destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Heta tips för golfresenären

 

Här ger vid dig våra tips när det gäller det mesta som har med planeringen av din nästa golfresa att göra. För dig som ska iväg på long stay har vi sammanställt några punkter att tänka på.

 


Vi gör vårt bästa för att hålla våra sidor uppdaterade, men ibland ändras saker snabbt; kolla alltid vad som gäller!


 

Oavsett om du åker arrangerat eller på egen hand är det viktigt att göra ett visst förarbete för att din golfsemester ska bli så bra som möjligt. Fundera på vad som är viktigt för att resan ska kännas lyckad – är det bara golfbanorna, boendet och maten eller vill du också ha tillgång till bra kringaktiviteter? När du väl har bestämt dig för vad du vill ha ut av golfresan är det bara att surfa runt på nätet och försöka skaffa dig en uppfattning om vilka alternativ som finns när det gäller banor, boende, flyg, övriga aktiviteter etc. Kolla också vad golfresearrangörerna har på sina sidor och läs våra reportage. När det gäller banreportage är det tyvärr så att de ofta innehåller photoshopade bilder och inte sällan är texten skruvad för att behaga annonsörer, så var kritisk.

 

Souvenir-tipset: Logobollar i all ära, försök få med dig något mer annorlunda hem från golfresan, som en caddie.

 

När du väl bestämt dig för var du vill åka är det mycket möjligt att någon av golfresearrangörerna har destinationen i sitt utbud. Fördelen med att åka arrangerat är att du slipper ordna allt det praktiska själv. Nackdelen är att det oftast blir betydligt dyrare och att du endast i undantagsfall kan påverka upplägget. Vi har bara goda erfarenheter av att resa arrangerat och därför är det lite förvånande att så många golfare håller sig till den arrangör de haft en bra första resa med, något som naturligtvis begränsar alternativen ytterligare.

 

Genom sina volymer kan arrangörerna förhandla sig till bra priser, som kommer dig tillgodo i varierad utsträckning. På vissa destinationer kan arrangörernas priser vara konkurrenskraftiga med vad du kan fixa på egen hand, och det är i dessa fall vi åkt arrangerat. Ett annat skäl att åka arrangerat är att man vill vara med i gemenskapen i en större grupp, med tävlingar och reseledare.

 

Alligator-tipset för Florida-resenären: Ett envist rykte gör gällande att man ska springa sicksack om en alligator är ute efter en. Gör inte det, för reptilen kommer att springa rakt fram och därmed bättra på sina odds att hinna upp dig. Vad som gäller är istället att ha med minst en person i gruppen som springer långsammare än dig.

 

Åker du på egen hand är vårt tips att du först och främst ska tycka det är kul att arrangera din egen resa och att du inte bara gör det för att det ska bli billigare. Så här brukar vi planera våra resor:

 

1. Vi brukar börja med att fundera ut vilka banor och områden som är intressanta för oss. Om du bildgooglar banorna ska du vara uppmärksam på att det verkligen är banan du är ute efter som visas, ofta fastnar en hel del olika banor i håven.

2. När vi väl gjort det kollar vi flyg, boende och hyrbil. Ibland, inte minst i lågsäsong, kan det löna sig att hitta boende och greenfee i ett paket.

3. När vi väl har koll på upplägget bokar vi flyget.

4. Med flyget bekräftat spikar vi boende (tips längre ner) och hyrbil (tips längre ner). Är det hårt tryck på banorna brukar vi boka även golfen, annars försöker vi vänta för att se vilka rabatter som finns när vi väl är på plats. När det gäller hyrbil varierar kostnaden för denna beroende på var och när du hyr. Jämför alltid med kostnaden för andra alternativt, typ taxi. Många hotell som har samarbete med golfbanor erbjuder transport. Ibland kan de även hämta från flygplatsen.

 

Öl-tipset 1: Missa aldrig ett tillfälle att inmundiga en god lokal öl. Den här sightseeing-varianten hittade vi i polska Krakow. Gästerna dricker sin öl samtidigt som de trampar sig runt stadens sevärdheter. Miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.

