Mat & hav på Bjärehalvön
Vi har testat ett äkta skånskt gästgiveri, med närhet till rekordmånga golfbanor – vi valde att ge oss på linksiga Torekov, med havsutsikt på varje hål.
I Nordvästra Skåne ligger banorna tätare än någon annanstans i Sverige och framförallt lättåtkomliga då du inte har trafiken att tampas med, som runt Stockholm/Göteborg. Dessutom är säsongen lång här, ofta igång när vi fortfarande skottar oss fram till brevlådan längre upp i landet.
Torekov. Längst upp: Margretetorps Gästgifvaregård.
Skåningarna lär ju också vara bäst i Sverige när det gäller mat, påhejade av Edvard Perssons mantra om ”Go' mad, möed mad o mad i rättan tid”. För att göra det mesta möjliga av det här checkade vi in på Margretetorps Gästgifvaregård, belägen strax söder om Hallandsåsen, på den sida där solen alltid skiner när den skiner, och med mycket trevlig personal.
Från Margretetorp har du 20-30 banor inom en halvtimmes körning och då har vi räknat med ett antal i Halland, på andra sidan åsen. Ska du som oss spela på Bjärehalvön kan du härifrån ta bakvägen och slippa den trafik som på sommaren ofta korkar igen vägen in till Båstad/Torekov från E6:an. Har du av misstag fått med dig icke-golfare finns det gott om förströelser i området. Missa inte Norrvikens trädgårdar.
Margretetorp sägs vara en av de äldsta gästgivargårdarna i Norden, med rötter till (minst) 1300-talet (här hittar du lite intressant historik, även om bakgrunden till gästgivargårdar) och är byggd i korsvirke rakt igenom, med stensatta innergårdar.
Vårt superiorrum.
De 57 gästrummen har alla egen ingång. Standardrummen är bekväma men vi valde att uppgradera till ett Superior för att få mer svängrum samt utsikt mot två håll. Några av rummen tillåter att du, mot avgift, har med hund – se till att säga till om det här redan när du bokar. Oavsett vilken typ av rum du väljer kommer du att ligga bra – sängarna var världsklass-sköna, inklusive täckena och kuddarna.
Vår förrätt och huvudrätt. Nedan: frukosten.
Som på alla gästis är restaurangen lite av hjärtat i ruljansen. Efter några skarpladdade vitamin-B i baren (de hade veteöl, alltid ett plus i våra böcker) satte vi oss till bords. Som förrätt valde vi vit sparris med skinka och färskostcrème. Till huvudrätt blev det kalvfilé med potatisterrin med tryffel och västerbottenost och ugnsbakade morötter – det här var en riktig höjdare.
Margretetorp erbjuder färdigpaketerade golfpaket till flera banor i området. Vi valde att satsa på Torekov GK, som varit i farten ända sedan 1924 och därmed är landets 6:e äldsta klubb, alltid med högt upp på rankinglistorna. Från gästgiveriet är det 20 minuters körning.
Sedan 1936 ligger banan norr om samhället, tidigare låg den söder om. Vi googlade oss fram till en redogörelse från när allt startade och de första entusiasterna navigerade sina slag mellan komockor och sänkte puttarna i nergrävda tomma ansjovisburkar. Sedan dess har det hänt en del.
Huruvida Torekov av idag är en seaside- eller linksbana beror på vem du frågar. Linkspuristerna är extremt snåla med begreppet, själva har vi inga som helst problem med att se den som links, visuellt såväl som speltekniskt. Ett stumt underlag, tvärtorvade bunkrar, ondulerade spelytor, ofta vind, havet i synfältet på varje hål – det känns helt klart som att de viktigaste komponenterna är på plats.
Banan kan spelas från 4 337 upp till 5 593 meter, par 70. Normalt brukar vi tipsa om att flytta fram en tee för att få en roligare upplevelse, men är du här en torr sommardag med mycket rull kan det vara en idé att flytta bak en tee, för att få mer bana för pengen. Har du sorkdödare som ditt standardslag har du ”hittat hem”, inte minst om det blåser på – håll dig bara borta från bunkrarna.
Den bebyggelse som finns vid banan ligger vid östra kanten, bort från havet, och stör inte alls upplevelsen av att det bara är du och naturen. Du kommer inte in till klubbhuset efter nio, det finns en kiosk bakom green på hål 8.
Många hävdar att den här typen av banor gör sig bäst i blåst. Må så vara, men med tilltagande åldersskröplighet gör det inte ont att gå ut en vindstilla sommareftermiddag när ljuset gör att banan är som vackrast. Tyvärr var vi här en riktigt kall och vindpinad april-tisdag, med några futtiga plusgrader och regnskurar. Till gubbagolfen som gick ut före oss hade endast tre tappra själar dykt upp.
Trots otur med vädret hade vi en fin dag. Att man har utsikt mot Kattegatt och Hallands Väderö från alla positioner på banan gör sitt, men också att många av hålen är riktig fina.
De avslutande hålen framför klubbhuset och klubbhuset interiört.
Ska vi vara lite gnälliga är avslutningen lite tam, med några hål som ligger platt framför klubbhuset och saknar inramningen från hålen man spelat tidigare. De räddas dock av de där fina tvärtorvade bunkrarna och ondulerade greenerna. Rundan avslutas med ett korthål där du granskas från restaurangen, dock på tillräckligt håll för att de sannolikt inte ska kunna identifiera dig. Här hittar du fler foton från Torekov samt andra banor i området.