destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Boende i bästa läget på Halmstads nöjesgata


För den som vill ha krypavstånd till Halmstads alla uteserveringar finns inget centralare boende än Hotell Mårtenson, som efter en totalrenovering är extremt stilfullt. Golfen lirade vi på Holms GK.

Hotell Mårtenson har i decennier varit en hörnpelare i nöjeslivet i Halmstad och ligger i ena änden av Storgatan, som sommartid är packad med uteserveringar. Strax intill ligger Norre Port, en välbevarad rest av den över 400 år gamla fästning som förr skyddade staden.


 

Idag är det porten som är skyddad, av 91:an Karlsson som står staty här (seriefigurens skapare gjorde militärtjänsten på infanteriregementet i stan). På andra sidan porten hittar du Halmstads vackraste park, som du passerar genom om du ska ta den korta promenaden längs floden Nissan till fotbollsarenan Örjans Vall. När det gäller parkering för er som ska bo på Mårtenson är parkeringshuset "Svartmunken" sannolikt bästa alternativet, härifrån har ni knappt fem minuters promenad till hotellet.

 
Hotell Mårtenson har varit igång sedan 1858 och tjänade faktiskt som inspiration till en av SVT:s största dramasatsningar genom tiderna: ”Vår tid är nu”. Serien sändes under fyra säsongen med start 2017 och även om den utspelade sig på annan plats och i en annan tid var det på Mårtenson som "Tanten på taket", spelad av Suzanne Reuter, i verkligheten bodde.

 


Helg i slutet av juni och Gretas Tak var det klart populäraste hänget i stan.


Tanten hette egentligen Greta och var till en början städerska på hotellet, för att sedan bli kär och gifta sig med grundaren av hotellet, Franz Gruber. När Franz dog 1969 hade han i sitt testamente angett att Greta skulle få bo kvar i sin våning högst upp så länge hon levde, vilket hon också gjorde fram tills hon dog 1996.
Baren. Bistron. Gretas Blommor välkomnar i entren.


Totalrenoveringen 2020-21 blev extremt lyckad, inte minst färgsättningen genom hela hotellet. I de små detaljerna, allt från väggkontakterna till bomullshanddukarna på de publika toaletterna, ser man att inget lämnats åt slumpen. Man har också tagit fasta på historiken, där Greta fått ge namn åt blomsterbutiken i entrén, caféet och takbaren medan bistro och bar är uppkallade efter Franz. Efter renoveringen har antalet hotellrum utökats till 136. Vi hamnade i ett väl tilltaget rum med balkong mot Nissan och med mycket sköna sängar.


Vårt rum och utsikten från vår balkong mot Nissan. Frukosten var mycket bra.

Hysterin att hålla sig ute vid kustlinjen gör att många missar banorna som ligger lite mer inåt landet, men inte längre bort än att du kan lämna resten av familjen på stranden när du är iväg och spelar golf. Holms GK ligger strax nordost om Halmstad, 20 minuters körning från stränderna i Tylösand/Frösakull/Haverdal – resten av familjen hinner knappt märka att du är borta några timmar. Den ligger också bra till för den som kommer på E6:an eller via Nissastigen (väg 26) från Jönköping.

 

 

Vi var här tidig vår och det hade hänt en hel del sedan vi var här sist för många år sedan, framförallt är klubbhuset och restaurangen numera mycket fräscha.

 Banan är utspridd på ett rejält stycke mark och du lär inte störas av golfare på andra hål. Layouten är svagt kuperad och med normalkondis ska det inte vara några problem att gå. Lite av ett signum för banan är de stora greenerna, klubben har förvisso gjort några av dem mindre men du lär ges goda chanser att håla den där fyrputten.

 Med fem tees kan du spela layouten från 4 838 upp till 6 167 meter. Första nio ligger norr om infartsvägen, sista nio söder om. Vatten är bara i spel på korthålet 15 (ovan), i övrigt är det de rejält stora bunkrarna som kan trilskas med din score. Samtidigt är dessa placerade så att du med ett mått av spelstrategi (läs: tänk till innan du slår) ska kunna undvika dem.

 Klubben växlar veckovis med att starta bollarna på hål 1 eller 10 – det här är något som vi önskar att fler skulle göra, dels för att ge de som endast vill/kan spela nio hål mer variation, dels för att få ett jämnare slitage på banan.Vi började på hål 1 (ovan), ett kort par 5 med tees utom synhåll från restaurangens uteservering, vilket alltid känns lugnande om man som oss värmer upp med kaffe. Hål 4 (nedan) är ett fint dogleg höger där du står högt i början och på slutet och med bunkrar placerade för att nafsa efter utslaget.Rent visuellt var hål 8 (nedan) vår favorit på ut-9, ett kort par 4 där du står högt och tydligt ser alla hinder. Ska inte vara några problem om du inte gör något helt korkat, vilket vi golfare (inte minst manliga) ju ofta gör.Du kommer tillbaka till klubbhuset och restaurangen efter hål 9. Med lite folk på banan en kylslagen vardag kunde vi bryta för lunch (vi slog ut klockan 10.00 efter att ha kört från Stockholm 04.15 och hade inte käkat någon frukost – helt normalt upplägg för golfare). Bak-9 börjar sedan med ett kort par 4, hanterligt även om du stelnat till under uppehållet. Hål 11 (nedan), ett kort par 4 dogleg höger, var vår favorit på den här slingan.

 Avslutningshålet (nedan) går längs infartsvägen, tokdrar du bollarna vänster kan det vara läge att se till att det är bilfritt innan du slår ut. Undvik att hamna höger om fairway där det lutar ganska rejält. Layoutmässigt gillar vi de många relativt korta par 4 där vi kunde lägga fokus på riktning istället för att primärt behöva ta i så att vi nästan gör i byxan. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.