Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Chansen att bo förstklassigt till vettigt pris i lågsäsong


Destin i nordvästra Florida, strax öster om Pensacola, är sannolikt en av Floridas mest prisvärda golfdestinationer nov-mars, inte minst är det lätt att då hitta riktigt bra boende till en anständig peng.

 

Orsaken är att de fantastiska stränderna är huvudnumret här och många andelsboenden hyrs ut billigt utanför strandsäsongen. Att hyra minst en månad ger bäst priser, ibland är det så att du betalar lika mycket för fyra veckor som för två. Vädret är lite kyligare än söderöver, men oftast perfekt för golf. Alla banorna vi testade hade mycket bra greener. Bermudagräs är vanligt här uppe och blir brunt vintertid, dock utan att underlaget blir sämre.

 

 Emerald Bay. Längst  upp: utsikten från vår balkong på Emerald Grande. Nedan: Sandestin Burnt Pine.

Gillar du sportfiske till havs har du kommit helt rätt. Genom att man inte behöver åka så långt ut för att nå djupare vatten här har Destin blivit något av sportfiskehuvudstaden i Florida. Gillar du shopping heter den stora outleten SilverSands (testa butiken IZOD för bra priser på golfkläder). Något egentligt centrum är svårt att hitta i Destin, men shopping-plazan Destin Commons funkar som någon sorts mittpunkt. I övrigt är allt utspritt på ca två mil längs väg 98, på en landremsa som skiljer Choctawhatchee Bay från Mexikanska Golfen. Sommartid – när alla badturister är här – är det rejält igenkorkat på stora vägen näst intill ständigt. Vintertid är trafiken inga som helst problem.Vi checkade in på Emerald Grande, allra längst västerut i Destin. Från många av lägenheterna här har du vad som mycket väl kan vara Floridas bästa utsikt och i markplan ligger Harborwalk Village med många restauranger.  Numera hyr de ut sina lyxiga lägenheter månadsvis vintertid till bra priser.  Dessutom lirar ni den bästa banan i Destin med rejäl rabatt, eftersom det är samma ägare.

 

Utsikt från vår balkong samt från ett av flera wc. Emerald Grande med Harborwalk Village i markplan.

Lägenheterna är oerhört bekväma och som oftast i USA har varje sovrum ett eget badrum – med dörren öppen hade vi från ett av dem den bästa utsikt vinågonsin haft från en wc-stol. Sängarna är så bra som de bara kan vara i USA. I köket hade vi alla typer av maskiner och i lägenheten fanns även tvättmaskin och torktumlare. Ett mycket välutrustat gym och reception 24 tim ingår, samt rumsservice för den som är i behov av det. Om så önskas ingår även sängbäddning och lite undanplockning varje dag. Parkering finns inomhus gratis med hiss rakt upp till lägenheterna. Ställets egen restaurang är bra och med mycket anständiga priser. Allt sammantaget har vi aldrig bott bättre och kommer sannolikt inte heller att göra det.

 Regatta Bay är bästa banan i Destin och hade det inte varit för Camp Creek österut (en av de bästa banorna vi någonsin lirat) hade det nog varit nordvästra Floridas bästa bana. Hälften av hålen har vatten i spel och ofta med risk/reward-inslag, inte minst avslutningshålet. Ytterligare några hål har mindre träskpartier som du måste över. Gps finns i bilarna och är till stor hjälp, inte minst för den som slår långt. Utöver att trafiken hörs på några hål bjuder Regatta Bay på en ostörd upplevelse av hög klass. Klubbhuset är mycket fint (gratis kaffe finns i baren att ta med ut och på första och tionde tee finns kylda äpplen att ta med).

