destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Mat & hav på Bjärehalvön

 
Vi har testat ett äkta skånskt gästgiveri, med närhet till rekordmånga golfbanor – vi valde att ge oss på linksiga Torekov, med havsutsikt på varje hål.

I Nordvästra Skåne ligger banorna tätare än någon annanstans i Sverige och framförallt lättåtkomliga då du inte har trafiken att tampas med, som runt Stockholm/Göteborg. Dessutom är säsongen lång här, ofta igång när vi fortfarande skottar oss fram till brevlådan längre upp i landet.

 


Torekov. Längst upp: Margretetorps Gästgifvaregård.

Skåningarna lär ju också vara bäst i Sverige när det gäller mat, påhejade av Edvard Perssons mantra om ”Go' mad, möed mad o mad i rättan tid”. För att göra det mesta möjliga av det här checkade vi in på Margretetorps Gästgifvaregård, belägen strax söder om Hallandsåsen, på den sida där solen alltid skiner när den skiner, och med mycket trevlig personal.

 Från Margretetorp har du 20-30 banor inom en halvtimmes körning och då har vi räknat med ett antal i Halland, på andra sidan åsen. Ska du som oss spela på Bjärehalvön kan du härifrån ta bakvägen och slippa den trafik som på sommaren ofta korkar igen vägen in till Båstad/Torekov från E6:an. Har du av misstag fått med dig icke-golfare finns det gott om förströelser i området. Missa inte Norrvikens trädgårdar.

 Margretetorp sägs vara en av de äldsta gästgivargårdarna i Norden, med rötter till (minst) 1300-talet (här hittar du lite intressant historik, även om bakgrunden till gästgivargårdar) och är byggd i korsvirke rakt igenom, med stensatta innergårdar.

 


Vårt superiorrum.

De 57 gästrummen har alla egen ingång. Standardrummen är bekväma men vi valde att uppgradera till ett Superior för att få mer svängrum samt utsikt mot två håll. Några av rummen tillåter att du, mot avgift, har med hund – se till att säga till om det här redan när du bokar. Oavsett vilken typ av rum du väljer kommer du att ligga bra – sängarna var världsklass-sköna, inklusive täckena och kuddarna.  Vår förrätt och huvudrätt. Nedan: frukosten.


Som på alla gästis är restaurangen lite av hjärtat i ruljansen. Efter några skarpladdade vitamin-B i baren (de hade veteöl, alltid ett plus i våra böcker) satte vi oss till bords. Som förrätt valde vi vit sparris med skinka och färskostcrème. Till huvudrätt blev det kalvfilé med potatisterrin med tryffel och västerbottenost och ugnsbakade morötter – det här var en riktig höjdare.

 


Margretetorp erbjuder färdigpaketerade golfpaket till flera banor i området. Vi valde att satsa på Torekov GK, som varit i farten ända sedan 1924 och därmed är landets 6:e äldsta klubb, alltid med högt upp på rankinglistorna. Från gästgiveriet är det 20 minuters körning.

 Sedan 1936 ligger banan norr om samhället, tidigare låg den söder om. Vi googlade oss fram till en redogörelse från när allt startade och de första entusiasterna navigerade sina slag mellan komockor och sänkte puttarna i nergrävda tomma ansjovisburkar. Sedan dess har det hänt en del.

 Huruvida Torekov av idag är en seaside- eller linksbana beror på vem du frågar. Linkspuristerna är extremt snåla med begreppet, själva har vi inga som helst problem med att se den som links, visuellt såväl som speltekniskt. Ett stumt underlag, tvärtorvade bunkrar, ondulerade spelytor, ofta vind, havet i synfältet på varje hål – det känns helt klart som att de viktigaste komponenterna är på plats.

 Banan kan spelas från 4 337 upp till 5 593 meter, par 70. Normalt brukar vi tipsa om att flytta fram en tee för att få en roligare upplevelse, men är du här en torr sommardag med mycket rull kan det vara en idé att flytta bak en tee, för att få mer bana för pengen. Har du sorkdödare som ditt standardslag har du ”hittat hem”, inte minst om det blåser på – håll dig bara borta från bunkrarna.

 Den bebyggelse som finns vid banan ligger vid östra kanten, bort från havet, och stör inte alls upplevelsen av att det bara är du och naturen. Du kommer inte in till klubbhuset efter nio, det finns en kiosk bakom green på hål 8.

 Många hävdar att den här typen av banor gör sig bäst i blåst. Må så vara, men med tilltagande åldersskröplighet gör det inte ont att gå ut en vindstilla sommareftermiddag när ljuset gör att banan är som vackrast. Tyvärr var vi här en riktigt kall och vindpinad april-tisdag, med några futtiga plusgrader och regnskurar. Till gubbagolfen som gick ut före oss hade endast tre tappra själar dykt upp.

 Trots otur med vädret hade vi en fin dag. Att man har utsikt mot Kattegatt och Hallands Väderö från alla positioner på banan gör sitt, men också att många av hålen är riktig fina.

 

De avslutande hålen framför klubbhuset och klubbhuset interiört.

 

Ska vi vara lite gnälliga är avslutningen lite tam, med några hål som ligger platt framför klubbhuset och saknar inramningen från hålen man spelat tidigare. De räddas dock av de där fina tvärtorvade bunkrarna och ondulerade greenerna. Rundan avslutas med ett korthål där du granskas från restaurangen, dock på tillräckligt håll för att de sannolikt inte ska kunna identifiera dig. Här hittar du fler foton från Torekov samt andra banor i området.

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.