 

Flyget

 

Det finns en uppsjö av flygmäklarhemsidor (en favorit är Skyscanner) som du kan använda för att hitta billiga biljetter. Flera har ett system så att du kan bevaka hur biljettpriserna utvecklas, så att du kan slå till när priserna på biljetterna dippar (priserna följer numera nästan alltid bokningsläget och det kan finnas mycket pengar att spara genom att slå till i rätt ögonblick). Kolla alltid runt och även på flygbolagens egna hemsidor (där det alltid är lättare att boka in golfbagen). Idag säljs som regel enkelbiljetter, så kolla om du får ett bättre pris om du har olika flygbolag ut och hem.


Fotograferings-tipset: Vi kan ärligt talat säga att fotograferandet har räddat många av våra semestrar när spelet har havererat. Använd mobilen eller en liten kompaktkamera, det gör vi. I takt med att du utvecklar talangen för att ta en bra golfbild kommer det att bli allt roligare.

 

Vissa bolag låter dig fortfarande ta med golfbagen utan kostnad, om du inte överskrider sammanlagda vikten. Andra bolag tar bra betalt för golfbag och annat oversize bagage – kolla alltid reglerna.  Förr var det inga problem att ta med golfbagen i ett rejält fodral, med hjul och förstärkningar. Idag – med nya viktrestriktioner – har det blivit tuffare att få med rejäla fodral. Vi brukar därför flyga med fodral i bara textilmaterial, men packar regnkläder etc runt själva klubbhuvudena, för att skydda dem mot stötar. Har ni möjlighet att spela med samma klubbor (eller halvset) är vårt tips att ta med en bärbag med ett set samt en hoprullbar bag, sedan bär ni var sitt halvset och delar med er av klubbor vid behov (det här har vi gjort i åratal och utöver att vi sparar halva kostnaden för frakten av golfklubbor har vi också klarat oss med en mindre/billigare hyrbil).

 

Att det blivit dyrare att få med golfbagen har gjort att det blivit lättare att hyra och på flera destinationer kan man hyra set redan på flygplatsen till en kostnad som normalt ligger i nivå med vad det kostar att ta med egna på flyget. Vi har gjort det flera gånger och det har funkat utmärkt. När vi hyrt ett helset för att dela på enligt ovan har det aldrig varit några problem att få med en extra putter, men kolla för säkerhets skull innan. Att en del golfare alltid måste släpa med sitt eget gamla set istället för att hyra nya fräscha klubbor har kanske sitt stöd i tesen "bättre ett känt helvete än ett okänt paradis".

 

Attityd-tipset: Lyft blicken från den självförnedrande poängbogeyn och testa andra spelformer på semestern. Här poserar en av våra medelmåttor stolt med en teekula efter att ha vunnit en tät match som avgjordes först på 18:e hålet när motståndarens bollar tagit slut. Hade han spelat poängbogey hade han haft 22 poäng och känslan av en helt bortkastad semestervecka.

 

Hur mycket tid tar flyget i anspråk, kostar det hela golfdagar eller kan du flyga dit tidigt och hem sent, så att du får in ytterligare två golfdagar? Kvällsflyg är ofta billigare, men innebär att du får en extra hotellövernattning utan att få en extra speldag. För att få morgonflyg båda sträckorna och därmed få in maximalt antal golfdagar har vi ibland flugit ner med ett bolag och hem med ett annat, något som numera inte innebär en fördyrning. Jämför olika flygdestinationer som ligger nära varandra, ibland kan det skilja mycket i pris för flygbiljetten. Det kan också vara värt att flyga in till ett ställe och ut från ett annat, kolla då bara kostnaden för att lämna hyrbilen på annan ort. Ett stop over när du flyger långt kan erbjuda möjlighet att få två destinationer till priset av en. Till USA flög vi t.ex. med Icelandair och fick ett gratis stopp på Island, ett ställe man inte passerar till vardags. Kolla bara hur golfbagen hanteras.

