destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Tönnersjö – vår nya favorit i Halmstad


Halmstad har sedan länge varit känd som en av landets bästa golfdestinationer och är inte minst populär tidig vår. Vi valde att satsa på ett hotell rakt över gatan från centralstationen och med gångavstånd in till alla restauranger. För golfen visar vi vägen till den minst kända banan i staden: Tönnersjö, en riktig pärla.

Halmstad har sedan flera år marknadsfört sig som ”Golfhuvudstaden” och de flesta hotell erbjuder paket med spel på valfri bana. Vi valde att checka in på Grand Hotel, i stadens pampigaste kvarter och med tio minuters promenad till stadens intensivaste restaurangutbud. Hotellet ligger rakt över gatan från centralstationen, vilket underlättar logistiken om någon i sällskapet ansluter med tåg samtidigt som ni andra har viktigare saker för er, typ spelar golf.

 


Receptionsområdet och delar av restaurangen, även nedan. Längst upp: Grand från trappan till centralstationen.


Hotellet har varit igång sedan 1905. Trots sina 114 rum känns det mysigt och intimt, en orsak är att matsalen är avdelad i mindre sektioner. Frukosten var förstklassig och i receptionen finns alltid gratis kaffe. Alla utrymmen var mycket fräscha. Det finns en innergård som sommartid ska erbjuda kvällssol.




Vi hamnade i ett Superior-rum, som normalt ingår i golfpaketet – vi tror inte att du som golfare vill ha en mindre kategori. Sängarna var absolut förstklassiga, inte minst kuddarna som gav oss separationsångest när vi checkade ut. Utöver golf erbjuds ett antal andra paket. Gym ingår för gäster och det är inga problem att hitta parkering i området.

 


Vårt rum, med bäddbar soffa och ett skrivbord. 

Du bestämmer själv vilken bana du vill ha i ditt golfpaket, samtliga ligger inom 30 minuters körning från hotellet. Vi valde att satsa på Tönnersjö, 20 minuter sydost om Halmstad. Efter att Bäckavattnet kånkade för många år sedan är det här vår nya favorit i stan, för att den är roligast och mest omväxlande. Behöver du dumpa ressällskapet på en sandstrand har du Mellbystrand kvarten bort. Ett ännu bättre tips är Tönnersa, med några av landets finaste sanddyner och tillräckligt undangömt för att de stora massorna inte ska hitta hit.

 



Klubben är privatägd och trots att de drog igång i en rejäl lågkonjunktur för golfen i början av 2000-talet har de inte bara lyckats hålla igång verksamheten utan också utveckla den – det finns oftast en helt annan målmedvetenhet när en anläggning ägs och drivs som en affärsverksamhet än en förening och även om vi i många stycken hyllar den svenska golfmodellen behöver landet fler anläggningar i privat regi, inte minst för produktutvecklingen.

 

Från restaurangen mot avslutningshålet.


18-hålaren (det finns även en korthålare öppen för Pay & Play) är utspridd på ett rejält stort område. Med två tees kan du spela den 4 676 eller 5 528 meter (par 72). Vill du komma maximalt förberedd finns flyovers med samtliga hål på hemsidan. För att ge er en bild av hur banan se ut tidig vår (när många golfare ger sig mot västkusten) såväl som under sommarledigheten har vi blandat foton vi tagit i april och juli.

 



Layouten är ganska rejält kuperad och är du lagd åt det degigare hållet kan det vara läge att hyra bil. Själva ser vi den här typen av banor som en chans att få motion på köpet, istället för att stå och trängas på ett Stånk & Svettis. Banguide med bra speltips ingår i greenfeen.

 

 

Klubben växlar veckovis vilken slinga som inleder rundan. Vi började på hål 1 (ovan), ett hyfsat långt par 5 som svänger höger mot slutet, över en bäck och mot en upphöjd green. Out längs hela vänstersidan.

 

 

Efter en liten backe uppför har du sedan ett riktigt fint korthål med vatten i spel på vänstersidan och sand höger. Inte värst långt så fullt hanterbart.

 



På hål 3 blir det kämpigare, ett halvlångt par 5 men uppför hela vägen. Slår du långt med drivern ska du vara uppmärksam på att det finns en rejäl pöl på högersidan, som inte syns från någon tee utan bara i banguiden samt när du kommit en bit på väg.