 
Emerald Bay erbjuder en hyfsat varierad runda och med fem tees kan du lira banan från dryga 4 000 meter upp till ca 6 300. Om du väljer några av de bakre tees kan två hål ställa till det för dig om du inte lyfter bollen tillräckligt långt – vårt förslag är att du i så fall flyttar fram bara på dessa två hål och i övrigt lirar den banlängd du tror dig trivas med. Några hus ligger lite väl nära fairways, men som vi uppfattade det hade de alla satt upp skydd mot våra sneda utslag. Gps finns i bilarna.

 Kelly Plantation har ett härligt klubbhus som ger vibbar av hur det var på den tiden det låg en plantage här. Här finns också ett av Floridas vackraste hål från luften, som du knappt kommer att lägga märke till om du lirar din golf i markplan. Gps finns i bilarna och för att du inte ska glömma vilken medelmåtta du är så bjuds du på info hur Fred Couples spelade varje hål. Kylda äpplen finns på ettans och tians tee. Om du håller till höger på fairway på hål 16 får du åka lite berg och dalbana.

 


Klubbhuset Kelly Plantation.


Indian Bayou har 27 hål uppdelade på slingorna Seminole, Creek och Choctaw. Din starttid avgör vilka 18 hål du sätts att lira. Se till att få med den sistnämnda, som är klart bäst – påminner en del om Tylösand Norra eller Sölvesborg. Alla tre slingorna med undantag för några hål på Creek kantas av träd och buskage där sneda slag lätt försvinner. Creek har två hål med en hel del träsk som ska passeras – på det första har man flyttat fram röd tee och gjort det till par 4 istället för par 5, för att göra det hanterbart för kortslående. Klubbhuset känns aningen formellt för vår smak.

 
Shalimar Pointe ligger över några broar västerut från Destin, förbi Fort Walton Beach. Klubbhuset är av det enklare slaget och banan ser vid en första anblick inte lika flashig ut som många andra i området. Layouten är dock mycket bra och framförallt kommer den som gillar course management (att planera sina slag) att gilla en runda här. Bunkrarna är uppdragna i bakkant så att du tydligt ser dem inför dina slag. Greenerna var under vårt besök mycket snabba. Flera hade avrinningsytor som gjorde det svårt att få inspelen att fastna. Det finns fem tees och du kan lira banan från ca 4 800 meter upp till ca 6 100 meter.

 


 

Sandestin Golf & Beach Resort har fyra banor. På tre kan du spela utan restriktioner, den fjärde – Burnt Pine – kräver att du bor på anläggningen. Vi började här och hamnade i samma boll som ett par från Alabama som hade köpt ett mycket prisvärt golfpaket – så kolla runt på nätet. Banan är öppen för hotellgäster före kl 08 eller efter 13, alla dagar i veckan. Du kan gå och det är inga problem att göra så – se bara till att få med dig en toalettnyckel, som normalt finns i buggyn. Du behöver även en banguide om du vill scora. Banan är utan tvekan den vackraste av de fyra vintertid, då den erbjuder de grönaste fairways som har en fin kontrast mot den bruna ruffen. Vatten är i spel på elva hål, extremt mycket på korthålet 14 där det sannolikt ligger några tusen bollar mellan tees och green.

 Vi gav oss också på Raven, som tillsammans med Burnt Pine utgör Sandestins två bästa banor. Layout- och skickmässigt håller de samma höga skick, här är dock fairways åt det mer brunare hållet vintertid. Inte heller här fick vi med oss en banguide och det försatte den långtslående av oss i en hel del bekymmer. Vi kände att vi gärna skulle vilja komma tillbaka och testa boendet på Sandestin någon dag – paret vi lirade Burnt Pine med åker hit varje år och älskar miljön, inte minst kring Baytown Wharf, den lilla byn mitt i resorten som vi inte hann besöka men som huserar affärer, restauranger och kvällsnöjen.

 


select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Destin:

Emerald Bay
Indian Bayou
Kelly Plantation

Regatta Bay

Sandestin Burnt Pine
Sandestin Raven

Shalimar Pointe

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.