destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golf vid världens ände

 

Tre kvart sydväst om Stockholm och bara några minuters körning från E4:an erbjuder Åda ett förstklassigt golfpaket. Under ett besök i mitten av oktober testade vi också Trosa GK i närheten.

Trosa har förknippats med uttrycket ”världens ände” så länge att ingen längre vet var det härstammar från. Den förhärskande förklaringen är att det kom till när staden bara hade en tillfartsväg från riksvägen och besökare tvingades rulla ut samma väg som de rullat in. Själva är vi övertygade om att det finns mer av en baktanke med uttrycket, att det har att göra med ändor och trosor, på något sätt.

 


Ån i Trosa. Längst upp: Hål 10 par 3 Åda, med klubbhuset till höger och hotellängorna till vänster.


Trosas främsta dragplåster är att det är så pittoreskt och småskaligt, lite som ”Vimmerby by the sea”. Ån som rinner genom staden är kantad av fin gammal trähusbebyggelse och tar dig ner till den välbesökta gästhamnen. Har du en fetischism för runstenar är området välförsörjt. Staden har två golfbanor. Trosa GK ligger rakt över vattnet från gästhamnen, knappa tio minuters bilfärd söder om stan. Åda Golf & Country Club hittar du fem minuters körning norrut, halvvägs till E4:an.

 


Åda par 5 med dubbla doglegs. Nedan: Åda par 4.


Vi checkade in på Åda, med boende direkt vid banan. Anläggningens strategiska läge lockar utöver golfare även konferensgäster, vilket brukar borga för ett bra kök. För icke golfare finns det vandringsleder i området, inte minst till kungliga Tullgarns slott. Under vårt besök på Åda var det ett gäng löpare från Mellansverige som bodde och tränade här över helgen.

 Klubbhusrestaurangen är hjärtat i anläggning och de varma färgerna där skapar en fin inramning, inte minst småkyliga höstkvällar. Under sommaren är den stora uteserveringen med fin utsikt mot banan säkert populär. Maten är mycket bra. Vi hade satsat på ett golfpaket med en trerätters middag som verkligen föll oss i smaken hela vägen.

 


Den trevliga restaurangen på Åda. Nedan: vårt rum med uteplats mot första hålets tees.


Hotellet ligger i några längor runt 100 meter från klubbhuset, vid första tee. Här finns i dagsläget 18 rum, döpta efter berömda brittiska banor och av bra standard. Alla ligger i markplan med egen ingång, uteplats och kylskåp. Vissa rum har badkar, andra dusch. Sängarna (och kuddarna) var mycket sköna och tv:n hade golfkanal.

 Banan är utlagd i ett tidigare vilthägn. Har du tur kan du under rundan få uppleva hjortar. Vildsvinen hålls numera borta med stängsel, men du hittar dem i klubbens logga och som en extremt god korv & bröd. Layouten bjuder på en blandning av skogs- och parkbana och sträckningen är tillräckligt förlåtande för att även höghcpare ska trivas. Bäst gillade vi några av skogshålen som krävde en hel del beslut redan från tee. Skicket var under vårt besök mycket bra hela vägen från första tee till sista green. Du hittar fler foton från banan här.

 


Vildsvinen är ständigt närvarande, utom på banan.  De tre strecken i den snygga klubbloggan är från Åda Gård.

Vi hann också med en runda på närbelägna Trosa GK. Banan är utlagd längs den vassbeströdda strandkanten och de första fem hålen tar dig bort från klubbhuset i en mer eller mindre rak linje för att sedan vända tillbaka. Kiosken dyker upp efter hål 9 – det enda hål med rejält med vatten i spel – och då är du halvvägs tillbaka till klubbhuset, som du passerar efter hål 12. Känner du dig nöjd här går det faktiskt att lösa greenfee för bara dessa hål. Klubbhusfaciliteterna är av det enklare slaget. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.