destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Pittoreskt med förstklassiga vyer mot Vättern

 

Är du ute efter småstadscharm med fina vyer mot Sveriges näst största sjö är Hjo i kombo med Hökensås GK stället för dig.

 

Vi checkade in på Hotell Bellevue i centrala Hjo (med drygt 6 000 invånare ligger det mesta i Hjo i centrala Hjo). Hjo utmärker sig bland svenska kommuner genom att ha en kommunslogan som inte är löjligt krystad. Samtidigt krävdes det kanske inte så värst stort konsultarvode att komma på ”I love Hjo”.

 

Hotellentrén och lobbyn. Längst upp: hotellet trevliga veranda mot Vättern.

 

Staden är mycket trevlig, med många fina träbyggnader och vackra vyer mot Vättern, inte minst från Bellevues stora veranda. Hotellets exteriör är lite betongklossigt, men invändigt är det fräscht och modernt. Det finns 66 rum i olika kategorier, flertalet i huvudbyggnaden. Husdjur är välkomna i utvalda rum. Mycket trevlig personal rakt igenom.

 

 

För den som vill passa på att göra lite av en tidsresa finns också tolv rum i en intilliggande sekelskiftesvilla (frukosten serveras i huvudbyggnaden). Relaxavdelning och gratis parkering finns (se till att få en lapp från receptionen när du checkar in).

 

Den kommunala simbassängen framför hotellet. Sveriges häftigaste utegrill, i form av ett lok. Baren. Vårt rum.

 

Tio minuter söder om Hjo och trekvart norrut från Jönköping ligger Hökensås med 27 hål. Klubben växlar vilka hål som spelas som dagens 18-hålare, med heldagsgreenfee tycker vi att du ska spela alla med lunch emellan – från klubbhusverandan har du förstklassiga vyer mot Vättern.

 

Klubbhuset och utsikten mot Vättern. När vattnet är blått är det en smått religiös upplevelse att sitta här med en öl.

 

Klubben var igång med första nio hålen 1963, 1980 var 18 hål klara, för att 1993 kompletteras med ytterligare nio. Namnet har man tagit av åsen på vars sluttning banan är utlagd. Detta gör att du från flera hål har riktigt fina vyer.


Hål 4 på Blå. Nedan: Hål 7 på Gul.


Slingorna heter Röd, Gul och Blå. Vilka som gäller som dagens 18-hålare ser du under rubriken ”Spela golf” (”Aktuellt på banan”) på hemsidan. Slingan som inte ingår i dagens 18-hålare är då öppen för ”Pay & Play.

 

 

Vi var här en måndag. Var inte det. Dels är restaurangen av luddiga skäl stängd, dels är det mycket banarbeten på måndagar (de svarta spåren du ser på greenerna på våra foton är gödningsmedel som körts ut). Plus för att klubben sköter banan ekologiskt och utan bekämpningsmedel.

 

Korthålet 6 på Röd. Nedan: korthålet 6 på Gul.

 

Det finns en banskiss på scorekortet, men den är inte vidare exakt utan visar mest hur hålen ligger i förhållande till varandra. Skisserna på teetavlorna är något bättre och ger avstånden från tee.

 


Slingorna är ganska likvärdiga, men inledningen och avslutningen på Blå ligger högst och erbjuder bästa vyerna mot sjön. När du hålat ut på första hålet här ska du vara uppmärksam så att du inte hamnar på hål 2 på Gul (håll höger). Efter att du hålat ut på hål 7 är det en ganska brant promenad till 8 – håll ut.

 

 

Gul kändes mer tekniskt utmanande. Hål 2 här är småknepigt mot slutet, tipset är att spela det en gång innan du spelar det, så att du kan formulera någon sorts spelstrategi.

 

 

Även på Röd är det hål 2 som kan ställa till det, ett dogleg där det gäller att hålla ut rejält vänster på utslaget för att komma runt hörnet. På tee på hål 4 ska du sikta mot det stora trädet i mitten så ordnar sig allt. Hål 5 är ett par 4 som kan spelas som mest 295 meter – ändå är det indexerat som slingans svåraste hål. Vi gissar att många i sin iver att hålla sig borta från vattnet vänster om green lägger sig i den djupa bunkern höger om green – och därifrån toppar slaget ner i vattnet. Du hittar fler foton från slingorna här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.