 



På hål 4 bär det nerför, ett hyfsat kort par 4. Samma varning för den där pölen gäller här, från gul/röd tee har du 230/175 meter tills det blir blött – håll vänster om du tänker slå längre än så. Sedan följer ett korthål med en green som ligger 20 meter högre än tees. Lägg på två klubbor extra.

 

Från hål 6 är du klar med uppförsbackarna första nio. Ett inte värst långt hål med lite småknepigt, med en bunker precis innan green som gömt sig bakom en liten kulle. Nerför hela vägen så det är lätt att premiera kraft istället för precision och hamna i problem på högersidan. Det vita du ser på fotot är ett lätt snöfall vi hade under vårt besök i april. I juli var det snöfritt.

 

 

Hål 7 bjuder på banans längsta par 4, 390 meter från gul tee. Indexerat som banan svåraste hål, inte bara för längden utan också för att green till stora delar är omsluten av vatten.

 

 

Korthålet 8 är betydligt mer lätthanterligt från röd än gul tee. I det senare fallet är det lätt att sätta träden i spel i ett försök att undvika bunkern vänster. Från röd har du en lättare vinkel in.

 

 

Hål 9. Vatten på båda sidor om utslaget så det kan vara värt att ta det lite lugnare från tee och satsa på andraslaget, som är torrt och ofarligt. Vatten på greenens vänstersida och en bunker kort höger.

 


Med lite folk på banan är vårt tips att bryta för lunch efter nio hål – stäm bara av med incheckningen. Maten är riktigt bra och det är gott om icke-golfare som dyker upp för att äta här. Fin utsikt mot avslutningshålet där du lär se många plumsa i vattnet.

 



Hål 10 är ett korthål uppför och kräver en klubba extra. Många tar nog två, för att inte riskera att hamna i vattnet. Risken är att du då istället hamnar i backen bakom green, varifrån du har goda chanser att toppa slaget ner i det där vattnet du inte ville hamna i på utslaget.

 

 

Småknepigt blir det på 11, inte värst långt så tillhör du kategorin som tänker till innan du slår kan det vara läge att välja ett långt järn för att inte riskera att hamna bland träden höger. Själva körde vi driver, och fick något att tänka på efteråt.

 


 

Hål 12 är ett halvlångt par 4 som svänger svagt höger och där du har en bunker precis där du vill lägga utslaget på vänstersidan. Hellre kort bunkern och med ett längre inspel än mask höger.

 



Korthålet 13 är läckert, spelmässigt såväl som visuellt. Lätt att förledas att ta för mycket klubba, lita på måtten (115 respektive 154). Spelar du två rundor ska du absolut variera tee.

 

 

Sedan följer ett ganska långt par 5 med en rejäl vänstersväng. Slår du inte riktigt långt från tee är det svårt att se var du ska lägga andraslaget. Banguiden hjälper till viss del, men bäst är att ta ett inspelsvarv och se till att din caddie antecknar flitigt.

 

 

15, ett krusidullfritt kort par 4 dogleg höger, ska vara en munsbil för en golfare av din kaliber. Greenen är upphöjd, hellre kort än lång på inspelet.

 

 

16 håller vi som banans mest tekniska hål. Premiera riktning före längd på utslaget, för att få en bra vinkel in mot green, där inpassagen har vatten på båda sidor. Även här gäller hellre kort än långt på inspelet då du har har vatten bakom green.

 

 

På 17, ett relativt kort par 5, har du vatten på högersidan inledningsvis, men inte i spel om du inte tokskruvar höger. Lite av ett dra-på-hål, så skippa det där med teknik och kör på kraft hela vägen.

 

 

Avslutningshålet ger sugrörskänsla från båda tees, framförallt sommartid (översta foton är taget i juli från gul tee, med röd tee i bild). Från tees ser du inte första delen av fairway, så se till att du har koll på eventuell framförvarande boll.



Sammanfattningsvis får Tönnersjö höga poäng på vår egenutvecklade F2P-skala (Fun to Play), en av de roligaste layouterna vi spelat i Sverige, inte minst för variationen – vi kom flera gånger på oss själva med att hasta framåt för att se hur nästa hål såg ut. Killen som ritat banan är en relativt okänd regional talang, vi gillar när klubbar vågar lägga pengarna på banan istället för på välkända arkitekter. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.