destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Boende på Halmstads nöjesgata och spel i Tylösand


För den som vill ha krypavstånd till Halmstads alla uteserveringar finns inget centralare boende än Hotell Mårtenson, som efter en totalrenovering är extremt stilfullt. Golfen lirade vi på Halmstad GK:s Södra bana i Tylösand.

Hotell Mårtenson har i decennier varit en hörnpelare i nöjeslivet i Halmstad och ligger i ena änden av Storgatan, som sommartid är packad med uteserveringar. Strax intill ligger Norre Port, en välbevarad rest av den över 400 år gamla fästning som förr skyddade staden.


 

Idag är det porten som är skyddad, av 91:an Karlsson som står staty här (seriefigurens skapare gjorde militärtjänsten på infanteriregementet i stan). På andra sidan porten hittar du Halmstads vackraste park, som du passerar genom om du ska ta den korta promenaden längs floden Nissan till fotbollsarenan Örjans Vall. När det gäller parkering för er som ska bo på Mårtenson är parkeringshuset "Svartmunken" sannolikt bästa alternativet, härifrån har ni knappt fem minuters promenad till hotellet.

 
Hotell Mårtenson har varit igång sedan 1858 och tjänade faktiskt som inspiration till en av SVT:s största dramasatsningar genom tiderna: ”Vår tid är nu”. Serien sändes under fyra säsongen med start 2017 och även om den utspelade sig på annan plats och i en annan tid var det på Mårtenson som "Tanten på taket", spelad av Suzanne Reuter, i verkligheten bodde.

 


Helg i slutet av juni och Gretas Tak var det klart populäraste hänget i stan.


Tanten hette egentligen Greta och var till en början städerska på hotellet, för att sedan bli kär och gifta sig med grundaren av hotellet, Franz Gruber. När Franz dog 1969 hade han i sitt testamente angett att Greta skulle få bo kvar i sin våning högst upp så länge hon levde, vilket hon också gjorde fram tills hon dog 1996.
Baren. Bistron. Gretas Blommor välkomnar i entren.


Totalrenoveringen 2020-21 blev extremt lyckad, inte minst färgsättningen genom hela hotellet. I de små detaljerna, allt från väggkontakterna till bomullshanddukarna på de publika toaletterna, ser man att inget lämnats åt slumpen. Man har också tagit fasta på historiken, där Greta fått ge namn åt blomsterbutiken i entrén, caféet och takbaren medan bistro och bar är uppkallade efter Franz. Efter renoveringen har antalet hotellrum utökats till 136. Vi hamnade i ett väl tilltaget rum med balkong mot Nissan och med mycket sköna sängar.


Vårt rum och utsikten från vår balkong mot Nissan. Frukosten var mycket bra.

Det finns gott om golfbanor att välja mellan runt Halmstad, som regelmässigt förs fram som Sveriges bästa golfdestination. Vi valde att satsa på Halmstad GK:s Södra bana, som för flertalet utsocknes besökare lever i totalskugga av klubbens Norra bana, som alltid huserar i toppskiktet på rankinglistorna över Sveriges bästa banor och som stått värd för flera stortävlingar, inte minst Solheim Cup 2007 och Scandinavian Mixed 2022.

 Södra banan är kortare än Norra och även trixigare. Samtidigt ligger hålen närmare varandra här och med lite tur kan dina snedskott ligga på en annan fairway, men det är en hel del trädridåer som ska navigeras för att ta dig tillbaka till rätt hål. Är du svajig med drivern kommer du sannolikt att uppleva den som svårare än Norra. Noterbart är att den här banan är den populäraste bland klubbens medlemmar.

 Vill du lira båda banorna och kan tänka dig att göra det samma dag så får du ett bättre pris. Tipset är då att starta tidigt och bryta för en lite längre lunch. Nöjer du dig med bara en runda kan det ändå vara läge att starta tidigt, för att sedan ta lite aftergolf på Sveriges mest kända strand (du kan eventuellt lämna bilen på golfklubbsparkeringen och gå ner, kolla med receptionen) för att på eftermiddagen dra dig in mot stan och nöjeslivet. Du hittar fler foton från banan här – samt även foton från Norra banan.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.