Vi hade i varje fall otur med vädret
Vi golfare är ju ett vädertåligt släkte och de flesta av oss har utsatt oss för väder som normalbegåvade människor inte ens skulle släppa ut akvariefisken i. Två gånger har vi varit nära att träffas av blixten. Närmast var det i Nya Zeeland, där de kom springande från klubbhuset för att kolla hur det hade gått för oss – med en kinapuff i vardera örat och ett tomtebloss på 600 kg kan du enkelt återskapa hur vi upplevde det. Här kommer lite otippat väder vi varit med om på våra golfresor sedan vi kom igång med det här projektet:
Morgonfrost i Spanien. Längst upp: en tornado vi fick syn på i nordöstra Florida. Att den rörde sig oerhört långsamt berodde sannolikt på att det var en fabriksskorsten.
Sydspanien december 2012. Under en runda på julafton där vi huttrade i fem graders snålblåst ringde tyskarna i vår boll hem till München. Där var det 20,7 grader, den varmaste julafton som någonsin uppmätts i Tyskland. Vi har själva under en regnig och kall påskvecka i Barcelona och en på franska rivieran gjort misstaget att ringa hem för att få höra om blå himmel och varmare temperaturer. Ring aldrig hem!
Okonventionell sommar krävde okonventionell lösning.
Sverige juli 2018. Den varmaste sommaren någonsin i Sverige och i juli var det inte angenämt att lira golf, med stillastående +30-temperaturer och sönderbrända banor. Efter rundan på Åtvidabergs GK tog vi ett dopp i Bysjön varvid någon kom med det för våra breddgrader något ovanliga tipset: Dyk ner till botten, det är svalare där.
Morgonfrost på Holiday Golf Club i Florida.
Florida februari 2014. Vintern 2013/14 var mild i Sverige men snorkall i stora delar av USA. En morgon i nordvästra Florida kunde vi inte komma till golfbanan för att bron hade frusit på. Istället tittade vi på tv-sändningarna från vinter-OS i Sotji, där de amerikanska programledarna satt utomhus i kortärmat. Numera packar vi isdubbar när vi ska lira golf i Florida.
Cykelbåtarna i Prag var bara uthyrda sent på kvällen.
Prag juli 2015. Under tre dagar var det extremt varmt och kvavt, värre än något vi upplevt i Sydostasien. Mellan klockan 10 och 22 kunde vi inte vara utomhus, ens i skuggan. Samtidigt var det regn och rusk med runt 15 grader i Sydsverige. Vi längtade hem.
Marbella september 2007. Precis innan vi ska slå ut perforerar hagel stora som golfbollar Santa Claras golfbana på spanska solkusten. Bilarna i området fick omfattande plåtskador. Själva fick vi omgruppera till baren och ett antal instead-of-golf-öl.
Polen april 2013. Vi golfare satsade på Gdansk i norr, icke-golfarna på Krakow i söder. Vi hade en vecka med 10 grader och var glada när det slutade regna sista dagen. Krakowgänget hade samtidigt drygt 20 grader och klagade på 15 grader sista dagen.
Men vi hade också tur med vädret
Engadin Samedan i St Moritz.
Schweiz september 2011. Månadens sista vecka lirade vi golf på de klassiska skidorterna Davos och Sankt Moritz, i 25 graders värme och ett grönskande landskap. Veckan innan hade banorna varit täckta med upp till 30 cm nysnö under några dagar – vädret kan växla snabbt i bergen. Vi gavs chansen att fota gröna banor i kombo med snöklädda toppar.
Inte en vindpust på St Enodoc.
England oktober 2012. Varnade för blåsten i Cornwall hade vi med oss grejor för att surra fast allt rejält på oss själva och bagen. De perforerade greenflaggorna skvallrade om att det normalt blåser rejält här. Under vår vecka i slutet av oktober var det helt vindstilla och 15-20 grader varmt. Trots det träffade vi i vanlig ordning inte en enda fairway.
Höga kusten.
Norrland augusti 2020. Med rattmuff, myggmedel och ytterligare fördomar cementerade av filmen "Jägarna", tog vi oss äntligen norr om Gävle för att testa golfen. 25 grader varmt varje dag, inte en mygga i sikte och banor i mycket fint skick. Visst har de tänkt fel när de gjorde Sverige så avlångt, men det går att bryta resan genom att spela golf hela vägen upp och ner. Vi kom till Umeå, men önskade att vi haft tid att ta oss ännu längre norrut.
Dyr golf, billig öl.
Vietnam januari 2018. Översvämningar gjorde att vi i Vietnam inte fick chansen att testa så många banor vi hade velat. Istället blev det mer öl. Det här var utmärkta nyheter för vår reskassa då vi för en genomsnittlig greenfee i Vietnam kunde konsumera 150 flaskor halvliters öl (fotot nedan) på en skön skuggig uteservering. De dyraste banorna kräver att du avstår 300 öl.