100 procent naturupplevelse och nära till Göteborg
Vi har alltid gillat banor där man anpassar layouten till naturen istället för tvärtom. Öijared utanför Göteborg har tagit det här steget längre och integrerat hela anläggningen med naturen. Resultatet är ett av landets häftigaste klubbhus med tillhörande hotell – och hela 63 golfhål. Vi testade Gamla banan, en av de absolut bästa layouter vi spelat i Sverige.
Öijared ligger naturskönt på en halvö bara drygt 30 minuters körning från centrala Göteborg. Till Landvetter är det inte längre, vilket öppnar upp möjligheter för den som har knasiga flygtider och behöver bo nära flygplatsen.
Foajén imponerar som mest om du anländer när det är mörkt ute. Längst upp: klubbhuset integrerat med naturen.
Om du som oss anländer när det är mörkt blir det nästan en surrealistisk upplevelse att se klubbhusfoajén upplyst i den mörka skogen, mer känsla av ett nergrävt vildmarkshotell än klubbhus. Byggnaden stod färdig 1988 och fick då Kasper Sahlinpriset, Sveriges finaste arkitekturpris.
Det som redan vid ankomsten imponerar är hur man integrerat klubbhuset med naturen – helt enkelt genom att gräva ner det och använda marken som tak (lugn, det är ingen jordhåla). Arkitekten, Gert Wingårdh, har liknat fasaden med en förkastningsspricka i kullen och interiört är allt ett enda rum som följer kullen och med ett stort böljande tak. Röd kalksten, glaspartier och en genomtänkt belysning bidrar till att byggnaden dryper av karaktär.
Den nyare hotellpaviljongen är också den i symbios med naturen, men här är designen gjord för att smälta in med de omgivande träden. Första tanken när man ser den är hur de i hela fridens lyckats klämma in 200 sängplatser. Tricket är 34 smarta och flexibla enheter där upp till sex personer kan bo i varje. Alla enheter har ett eget litet vardagsrum med soffgrupp och tv, istället har man gjort sovrummen mindre. Varje enhet har separat wc och dusch. Som gäst har du fri tillgång till relaxavdelningen och gymmet. Från inomhuspoolen har du panoramautsikt mot naturen.
Skjutdörrarna till vänster leder in till ett sovrum med två våningssängar, de till höger är in till sovrummet med två sängar (bilden ovanför). Inga problem att bo fyra personer här men ska ni bo sex krävs att de som ska bo i överslafarna inte har långt framskjuten rigor mortis.
När det gäller golfen finns här som sagt 63 hål, uppdelade på tre 18-hålare och en korthålare med nio hål. Den sistnämnda och en av 18-hålarna – Parkbanan – är Pay & Play. Parkbanans första hål har tees på klubbhustaket. För den som inte lirar golf finns det en mängd andra aktiviteter, inom- såväl som utomhus.
Alla foton från Gamla banan. Vi skulle inte beskriva den som svår, utan utmanande: fatta rätt beslut och du belönas.
Vi hörde med några medlemmar vilken av 18-hålarna vi skulle välja och den korta versionen var: Gamla banan: svår, Nya banan: förlåtande, Parkbanan: vackrast. Eftersom vi alltid spelar dålig golf valde vi helt logiskt att satsa på den förstnämnda, för att ha en ursäkt när det i vanlig ordning gick åt pipan.
Gamla banan är en av de bästa layouter vi någonsin spelat i Sverige. Banan nyöppnade 2009 efter en omfattande ombyggnad och erbjuder en förstklassig upplevelse för den som gillar att tänka golf, att planera sina slag från tee till hål – du kommer att förstå vad vi menar redan på öppningshålet, ett par fem som erbjuder klara risk/reward-inslag, alltså chansen att spela aggressivt eller mer försiktigt. För höghcpare finns det alltid möjligheter att spela runt svårigheterna.
Framförallt är det bunkrarna – alla uppdragna i bakkant så att du tydligt ser dem och inte har några ursäkter – som gör spelet så kul. Även greenerna är riktigt bra, många med stora onduleringar som gör flaggplaceringen helt avgörande för din score. Tyvärr hade ett extremt intensivt regnande påverkat banorna inför vårt besök, men vi kan knappt vänta med att få återvända. Då ska vi testa de två andra banorna – och ännu ett varv på Gamla banan som vi föll helt pladask för. Du hittar fler foton från Gamla banan här.