destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Simulerad golf – här för att stanna


Golfsimulatorer dyker upp som svampar ur jorden och tekniken har utvecklats rejält sedan vi testade första gången. Att du kan lämna bollhåven hemma och ofta ha en öl inom arms räckvidd är stora plus. Störst av allt är dock att du kan få fason på dina långsamma golfpolare.

Första gången vi testade simulatorgolf var det lite väl mycket känsla av gammal projektor & filmduk. Duken vi slog in i var också ganska liten, kändes lite som husvagns-tv, och grafiken lämnade en hel del att önska – inte minst var detaljerna utanför (de tänkta) spelytorna allmänt suddiga.

 

Avslutningshålet på Hualalai på Hawaii från tee och ovanifrån. Genom att spela banan i simulator istället för på riktigt sparar du US$ 350 i greenfee och kostnaden för flygbiljetten. Sväng sedan inom solariet på vägen hem och du kan ljuga om att du lirat banan på riktigt – utan att ha förlorat en enda boll.


Sedan dess har det hänt en hel del. Att det har blivit billigare att bygga virtuella miljöer är uppenbart då vi numera får en hel del detaljer i omgivningarna runt banan, i form av bostadsområden och annat. Produktuvecklingen i kombination med att vi har runt 500 000 golfare i landet och att flertalet banor här är stängda halva året gör att simulatorgolfen sannolikt är här för att stanna. 

 

The Hideaway, en privat amerikansk bana som aldrig lär släppa dig innanför grindarna. Nedan: baren på Alba.

 

Vi har testat de senaste Trackman-simulatorerna (som ska vara bäst när det gäller grafiken) på två olika ställen: Indoor Golf Group i Nacka har 14 simulatorer och det är gratis att parkera inomhus i Nacka Forum i tre timmar. Indoor är största aktören i Sverige, med anläggningar i större delen av landet, och arrangerar också tävlingar – du slipper alltså reskostnaden för att vara med i startfältet.

 

 

Alba Golf har två anläggningar i Stockholm, varav en ligger i Sturegallerian, svensk flärds epicentrum. Är du på besök i huvudstaden och behöver vila upp dig från att alla andra besökare står på fel sida i rulltrapporna kan du smita in här och samla dig. Klubbor går att hyra och självklart finns en bar.

 

Den simulerade rangen ger dig all information du behöver.

 

Det finns olika skäl att ge sig in i den simulerade golfvärlden. Många vill utveckla sin golf med hjälp av alla verktyg och analyser som ges via Trackman och konkurrerande tekniker, andra vill bara hålla igång svingen under vinterhalvåret. Själva har vi outvecklingsbara svingar och ser simulatorn mest som ett kul alternativ till en pubkväll (pubdag vardag om du vill komma billigare undan), med golfbollar istället för jordnötter till ölen.

 

Hualalai. Inför slaget kan du använda drönarflygning för att få koll. Efter kan du trycka fram en replay.

 

Några anläggningar erbjuder medlemskap. Innan du binder upp dig ska du kolla igenom bokningssystemet, det är rejält med pensionärer och andra dagdrivare i omlopp och på några ställen kan det vara svårt att hitta lediga tider även dagtid vardagar. Ska du ha med dig kompisar som inte är medlemmar betalar dessa för sig, utan att få några rabatter. Det här gör att många med medlemskap sannolikt lirar ensamma, vilket känns lite enstörigt.

 

Potbunkerslagen på Troon Old Course kändes hyfsat verkliga och vi slapp kratta.

 

Utan medlemskap betalar ni ett fast pris per timme, oavsett hur många ni är. Här kan det vara läge att tänka till. Vi har testat simulatorerna i lite olika konstellationer: ensam spelare, två samt fyra spelare. Vi har även mixat låg- och höghcpare. Ni ska absolut inte vara fler än fyra och är ni fler än två så blir det mer umgänge än golf när ni får stå och vänta på att de andra ska slå. Det är också starkt rekommenderat att ni har ungefär samma hcp, annars blir det så att den som harvar mest kommer att slå mest. Ett alternativ är att välja en spelform där ni slår vartannat slag. När vi själva var fyra körde vi två bollar mot varandra, med den med högst och lägst hcp i samma boll. Detta funkade hyfsat även om det kändes som att det blev en hel del väntande mellan slagen. Vår rekommendation är därför att lira två och två, vill ni vara fler av sociala skäl ska ni hyra några simulatorer bredvid varandra.

 

Hål 7 på Troon Old Course från gul tee i datorn och från röd tee när vi spelade banan i verkligheten.

 

Trackman har en hel del banor att välja från, det stora flertalet amerikanska och helt okända för de flesta av oss. Men det finns också ett antal banor där det inte är omöjligt att du hamnar framöver, några i Sverige. Här finns alltså chans att förbereda dig inför besöket, inte minst genom att ha en vettig spelstrategi (om du jobbar med sådant) när du väl står där på första tee. Hade vi själva förberett oss med några varv i simulatorn hade vi varit Stenson mer i hälarna när vi gav oss på att slå hans banrekordTroon.

 

Copperhead hål 5 i verkligheten och i simulatorn. Nedan: hål 16 på samma bana.

