destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

 

Virtuellt besök på Pebble Beach

 

Trött på att vintertid stå och veva i taskigt uppvärmda inomhushallar, trött på att se bollarna flyga in i ett nät 50 meter framför dig utan att ha en aning om var de kommer att hamna när du väl släpps ut på grönbete igen? Ett alternativ till inomhusrangen är en golfsimulator. För mer pengar får du slå ännu kortare – fem meter, rakt in i en projektorduk. Dessutom har du alltid en öl inom en klubblängd och kan lämna bollhåven kvar hemma. Vi har testat!

 
Vi började med att välja bana. Det blir Pebble Beach, för att den är en av världens bästa och mest kända banor. Dessutom är den svindyr – vi kommer att spara in kostnaden för simulatorn på bara några hål. Banan ligger i Kalifornien men vi tar oss till första tee på några knapptryckningar. Vi väljer spelform och väder och vind. Efter det ställer vi in huruvida vi ville ha flyovers/överflygningar på varje hål inför utslaget samt en hel del övriga tekniska detaljer som kan underlätta för oss, t.ex. om vi vill spela från höger eller vänster.

 Första hålet är ett par 4, svagt dogleg höger. Jag lägger upp bollen på en av de två gummipegarna och drämmer till med drivern. Bollen träffar projektorduken och faller till marken – samtidigt som den fortsätter sin virtuella bana på duken. Faktiskt känns det helt ok. När bollen kommit till halt får jag under några sekunder en mängd data där jag kan se hur jag genomfört mitt slag. En timme senare går (står?) vår 2-boll i mål.

 

Precis som i golfbilarna kan du peka på datorskärmen (nere till höger) för att få avstånden till olika hinder.


Helt klart är golfsimulator inte som ”the real stuff”, men klart roligare än att stå och mata på en inomhusrange. Grafiken på skärmen är acceptabel även om vi väntat oss mer produktutveckling där med tanke på hur tv-apparater numera kan erbjuda knivskarp bild. Puttningen är också svår att få grepp om och med tanke på att du betalar för tiden är vårt tips att mata in att alla greenträffar skänks. Flyovers ska du också skippa, de stjäl för mycket tid.

Om man jämför med vintergolf utomhus är fördelarna med simulator uppenbara:
- du fryser inte.
- du kan programmera in blå himmel, vindstilla och fågelkvitter, även på Turnberry.
- du slipper stuka fingrarna när du duffar i fryst gräs.
- du slipper lägga tillbaka duffade leriga tovor.
- du slipper leta boll.
- du kan alltid ha en kall öl inom arms räckhåll.
- du kan säga att du spelat en bana du normalt inte har råd med.

Nackdelarna:
- ingen friskluft eller motion.
- grafiken samt upplösningen på skärmen är fortfarande inte på den nivå vi önskat.
- våra sorkdödare straffades i vårt tycke väl hårt.

 


För den som vill analysera sin bollträff ges goda chanser.


Summering:
Vi kan se att den som vill analysera sin golf har stor hjälp av alla data som ges, men då ska ni nog vara max två personer. Vi kan också se ett kompisgäng ha kul här, om ni tar det för vad det är. Men framförallt ser vi chansen för dig att fostra dina långsamma golfkompisar till att spela snabbare, för här betalar ni för tiden och då kommer grupptrycket inte att ha förbarmande med den som håller på med en massa joxande innan han/hon slår.

select your language

daenfifrdeitnoptes

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.