destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Fräscht och mysigt boende i centrala Halmstad


Halmstad har sedan länge varit känd som en av landets bästa golfdestinationer. Vi valde att satsa på ett hotell rakt över gatan från centralstationen och med gångavstånd in till alla restauranger. För golfen visar vi vägen till två mindre kända pärlor: Laholm med 27 hål och Skogaby.

Halmstad har sedan flera år marknadsfört sig som ”Golfhuvudstaden” och de flesta hotell erbjuder paket med spel på valfri bana. Vi valde att checka in på Grand Hotel, i stadens pampigaste kvarter och med tio minuters promenad till stadens intensivaste restaurangutbud. Hotellet ligger rakt över gatan från centralstationen, vilket underlättar logistiken om någon i sällskapet ansluter med tåg samtidigt som ni andra har viktigare saker för er, typ spelar golf.

 


Receptionsområdet och delar av restaurangen, även nedan. Längst upp: Grand från trappan till centralstationen.


Hotellet har varit igång sedan 1905. Trots sina 114 rum känns det mysigt och intimt, en orsak är att matsalen är avdelad i mindre sektioner. Frukosten var förstklassig och i receptionen finns alltid gratis kaffe. Alla utrymmen var mycket fräscha. Det finns en innergård som sommartid ska erbjuda kvällssol.
Vi hamnade i ett Superior-rum, som normalt ingår i golfpaketet – vi tror inte att du som golfare vill ha en mindre kategori. Sängarna var absolut förstklassiga, inte minst kuddarna som gav oss separationsångest när vi checkade ut. Utöver golf erbjuds ett antal andra paket. Gym ingår för gäster och det är inga problem att hitta parkering i området.

 


Vårt rum, med bäddbar soffa och ett skrivbord. 

Du bestämmer själv vilken bana du vill ha i ditt golfpaket, samtliga ligger inom 30 minuters körning från hotellet. Vi valde att ge oss på Laholm, som länge har varit något av en favorit i området, inte minst för den trevliga klubbhusmiljön med upphöjd utsikt mot avslutningshålet på 18-hålaren. Banan heter numera Vallen och är en klassisk parkbana av lite äldre snitt, som slingrar sig genom lövskog och där en å dyker upp här och var och ställer till det för dina välavvägda slag. Den är lätt att gå och för de flesta ska det inte vara några problem att hålla bollen i spel.

 9-hålaren är av modernare snitt och heter numera Stegan, efter sjön som den angränsar till. Även här är layouten av parkkaraktär, dock något mer kuperad. Vatten är betydligt mer i spel, inte minst vid inspelen. På Stegan har klubben även integrerat en fotbollsgolfbana (heter egentligen ”Footgolf” men vi är som vi är), tolv hål med längder mellan 50 och 180 meter. Som vi förstått det släpper man ut golfare och fotbollsgolfare samtidigt, något vi efterlyst i Sverige sedan vi såg det första gången i Ungern. Har du en riktig dålig dag med klubborna kan du håla ut i fotbollsgolfhålen – hälsa från oss.

 Vi vill också slå ett slag för Skogaby (fotona nedan, tagna sommartid), som vi spelade senast för några somrar sedan. När Bäckavattnet (vår tidigare favorit i Halmstad) slog igen gick många av medlemmarna hit, vilket gav klubben nya finansiella muskler. Banan är en omväxlande layout, lätt att gå och ganska förlåtande. Du hittar fler foton från alla fullängdsbanor runt Halmstad här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.