destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Vi har testat de två bästa banorna på Gotland


Gotland har sex golfbanor, samtliga inom timmens körning från Visby. Utöver Visby GK – ansedd som en av Sveriges absolut bästa banor – var tipset att under en golfhelg även satsa på Slite GK.

För att ta dig till Gotland är det flyg eller båt som gäller, i det senare fallet från Nynäshamn eller Oskarshamn med Destination Gotland (som har färdigsnickrade golfpaket). Med tanke på att överfarten från båda ställena bara tar runt tre timmar och att man får med sig allt i bilen var det inget snack för vår del om att det var båten som gällde.

 


Den dramatiska kusten vid Högklint, som du lätt svänger inom mellan Visby och Visby GK. Längst upp: Almedalen.


Vi valde att åka kvällsturen från Nynäshamn, för att få in en hel arbetsdag utan att behöva stressa. Överfarten är bekväm och smidig och för den som inte vill sitta i restaurangmiljö finns det bekväma vilstolar där vi utan problem kunde somna till. Maten ombord var mycket bra och för den som likt oss gillar djur var det fullproppat med hundar på den speciella husdjursavdelningen.

 


Restaurangtorget. Maten var en lite oväntad höjdare under överfarten.


För förstagångsbesökaren till Gotland är det obligatorisk inkvartering i Visby, Skandinaviens mest välbevarade medeltida stad och med på Unescos världsarvslista. Ringmuren fyller än idag en funktion, när golfare från fastlandet tappar bort varandra i stan och sökinsatsen kan utföras inom ett välavgränsat område. 

 

 

Vi hamnade på Scandic Visby, som med sitt strategiska läge är ett populärt tillhåll året om. För den som kommer utan bil är det några minuters promenad hit från båten, för den som likt oss har med bilen finns det gratis parkering och du slipper snurra runt inne i staden. Till de två golfbanorna vi testade hade vi sedan 30 respektive 40 minuters körning.

 


Från frukosten på Scandic har du koll på båten. Nedan: rummet som gav oss chansen att göra några motoriserade situps.


Hotellrummen är inrymda i flera huskroppar och som brukligt på Scandic är det mer fokus på funktion och miljöhänsyn än karaktär. Vi hamnade i ett handikappanpassat rum med motoriserade sängar – vi lyckades med hjälp av dessa för första gången på 20 år göra några morgon-situps, även om det tog tid. 

 


Frukosten sätter igång redan vid 06, även på helger, och håller hög klass. I samband med färjeavgångar helger kan det vara mycket folk som ska äta frukost samtidigt, då finns det ytterligare en frukostmatsal öppen i andra ändan av anläggningen.

 När det gäller det idrottsliga på Gotland har golf numera passerat rövkrok i antalet utövare. Sex banor finns: Gotska i direkt anslutning till Visby flygplats, Visby GK 25 min söder om Visby, Slite 35 min nordost om Visby samt Gumbalde, När och Ljugarn knappa timmen sydost om Visby. Visby GK har 27 hål, Ljugarn 9, i övrigt är det 18 hål som gäller.

 

Övningsgreenen på Visby GK. Nedan: avslutningshålet 18-hålaren, sett från klubbhuset.


Visby GK (även känd som Kronholmen efter det geografiska läget) når du genom att följa väg 140 söderut från Visby. Vi har faktiskt åkt buss hit från Visby en gång och det är inga som helst problem (se klubbens hemsida).

 


Klubben har 27 hål uppdelade på en 18- och en 9-hålare. Den senare är även den fullängd och layouten är inflätad med 18-hålaren, dock utan direktkontakt med havet. Vi hann inte testa den men såg flera hål från 18-hålaren och den ser mycket fin ut även den.

 


18-hålaren är en förstklassig golfupplevelse, inte bara en av Sveriges absolut bästa banor utan även en av de bästa vi spelat i Europa. Sommartid är den extremt bokad, så det är bättre att besöka under våren eller hösten.

 


Om du som oss spelar i oktober ökar chansen/risken att du inte bara ställs mot layouten utan även har rejäl vind i andra ringhörnan; vi började i frisk bris och avslutade i vad som kändes som halv storm, med flaggor som smattrade i vinden. Genom bansträckningen kommer vinden hela tiden från olika håll – oerhört kul även för sådana som oss som har svårt att träffa en drivingrange när det är vindstilla.

 Layouten är förstklassig, med välplacerade bunkrar som premierar den som tänker efter före och inte bara dammar iväg bollen. Genom att alla bunkrar är uppdragna i bakkant är de också väl synliga.

 


Finishen på banan var under vårt besök felfritt hela vägen från första tee till sista green. Med ondulerade greener gäller det att ha koll på flaggplaceringarna för den som vill scora – å andra sidan blir det roligare om du ger dig själv långa berg-o-dalbane-puttar. Även om du inte har direktkontakt med havet på alla hål hör du det oftast om det blåser, och känner lukten av tång. Du hittar fler foton från Visby GK här.

 


Många besökare väljer att spela hela helgen på Visby GK, men vi håller ju på med konsumentupplysning och ville därför klämma in en andra bana under vår golfhelg. Alla tips pekade mot Slite, som ligger utanför samhället med samma namn, dryga halvtimmens körning från Visby.

 Tyvärr började det regna rejält precis när vi kommit i mål på Visby GK på lördagen och det fortsatte att vräka ner hela natten och hela söndagen. Inte oväntat var Slite rejält blöt när vi peggade upp i ösregnet och vi lyckades bara avverka nio hål innan vätan trängt genom även kalsingarna.

 Layouten upplevde vi som omväxlande och trots det ihärdiga regnandet var greenerna mycket fina och lättrullade. Vi hoppas återvända under torrare förhållanden framöver och kommer då att uppdatera den här texten. Klubbhuset är nytt sedan ett antal år och förstklassigt, med mycket fina vyer mot banan från uteserveringen. Du hittar fler foton från Slite GK här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.