 

Jetlag drabbas man av när kroppens dygnsrytms störs. Bland resenärer som gör längre flygresor väster- eller österut i tidzonerna är det en vanlig störning. Många påstår att man drabbas mindre åt ena eller andra hållet, men faktum är att det inte finns någon entydig statistik. Istället handlar det om att vi som individer är olika känsliga. Det bästa sättet att komma över jetlag är att försöka hålla sig till den lokala tiden – landar du på morgonen så håll dig vaken, landar du på kvällen så försök sova. Vi försöker alltid landa på morgonen, för att det är lättare att hålla sig vaken än att försöka sova när man inte är trött.

 

Vykort-tipset: Lär dig hur landets brevlådor ser ut, och ska lukta. Vykorten har ännu inte kommit fram.

 

Boendet

 

Tidigare var det rejält billigare att boka via olika hotellbokningssajter men numera kan man ibland hitta de bästa priserna direkt på hotellens hemsidor, så kolla båda. Gå aldrig direkt in på ett hotell och utsätt dig maxpriset (rack rate). Hotellbokningssajterna visar oftast den billigaste rumskategorin, här ska du klicka dig vidare för att kolla även andra kategorier av rum – en gång la vi till några tior och gick från "standard" till "superior" och fick ett dubbelt så stort rum och med balkong.

 

Balkongtipset: Fin utsikt från öl-balkongen är ofta viktigare än fint rum. Här från vår balkong på Malta.

 

Det kan också vara värt att fundera över vad som är viktigt på rummet. På Malta blev vi först överlyckliga över att ha blivit uppgraderade till en svit, men ganska snart insåg vi att vi ville åt balkongen i dubbelrummen, med sol hela dagen (det var vinter) och utsikt mot Valletta. Numera tycker vi att balkongen är viktigare än rummet – det är där vi helst sitter med vår öl, eller två.

 

Är du osäker på vad du får ska du – om du har möjligheten – kanske bara boka en eller två nätter innan du har koll på läget. Många gånger ser hotellen numera betydligt bättre ut på hemsidorna än i verkligheten. Du kan väl på plats också upptäcka att läget är helt fel eller att det finns disco eller annat nära inpå som stör nattsömnen. I framförallt fattigare länder hittar du också mycket boende i form av charmiga Guest House och annat som inte finns med på hotellbokningssajterna. Ibland, inte minst om du köper en paketresa, kan du välja att bli uppgraderad till ett finare hotell. Tänk då på att prisnivån hänger med upp och att din öl blir dyrare.

 

Åka båt-tipset: Det finns inget trevligare sätt att anlända till nya golfdestinationer än ombord på en båt, helst om det är med övernattning. Du kan lämna allt bagage säkert i bilen och ta plats i restaurangen med en kall öl och sjöutsikt, med bara några minuter till sängen där du fortfarande transporteras mot ditt mål. Ofta kan du också finansiera resan genom att köpa hem billig öl, inte bara i Tyskland utan även i Polen och baltländerna. Vi ha testat de flesta nattbåtar som är aktuella för golfresenären.

 

Hyrbilen

 

Hyr aldrig direkt av hyrbilsföretagen utan gå genom förmedlingsföretag typ Auto Europe och Holiday Autos. Jämför alltid deras priser – det kan skilja rejält beroende på när du åker. Om du bokar långt i förväg ska du kolla hur priset utvecklas på deras hemsida, ibland kan det sticka neråt rejält och en gång halverade vi vår månadshyra genom att boka om. Priset kan också sticka uppåt, varför vi rekommenderar att preliminärboka tidigt och sedan ha lite koll.

 

Om du inte har självriskeliminering genom ditt kreditkort eller hemförsäkring ska du teckna en via de här företagen (Auto Europe brukar vara billigare här), på plats är det betydligt dyrare och ganska obehagligt när de med alla medel försöker sälja på dig diverse försäkringar som deras provision är baserad på. Låt dem inte skrämma dig utan var påläst vad din försäkring gäller innan du åker iväg. Kolla också att hyrbilsföretaget har öppet när du ska hämta bilen. Om du lämnar tillbaka den innan de öppnat och använder en "key drop" är det ett ytterligare skäl att ha en självriskeliminering, så slipper du stå för något som du eventuellt missat när du checkade ut bilen.

