Konstigt golfpaket
På Skara Konsthotell hängde vi med originalverk från några av landets främsta konstnärer. Golfen lirade vi på Billingens GK.
Billingens GK ligger 20 minuter nordost om Skara och något längre nordväst om Skövde. Vi valde att bo i Skara, som erbjuder mer för de flesta utanför golfen, inte minst Skara Sommarland.
För att inte bara ha en kul tur utan också få i oss lite kultur checkade vi in på Skara Konsthotell i stadens östra utkant, kvarten från golfbanan och med Sommarland längs vägen. Gott om gratis parkering finns direkt utanför.
Hotellet har 290 bäddar fördelade på 98 hotellrum, samt en egen konsthall med originalverk av flera kända konstnärer, bland dem Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors. Även i matsalen hittar du många tavlor av kända konstnärer, Bengt Lindström hängde över oss när vi åt middagen (bra mat och resonliga priser, plus för att de har veteöl i baren).
Hotellet ägs och drivs av detaljhandelsföretaget Jula och konsten kommer från grundaren Lars Göran Blanks samling. På systerhotellet Skara Stadshotell hänger ett 30-tal tavlor av Lars Lerin, du kan knalla dit på en knapp halvtimme eller stanna till med bilen (gratis parkering).
Konsthotellet har också vad som mycket väl kan vara världens lägst belägna ”sky lounge”, på femte våningen. Dock befinner vi oss på Västgötaslätten så du ser en bra portion av Sverige. I övrigt finns det flera uteplatser i markplan, så att du alltid kan välja om du vill sitta i solen eller skuggan.
Närmaste golfbanan ligger på baksidan av hotellet, i form av en mycket fin bangolfbana med tolv hål. Hålen är naturligtvis inte värst långa, men vår Bobman chansade inte utan hade med sin spoon.
Stora vägen är inte värst trafikerad kvälls- och nattetid, men vill du vara helt säker på att ha tyst i rummet även med fönstret öppet ska du välja ett mot baksidan. Frukosten är officiellt igång 06.30 men verkade tjuvstarta redan vid 06, innan dess finns det en kaffeautomat runt hörnan i matsalen.
Sugen på mer Jula? Fem minuters promenad från hotellet hittar du en Jula-outlet, om du till äventyrs tycker att vanliga Jula är för dyrt. Har du dille på stora byggnader lär Julas centrallager i västra utkanten av Skara med sina 178 000 kvadratmeter vara norra Europas största logistikfastighet. Det motsvarar en yta av 25 allsvenska fotbollsplaner, under ett och samma tak.
Billingens GK var igång med en 9-hålare 1949 och 1968 var alla 18 hål klara. Banan är utlagd på platåberget Billingen och erbjuder en riktigt kul och kuperad runda. Med tre tees kan du spela den från 4 035 upp till 5 235 meter, par 70.
Från parkeringen är det en kortare promenad uppför till klubbhuset. Första tee i förgrunden.
”Billing” betyder eventuellt ”berg o dalbana” på latin och det är vad golfen i mycket handlar om här. Många hål bjuder på svackor mellan tee och green, men inte värre än att du klarar det med normal kondition. Faktiskt var vi inte tröttare efter rundan här än på en helt flack bana, att det med några undantag aldrig var långt från green till nästa tee bidrog.
Öppningshålet (fotona ovan) är ett kort par 4 med gott om utrymme, en bra chans att kalibrera klubborna om du som oss aldrig besöker rangen. Nackdelen är att du på tee är i full vy från klubbhuset (mycket bra mat under vårt besök).
Sedan följer ett hyfsat långt korthål där det kan vara svårt att träffa green. Hål 3 är ombyggt sedan vi var här sist, man har kortat av det för att slippa ett dolt inspel till green. Nu spelas det som längst 320 meter. Med tilltagande skröplighet har vi kommit att uppskatta korta par 4 alltmer, där precision snarare än kraft premieras (vi är förvisso klent utrustade när det gäller båda).
Hål 5 (fotona ovan) är ett fint par 5 där en del kan gå in på två slag. För oss andra gäller det att undvika vänstersidan och sedan placera andraslaget så att du inte får ett nerförsläge i hålets andra svacka.
Hål 9 (fotona ovan från gul och röd tee samt bakifrån) är banans läckraste hål, ett normallångt par 4 där du kan tjäna ett och annat slag genom att tänka till innan du slår ut. Hålet är betydligt kortare från röd än gul tee, men osäkert om det därmed blir mer lätthanterligt.
Korthålet 10 har en ek vänster om green. Vackert inslag men trädets rotsystem har tagit sig in under greenen och påverkat kvaliteten på den. Under vårt besök var det ett upprop bland medlemmarna för att få in pengar så att man kan flytta green istället för att ta ner trädet. Sådant värmer våra golf-är-inte-allt-hjärtan.
En del medlemmar som inte vill spela 18 hål verkar gå av efter hål 10, vars green ligger precis vid bilparkeringen. För oss andra är det fikastopp vid klubbhuset, som du kommer fram till efter hål 12 (ovan).
Korthålet 14 (ovan) blir lätt lite stökigt med mycket folk på banan. Här har du banans saftigaste svacka, så saftig att den beskrivs som en ravin. För att göra promenaden mer lätthanterlig är rekommendationen att ta vägen runt (om din boll inte "oturligt" nog hamnar i svackan), vilket gör att du hamnar i skottlinjen när de slår ut på hål 17. Kanske läge att ha en rekommendation om att det är ok för bollen bakom att slå ut om bollen framför är på väg runt, för att få bättre flyt...
När du går av hål 14 ska du se till att inte hamna på 17, istället ska du över vägen. Har du jycken med dig kommer du att ångra att du satsade på en Sankt bernhard istället för en chihuahua. Du får chans att ångra dig igen när du ska tillbaka efter att du spelat de två hålen på andra sidan vägen.
Även hål 15 (fotona ovan) har kortats sedan vårt senaste besök, för att ungdomarna på fotbollsplanen höger om hålet ska slippa riskera livet med golfare av vår kaliber i farten.
Hål 16 är vårt andra favorithål på banan, ett härligt buckligt par 4 där även ett bra slag i mitten kan rendera ett svårt andraslag, om du hamnar i nerförslut. Oberäkneligt som på en gammal brittisk linksbana.
Även 17 är fint, ett kort par 4 som kräver betydligt mer precision än längd. Håll vänster på utslaget så blir det lättare att träffa green istället för att hamna i bunkern vänster om.
Avslutningshålet är ett par 5 där det finns chans att gena rejält från röd tee. Greenen ligger högt och är svårträffad. Det är först när du kommer upp där som du syns från klubbhuset, så satsa på puttningen. Du hittar fler foton från banan här.