 

Brukar du se tour-golf på tv kan det vara ödmjukiserande att spela banan i simulator först. Vi testade CooperheadInnisbrook i Florida, där PGA-touren spelar i mars. Ovanför och under har vi lagt in våra egna foton från hål 5 och 16 när vi spelade i verkligheten och i simulator. Att det inte ser exakt likadant ut beror på att det var bra många år sedan vårt besök – det lär se mer ut som i simulatorn på tv-bilderna. 

 


Det är inte bara grafiken som blivit bättre, vi upplevde också att de långa slagen uppför sig ungefär lika bra – eller dåligt – som ute i det fria. Det du kan reagera på är att de långa slagen störtdyker mot slutet, vilket beror på att Trackman behöver lite tid för sina analyser av var ditt slag ska landa. När det gäller det korta spelet har simulatorerna en bit kvar för att det ska kännas hundra och en variant där är att spela med skänkta puttar, för att göra tiden i simulatorn mer kostnadseffektiv. Utan puttning ska det inte vara några problem för en tvåboll att hinna med 18 hål på en timme. Gör ni det inte kan det vara läge att fundera på att vässa ert speltempo.

 

Korthål på The Hideaway. Nedan: det mesta går att peta sig fram till.

 

För att komma igång väljer ni bana och matar in vilka ni är som spelar. Ni väljer själva hur mycket hjälp ni vill ha av datorn inför varje slag, när det gäller avstånd, lutningar på green och mycket annat. Vill ni ha andra mått än de som anges är det bara att peka så dyker de upp, gör det på datorskärmen istället för på duken så funkar det bäst. Det som vi själva hade lite svårt att hitta fram till var hur man droppar, så är du på vår nivå kan det vara läge att ta det här med personalen redan innan du sätter igång. Överhuvudtaget kan det vara bra att göra ert första besök när det inte är för mycket folk i omlopp, så har personalen mer tid att hjälpa er att komma igång på ett bra sätt.

 

 

Placera bollen i mitten på mattan, så att Trackman inte missar något. Har ni koll i nedre högra hörnet på skärmen får ni lite heads up vem som är näst i tur att slå och hur långt, så att allt kan flyta på så bra som möjligt. Behåll klubborna i bagen, så att ni snabbt hittar rätt nummer.

 

Fästingfritt i ruffen på Troon.

 

Slår du från simulerad ruff eller sand får du en siffra på skärmen som visar hur många procent av ett fullt slag du kommer få ut, så att du kan anpassa hur hårt du slår. Efter varje slag kan du få flera analyser av hur det gick och här kan den som vill nörda in sig rejält på sin sving och bollträff (betydligt mer matnyttigt än utomhus där kompisarna enbart konstaterar att du slagit ännu ett skitslag).

 

The Hideaway. Efter slaget kan du få all data du kan tänkas behöva. Nedan: Troon hål 6.

 

Om man jämför med att lira utomhus är fördelarna med simulatorgolf uppenbara. Du:
- slipper leta boll.

- slipper stå och vänta på långsamma bollar framför.

- slipper stressade bollar som trycker på bakifrån.

- kan ha garanterad blå himmel, vindstilla och fågelkvitter, även på Troon.

- slipper laga nedslagsmärken, så länge du inte slår genom duken.

- slipper transportsträckorna mellan hålen.
- kan ofta ha en kall öl inom arms räckhåll.
- kan säga att du spelat en bana du normalt inte har råd med.

 

Den främsta fördelen med simulatorgolf är dock att du ges chansen att fostra dina långsamma golfkompisar till att spela snabbare, för här betalar ni för tiden och då kommer grupptrycket inte att ha förbarmande med den som håller på med en massa joxande innan han/hon slår.

 

Nackdelarna:
- ingen friskluft eller motion.

- inget att göra, typ leta efter din boll, när de andra slår.
- svårare att låtsas att det är din boll du hittat eller att göra en byxdropp.

 

Det kan tyckas vara väldigt många fördelar och få nackdelar, men de väger naturligtvis olika tungt beroende på vilken typ av golfare du är. Är du ute efter att bli en bättre golfare har vi svårt att se ett bättre verktyg än simulatorn, med alla chanser till analyser och annat. Många simulatoranläggningar erbjuder också lektioner av pro.

 


Med allt fler ställen som erbjuder simulatorer med ungefär samma teknik ser vi att det blir en del produktutveckling kring vad de olika anläggningarna i övrigt kan erbjuda, i form av dryck och mat men även annat. De skulle också kunna installera en regn-, blåst- och hagelmaskin så att man kan förbereda sig för vårens Skottlandresa (kom ihåg var du hörde det först). Tills dess kan du i datorn ställa in väder och vind, vindriktning och huruvida du vill spela i förmiddags- eller eftermiddagsljus, samt säkert en del annat vi inte hann få koll på.

 

Signaturhålet på Troon i datorn och nedan i verkligheten, med vår utsände utan en aning hur han ska få till sin HIO.

 

På tal om Skottland hade vi en oplockad gås med signaturhålet på Troon: "The Postage Stamp". Därför matade vi efter rundan in i systemet att vi ville ha det hålet som övningshål, vilket innebar att vi bara stod på tee och matade bollar. Tanken var att med hjälp av Trackman revanschera vår riktiga trippel-bogey med en simulerad HIO. Vi har räknat ut att det endast krävs 12 000 försök att få till det här, så det handlar bara om att ha tålamod och ignorera belastningsskadorna – samt att personalen på anläggningen vill gå hem och sova.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.