 

Sedan ska vi varna för det här med att signera hyresavtalet på en digital skärm när du hämtar hyrbilen. Detta blir allt vanligare och de säger att de ska skicka avtalet till din mejladress. När du väl får mejlet kan det visa sig att det finns med en extra försäkring du inte bett om. Be alltid att få se vad du skriver under, helst en papperskopia annars rekommenderar vi att du står kvar tills du fått avtalet i mejlen och kan se att allt är som det ska vara. Det är extremt svårt att få tillbaka pengarna om du betalt för mycket.

 

Med lågprisflyget kan du idag köpa billiga enkelbiljetter – kanske läge att hämta bilen på ett ställe och lämna på ett annat. Är ni fyra personer blir det ofta billigare att hyra två små bilar istället för en stor, vilket ger större flexibilitet men också kräver två nyktra förare istället för en.

 

Språk-tipset: Lär dig några fraser på landets språk. Vi kan själva av oklara skäl säga "du har en läcker tandborste" på holländska och det funkar alltid som en isbrytare i Nederländerna och Sydafrika (först blir de rädda, sedan glada).

 

Att få kontakt med lokalbefolkningen

 

Det roligaste med att resa som golfare är att lira med folk på orten. De kommer dessutom hjälpa dig att tackla banan. På Nya Zeeland blev vi efter nästan varje runda hembjudna på middag på kvällen till dem vi spelat med. Vårt tips är att redan vid kontakten med klubben fråga om de kan stoppa in er med några trevliga lokala golfare. Är ni fyra som reser ihop tycker vi att ni ska dela upp er, ni kan spela med varandra hemma i Sverige.

 

När det gäller språket i främmande länder tycker vi att du ska lära dig några ord för att i varje fall kunna visa lite god vilja på plats. Ett hej där och ett tack där på originalspråk genererar lätt ett leende och lite extra hjälpinsatser. Google översättning har numera en ljudfunktion, så att du kan lära dig uttalet på ordet du skriver in. Om du vill imponera med dina språkkunskaper i Wales ska du nämna några av de ortnamn som ska vara världens längsta, t.ex. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, 3 000 invånare.

 

Recensioner

 

Att ha höga användarbetyg på nätet blir allt viktigare för golfbanor, hotell och andra och allt fler är inne och manipulerar betygen, numera också ofta mot betalning. Hyrbilsföretagen har i många fall gått från botten- till toppbetyg på nätet, trots att de är lika otrevliga när du ska hämta ut din bil. Vårt tips är att inte stirra dig blind på betygen utan faktiskt läsa några av recensionerna. Är de konkreta och välmotiverade betyder det ofta (än så länge) att det är en ärlig och uppriktig uppfattning av någon som faktiskt spelat på banan eller bott på hotellet.

 

Öl-tipset 2: Missa inte att testa de lokala för dig okända ölen. I Belgien finns det många knasiga varianter på öl och att beställa är som att spela rysk roulette med gommen.

 

Navigera utomlands


Om din gps har svårt att hitta fram till en destination kan du mata in gps-koordinaterna (du får fram dem genom att högerklicka i google maps och välja ”vad finns här”). Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline. Här finns instruktioner hur du gör.

 

Att använda plastkortet

 

Lämna aldrig över ditt kreditkort om du inte känner dig 100 procent säker. Lämnar du över det så se till att du hela tiden har koll på vad de gör med det. Dessa enkla regler är ditt bästa skydd mot att någon ska tömma ditt konto. Ett ytterligare sätt att skydda sig är att ha två konton, men bara ett av dem kopplade till ditt kort. De flesta banker erbjuder utan kostnad en lösning där du kan föra över pengar mellan kontona. Är du borta en längre tid kan du ha större delen av pengarna på kontot där man inte kommer åt dem via kortet, sedan för du över dem i småportioner.

 

Öl-tipset 3:Veteölen är skäl nog att lira golf i Tyskland. 

 

Att få gratis sjukvård i Europa

 

Genom din hemförsäkring har du oftast ett skydd i 45 dagar över hela världen. Inom EU och i Schweiz har du dessutom i princip samma rätt till sjukhusvård som det landets egna medborgare. På Försäkringskassan kan du – för att göra det smidigare – utan kostnad beställa kortet European Health Insurance Card.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.