att priserna var resonabla även i Famille bokade vi in vår middag här. Vår klädsel ”smart golf” funkade oklanderligt.

 


Sandys innan de öppnade för middagen. Nedan: Famille.


Miljön i Famille är extremt trevlig oavsett om du hamnar vid fönstren med havsutsikt eller någon annanstans. Vi valde att sätta oss vid den runda bardisken nära fönstren. Här gavs vi chansen att gnida armbåge med andra gäster, bra också för den som reser ensam och vill ha sällskap under middagen. Dessutom var tjänstgörande bartender supertrevlig.

 



Till förrätt valde vi rostad getost med beta, honung, äpple och rostade frön. Huvudrätten var betydligt veligare att vaska fram, men vi satsade på halstrad torskrygg med löjrom, champagnesås, sockerärtor och potatispuré. Sedan gjorde vi en fräckis och tog efterrätten på Sandys, mest för att få lite koll på vad som hände där (fullt hus även där), en mjölkchokladmjukglass med salt karamell och cookie dough.

 

Vår förrätt och huvudrätt i Famille samt efterrätten i Sandys.  

Satsade du på Sandys till middagen får du ändå en chans att uppleva Famille då frukosten serveras här. Med fint väder och behaglig temperatur går det säkert att sitta ute, själva hade vi någon ynka plusgrad och nöjde oss med att beundra utsikten genom fönstren.

 

Delar av frukosten, som innehåller det mesta du kan tänkas vilja stoppa i munnen.

 

Så till golfen. Det finns tre banor inom tio minuters körning från Strandbaden. Vi valde att satsa på Falkenbergs GK, som varit igång klart längst, sedan 1949. Klubben håller sedan 1961 till strax sydost om centrum, några minuter från där du svänger av E6:an. Eftersom Falkenberg är en populär sommarstad kan det vara värt att boka starttid i god tid juni-augusti.

 

Samtliga foton från 18-hålaren, tills vi börjar berätta om 9-hålaren.

Här finns 27 hål, numera uppdelade på en 18- och en 9-hålare. Båda banorna är fullängd, par 72 respektive 36 och bjuder på en blandning av skog och park. På båda straffar sig snedslag, men du hittar oftast bollen lätt. 9-hålaren är öppen med ordinarie greener året runt. Båda banorna är byggda på sandjord och dränerar bra. 

 



Har du för avsikt att spela samtliga 27 hål är det vettiga upplägget 9+lunch+18 alternativt 18+lunch+9 om du stoppat i dig mycket till frukost. Med tanke på att klubben prioriterar skicket på 18-hålaren tycker vi nog att du ska försöka hålla igen lite på frukosten och köra det första alternativet, så att du får det bästa sist. Lunchen på klubben är mycket bra. 

 



Dock, tillhör du kategorin ”KOP1T” (kroniskt ouppvärmd på första tee) ska du kanske börja på 18-hålaren, vars första tee ligger utom synhåll från klubbhusverandan, på andra sidan rangen. Vi började själva här.

 

Öppningshålet på 18-hålaren. Nedan: korthålet 16.

18-hålaren har fyra tees och kan spelas från 4 812 upp till 6 096 meter. Hålen ligger väl samlade så missar du din fairway finns det chans att du har fritt framåt från någon annans fairway, i varje fall om du som oss spelar tidig vår och inte har lövverk som är i vägen. Samtidigt är banan naturligtvis mer estetiskt tilltalande när fairway ramas in av grönska.

 


Du kommer inte in till klubbhuset efter nio, men du har det på vänster sida i svängen på hål 9, så spelar du bara en halv runda är det inte långt dit. För den som fortsätter håller man vid en välsorterad kiosk vid tee på hål 10.

 

 

Layouten är mestadels platt, med normalkondis ska det inte vara några problem att ta dig runt till fots. Den hyfsat rejäla backe som finns är den som tar dig upp till avslutningshålet (fotona ovan), ett korthål som spelas rakt in mot klubbhusverandan och andra golfares granskande blickar – går det inte som du tänkt dig är det legitimt att skylla på backen.

 

Restaurangen på klubben tidig morgon. Samtliga foton nedan från 9-hålaren.


Så till 9-hålaren, vars första tee ligger snett nedanför klubbhusverandan, elakt värre alltså. Det som kan rädda dig är att folket där uppe har fullt upp att kolla händelseutvecklingen på stora banans avslutande korthål, som ligger bredvid.

 



Med fyra tees spelas den från 2 329 upp till 2 846 meter, par 36. Layoutmässigt tycker vi att den håller samma klass som stora banan, dock är finishen som regel något sämre här, kanske framförallt tidig vår då den varit öppen med ordinarie greener hela vintern.

 

Det vi gillade bäst med Falkenberg var atmosfären runt klubbhuset och skicket på huvudbanan. Trots att flera banor i Sydsverige ännu inte hade öppnat på grund av en kylig och blöt vår var allt mycket fint, från första tee till sista green. I detaljerna, som bunkerkanter, stenpartier, skyltar – och ett extremt välbyggt spejartorn på 8:ans tee – syns att anläggningen får kärlek. Vi gillar också att flertalet bunkrar är uppdragna i bakkant, så att du ser dem tydligt när du kommer tuffande. Du hittar fler foton från Falkenbergs 18-hålare här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.