destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Trivsamt golfpaket i strategiskt läge

 

Strax utanför järnvägsknuten Hässleholm hittar du ett riktigt trevligt golfpaket med bana och boende i rofyllda omgivningar. Vi hängde på låset när de öppnade första veckan i april.

 

Skyrup Golf & Hotell ligger på andra sidan Finjasjön från Hässleholm. Från tågstationen inne i stan är det kvartens körning, så för miljömedvetna (eller körkortslösa) golfare är det fullt möjligt att ta sig hit med tåg och taxitransfer. Är ni ett gäng som ska sammanstråla från olika delar av landet finns ju också en poäng i att några kan ansluta via tåg och bli upplockade av dem med bil.

 

Receptionen med incheckning för golfen och boendet.

 

Vi var här för många år sedan, då gick anläggningen under namnet Skyrupsgården och var separerad från golfklubben. Nu drivs allt under samma tak och det har gjort att nuvarande ägarna på ett helt annat sätt kunnat jobba med helheten; boendet och banan har fått sig rejäla uppgraderingar. Hemsidan är mycket överskådlig och lättanvänd. Bokar du två eller fler nätter bjuds du på en extra greenfee.

 

Baren. Frukosten, där vi i vanlig ordning hängde på låset. Matsalen. En rejäl/skånsk portion fjällrödingfilé.

 

Maten är en stor del av helheten, vi är ju i Skåne. Vi lyckades missa lunchen, men den ska vara mycket populär även bland icke golfare. Beställer du från barmenyn ska du satsa på raggmunken och fläsket – en garanterad höjdare enligt vår frukostvärdinna. Tvårätters-middagen som ingick i golfpaketet bestod vår kväll av bresaola (tunna skivor av lufttorkat nötinnanlår) med ruccola och tryffelcrème som förrätt och fjällrödingfilé med dillstuvad färskpotatis samt grönsaker som huvudrätt. Det fanns vegetariskt alternativ.

 

Vårt rum i kategorin Guld, med bra sängar, snedtak och ett fönster med utsikt mot banan.


De totalt 80 bäddarna är utspridda på hotellrum och lodger samt ett hus för större sällskap. Flertalet golfare lär boka hotellrummen, som finns i kategorin Silver och Guld. De förstnämnda håller bra standard, har toalett och dusch i korridoren och funkar utmärkt för er som hellre fokuserar budgeten på baren. För par samt flitiga nattkissare funkar Guld sannolikt bättre. Här är standarden lite högre, med egen toa.

 


Golfbanan, en gång i tiden Hässleholms GK, var under vårt besök första veckan i april i förvånansvärt bra skick, trots en kall vår. På några enstaka hål behövde fairways växa till sig efter några vinterskador, men greenerna var redan absolut förstklassiga. Layouten är mer eller mindre helt platt och lätt att gå. Första tee ligger väl dolt från klubbhuset, så ingen behöver se din ouppvärmda sving.

 

 

Första nio erbjuder inte så mycket estiska inslag utöver själva spelytorna. Har du inte kalibrerat drivern är de goda nyheterna att det finns gott om plats i sidled. Några vattenhinder kan ställa till det.

 

 

Det tidigare klubbhuset fungerar som halfwayhouse och har en veranda med fina vyer mot 10:ans tees och inspelet på 18. Hål 10 erbjuder en stor portion risk/reward från tee, den djärve/dumdristige kan försöka gena över vattnet och ge sig chansen att gå in på två slag.

 

Hål 11 och 14 erbjuder mest sjökontakt.

 

Hål 11 är ett korthål med Finjasjön som fond. Riktig närkontakt med sjön blir det på signaturhålet 14, har du sorkdödare som ditt ”stock shot” kan det bli problematiskt – såvida du inte lyckas med en ”macka” över vattnet.

 

 

Sammantaget är Skyrup en golfbana som passar de flesta, både spelmässigt och konditionsmässigt. De sista nio är helt klart bäst, inte bara för närheten till sjön utan också för att vi upplevde dem mest omväxlande. Du hittar fler foton från vår runda här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.