destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

100 procent naturupplevelse och nära till Göteborg

 

Vi har alltid gillat banor där man anpassar layouten till naturen istället för tvärtom. Öijared utanför Göteborg har tagit det här steget längre och integrerat hela anläggningen med naturen. Resultatet är ett av landets häftigaste klubbhus med tillhörande hotell – och hela 63 golfhål. Vi testade Gamla banan, en av de absolut bästa layouter vi spelat i Sverige.

 

Öijared ligger naturskönt på en halvö bara drygt 30 minuters körning från centrala Göteborg. Till Landvetter är det inte längre, vilket öppnar upp möjligheter för den som har knasiga flygtider och behöver bo nära flygplatsen.

 

Foajén imponerar som mest om du anländer när det är mörkt ute. Längst upp: klubbhuset integrerat med naturen.

 

Om du som oss anländer när det är mörkt blir det nästan en surrealistisk upplevelse att se klubbhusfoajén upplyst i den mörka skogen, mer känsla av ett nergrävt vildmarkshotell än klubbhus. Byggnaden stod färdig 1988 och fick då Kasper Sahlinpriset, Sveriges finaste arkitekturpris. 

 

 

Det som redan vid ankomsten imponerar är hur man integrerat klubbhuset med naturen – helt enkelt genom att gräva ner det och använda marken som tak (lugn, det är ingen jordhåla).  Arkitekten, Gert Wingårdh, har liknat fasaden med en förkastningsspricka i kullen och interiört är allt ett enda rum som följer kullen och med ett stort böljande tak. Röd kalksten, glaspartier och en genomtänkt belysning bidrar till att byggnaden dryper av karaktär. 

 

 

Den nyare hotellpaviljongen är också den i symbios med naturen, men här är designen gjord för att smälta in med de omgivande träden. Första tanken när man ser den är hur de i hela fridens lyckats klämma in 200 sängplatser. Tricket är 34 smarta och flexibla enheter där upp till sex personer kan bo i varje. Alla enheter har ett eget litet vardagsrum med soffgrupp och tv, istället har man gjort sovrummen mindre. Varje enhet har separat wc och dusch. Som gäst har du fri tillgång till relaxavdelningen och gymmet. Från inomhuspoolen har du panoramautsikt mot naturen.

 

Skjutdörrarna till vänster leder in till ett sovrum med två våningssängar, de till höger är in till sovrummet med två sängar (bilden ovanför). Inga problem att bo fyra personer här men ska ni bo sex krävs att de som ska bo i överslafarna inte har långt framskjuten rigor mortis. 

 

När det gäller golfen finns här som sagt 63 hål, uppdelade på tre 18-hålare och en korthålare med nio hål. Den sistnämnda och en av 18-hålarna – Parkbanan – är Pay & Play. Parkbanans första hål har tees på klubbhustaket. För den som inte lirar golf finns det en mängd andra aktiviteter, inom- såväl som utomhus. 

 

Alla foton från Gamla banan. Vi skulle inte beskriva den som svår, utan utmanande: fatta rätt beslut och du belönas.

 

Vi hörde med några medlemmar vilken av 18-hålarna vi skulle välja och den korta versionen var: Gamla banan: svår, Nya banan: förlåtande, Parkbanan: vackrast. Eftersom vi alltid spelar dålig golf valde vi helt logiskt att satsa på den förstnämnda, för att ha en ursäkt när det i vanlig ordning gick åt pipan.

 

 

Gamla banan är en av de bästa layouter vi någonsin spelat i Sverige. Banan nyöppnade 2009 efter en omfattande ombyggnad och erbjuder en förstklassig upplevelse för den som gillar att tänka golf, att planera sina slag från tee till hål – du kommer att förstå vad vi menar redan på öppningshålet, ett par fem som erbjuder klara risk/reward-inslag, alltså chansen att spela aggressivt eller mer försiktigt. För höghcpare finns det alltid möjligheter att spela runt svårigheterna. 

 

 

Framförallt är det bunkrarna – alla uppdragna i bakkant så att du tydligt ser dem och inte har några ursäkter – som gör spelet så kul. Även greenerna är riktigt bra, många med stora onduleringar som gör flaggplaceringen helt avgörande för din score. Tyvärr hade ett extremt intensivt regnande påverkat banorna inför vårt besök, men vi kan knappt vänta med att få återvända. Då ska vi testa de två andra banorna – och ännu ett varv på Gamla banan som vi föll helt pladask för. Du hittar fler foton från Gamla banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.