destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Avslappnat boende mitt i stan

 

Scandic Linköping City ligger vackert vid Stångån med stadens hela utbud inom några minuters promenadavstånd. För golfen valde vi att satsa på Linköpings GK och Landeryds Vesterby-bana.

Scandic har flera hotell i Linköping, varav två ligger centralt. Eftersom vi var osäkra på vilka initiationsriter som krävdes för att få checka in på Scandic Frimurarhotellet satsade vi på Scandic Linköping City. Hotellet ligger vackert och fridfullt, med utsikt mot grönska och Stångån från uteserveringen. Under vårt besök i högsommarvärme fanns en liten konstgjord strand nere vid ån.

 

Linköpings GK. Nedan: frukosten och vårt rum.

 

Rummen på Scandic brukar vara miljömässigt korrekta men väl tråkiga. Här gör dock ett stort fönster och färgsättningen att det känns roligare, se till att få rum mot ån. Frukosten är i vanlig Scandic-ordning av högsta klass. Det finns flera parkeringsalternativ i direkt anslutning till hotellet. 

 Linköpings GK ligger knappt tio minuter från hotellet och erbjuder en trevlig öppen parkbana med några skogshål. Inledningsvis är det en del träd längs fairway som bråkar med utslagen, sedan är känslan att det blir öppnare. Dock hittar du oftast bollen lätt, även om det kostar när du hamnar mask bakom någon stam.

 

 

Layouten är helt platt, förutom några hål på slutet som är lite mer kuperade – men inte så att du behöver syrgas. Det är inte välströsslat med mått på banan, så se till att få med dig banguiden som ingår i greenfeen. Signaturhålet (fotona ovan) är 16 och kallas för ”Bauer-hålet”, för att det ligger lite trolskt.

 

 

Seve Ballesteros vann här 1981, på totalt 15 under par, och vi hade faktiskt killen som då gick caddie för honom i vår boll när vi nu lirade banan. Själva noterade vi 72+.

 

 

Restaurangen är en av landets bästa golfrestauranger och frekventeras även av många icke-golfare, inklusive studenter från det närbelägna universitetet. Det fanns flera rätter att välja på under vårt besök och vi hade gärna valt allihopa. Klubbhusområdet kommer så småningom att flyttas tillsammans med drivingrange och något hål, för att ge plats för annat. Banan kommer då att få en delvis ny sträckning.

 


Landeryds Vesterby-bana hittar du 15 minuter söderut. Landeryd tog över banan efter att tidigare ägaren hamnat i obestånd och för den som köper golfpaket med boende på Landeryd är inkvarteringen här. Det här är Landeryds bästa bana, för att den med sina stora avrinningsytor (mycket finklippta ytor runt upphöjda greener) skiljer sig från de flesta banor i Sverige.

 

 

Inledningsvis kan dessa ytor tyckas tacksamma, det blir liksom mer ”putt-yta” att träffa med inspelen, men ganska snabbt inser du varför det heter just avrinningsytor. Greenerna är mycket stora med onduleringar, så det gäller inte bara att träffa green utan också på rätt ställe. Kort sagt kommer Vesterby att sätta ditt närspel på rejäla prov.

 

 
För den som planerar sina slag finns det gott om utrymme att undvika fairwaybunkrarna, som är uppdragna i bakkant och lätta att se. Hamnar du i dem är de oftast tuffa att ta sig ur i spelriktningen. Några greener skyddas av bunkrar som är stora som sandtag, men precis som ute på banan finns det gott om utrymme att undvika dem. För bättre spelare ligger bunkrarna ofta och bråkar i spellinjen och tvingar till beslut om man ska våga chansa att gå över eller spela omvägen runt.

 Teetavlorna är mycket fina och informativa. Första och sista nio skiljer sig rejält längdmässigt. Transportsträckan mellan hål 13 och 14 fick oss att fundera på om vi var på väg att lämna Östergötland, men det är en vacker och lummig sträcka längs vattnet.

 

 

Hål 17 (ovan) är en het kandidat till landskapets bästa hål, ett korthål modell TPC Sawgrass men med upphöjda tees. Har du som oss en flack bollbana (sorkdödare) kan du spara en boll genom att gå direkt till dropprutan. Avslutningshålet, ett långt par 5, har du fin utsikt mot från restaurangen, som lär servera mycket bra mat (det var bröllop under vårt besök så utbudet var begränsat). Du hittar fler foton från Linköping GK och Landeryds tre banor här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.