Golf in The Home of Polkagris
Gränna ligger perfekt till för den som vill bryta resan mellan Malmö och Stockholm och göra en tråkig resdag till en kul golfdag. Vi checkade in på Smålandsgården, ett familjeägt hotell med strandläge. Golfen lirade vi, såklart, på Gränna GK.
Gränna är för evigt förknippat med polkagrisar, i varje fall för oss som varit med sedan tiden då de alltid var rödvita och i form av stänger. Det var polkagrispionjären Amalia Eriksson som 1859 satte igång tillverkningen av det hårda godiset i staden och inledningsvis var grisarna i form av de ”pluttar” som man numera ofta stöter på som dekorationsgodis i hotellreceptioner.
Gränna och Gränna GK. Längst upp: frukost på Smålandsgården.
Efter ett tag kom Amalia på att göra godiset i form av stänger och de blev snabbt populära souvenirer – ingen passerade Gränna utan att köpa minst en polkagrisstång, oavsett om man gillade dem eller inte. Namnet sägs ha kommit från att ”gris” på den tiden var någon sorts allmän beteckning för sötsaker. Varför hon kombinerade det med en tvåtaktsdans har vi inte en aning om, men folk var ju halvtokiga redan på den tiden.
För den som promenerar längs Brahegatan i den mysiga småstaden står det snart klart att det kokas polkagris i var och varannan lokal och numera är det ingen ände på vilka smaker du kan få på dina grisar. Flera av försäljningsställena ger dig goda chanser att följa tillverkningen, som fortfarande är ett verkligt bagarhantverk.
Smålandsgården hittar du tio minuter österut från Gränna, i det lilla samhället Örserum. Härifrån har du kvartens körning till Gränna och Wiredaholm GK och en halvtimme till Tranås GK. Köper du golfpaketet på hotellet ingår transfer till banorna på bestämda tider, vilket öppnar upp för att snabbare kunna ta den där ölen efter att du hålat ut på 18:e.
Miljön är förstklassig, med strandtomt mot sjön Ören och en upphöjd terrass där du vackra sommardagar kan käka alla dina måltider (och dricka alla dina öl). Vill någon inte lira golf finns här andra aktiviteter, inte minst kajakuthyrning. Med sandbotten är det lätt att bada i sjön och är du som oss kronisk badkruka finns en flytande vedeldad bastu med stor tillhörande badbalja.
De 32 rummen är utspridda på flera byggnader, några i stugor. Själva hamnade vi i ett dubbelrum på andra våningen med en balkong varifrån vi hade fin utsikt mot sjön och uteserveringen. Sängarna var sköna och det fanns en soffa. Ont om tv-apparater var det däremot gott om – överhuvudtaget finns det inga på hela hotellet och det är ett friskt grepp som vi tycker att fler semesterställen skulle våga följa efter. Istället satt gästerna ute och umgicks i den ljumma sommarkvällen.
Vårt rum och utsikten från vår balkong.
Till middag åt vi grillat, som kocken fixade vid utomhusgrillen i direkt anslutning till uteserveringen. Mest gillade vi nog frukosten, vi satt bra länge med kaffet och tomglodde mot sjön – svensk sommar när den är som bäst.
Frukosten.
På kullarna ovanför E4:an ligger Gränna GK. Gps:en kommer att tråckla dig längs en ganska liten väg sista minuterna, men det verkar inte hindra husbilsgolfare att ta sig hit. Helt klart hade klubben fått mer spontangolfare med en bättre avfart från motorvägen.
Klubben var igång med nio hål 1989 och trots hård konkurrens från banorna i Jönköping fyra mil bort gick det så bra att man redan efter två år hade byggt ut till dagens 18-hålare. Att banan ligger ungefär halvvägs mellan Malmö och Stockholm gör säkert att många bryter resan här, med eller utan övernattning i trakten.
Banan har sin största attraktionskraft i att hålen ligger väl separerade från varandra och därmed bjuder på 18 ostörda naturupplevelser. Öppningshålet är ett ganska kort par fyra med en liten dogleg på slutet – en munsbit även för den ouppvärmde. Hål 4 är ett av flera mycket bra par 5. Det är långt och sluttar svagt vänster hela vägen, ner mot vattnet. Vänsterspelare kommer i vanlig ordning att gnälla, men de får skylla sig själva att de inte har talang nog att spela från rätt håll. Inspelet sker över ett dike.
En annan sak vi verkligen gillar med banan är de många ondulerade fairways. En del kommer att invända att ett perfekt slag i mitten av fairway inte borde riskera att hamna lite på skrå, men som vi ser det är onduleringarna ännu ett element i layouten att planera sina slag efter, precis som bunkrar och vattenhinder, och när du väl har den attityden blir det ännu roligare från tees. Vi hade banguiden uppe på flertalet hål och just att du hela tiden måste tänka till och planera slagen gör det betydligt roligare än när du bara behöver slafsa iväg bollen framåt utan någon som helst tanke i huvudet. Med detta sagt är skrålägena fullt hanterbara och vi kände faktiskt aldrig att det lutade på ett sätt som gjorde slagen värst svårare.
Kiosken dyker upp efter åtta hål och bjuder på fin utsikt över nionde hålet, ett par fem med Vättern som fond – enda hålet på banan där du kan skymta Sveriges näst största sjö. Det här har alltid varit vårt favorithål på Gränna, får oss att tänka på den irländske golfbanearkitekten Eddie Hackett – man sa att han snarare hittade banor än byggde dem och med alla sina onduleringar känns det som att hål 9 var spelklart långt innan mänsklig bosättning i området. Avslutningshålet är ett fint matchspelshål, ett par 5 med goda chanser/risker att gå upp på två slag.
Allt sammantaget är Gränna en riktigt fin layout där du får vara ostörd under några timmars promenad i lätt kuperad natur. Fairwayonduleringarna skapar ofta en känsla av att vara på en riktigt gammal brittisk linksbana, om det inte varit för att 150-meterspinnarna är målade som polkagrisstänger (såklart). Med ruffarna nerklippta ska det inte vara något problem att komma runt på en anständig score och vi gissar att de bara släpper upp dem under elittävlingar – och då blir banan betydligt tuffare. Vill du komma väl förberedd har klubben lagt upp små filmsnuttar på hemsidan som ger dig en bra bild av hur varje hål ser ut. Du hittar fler foton från banan här. Fotot nedan är taget från Brahehus, en av landets vackraste rastplatser och inte långt från Gränna GK och Smålandsgården.