destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Fängslande golfpaket 

 

Clarion Collection Hotel Bilan i centrala Karlstad huserar i det tidigare Länsfängelset. Här får du en portion kultur på köpet och slipper ha dåligt samvete för att du bara spelar golf och dricker öl på semestern. Vi spelade golf på Karlstad GK med 27 hål.

 

Karlstad är kanske mer än något annat känt för ”sola i Karlstad”, som ursprungligen inte hade något med väderlek att göra utan syftade på en servitris tillika krogägare (Eva Lisa Holtz, 1739-1818) med ovanligt glatt humör. En leende sol är sedan många år symbolen för Karlstad och ska kommunicera just ett glatt sinne. För de flesta av oss väcker den dock mest förhoppningar om större chans till sol under golfrundan här.

 

Öppningshålet på Karlstad GK:s Röd slinga.

 

Inne på det här med historik ville vi inte vara sämre när vi valde hotell och därför checkade vi in på det tidigare Länsfängelset, numera Clarion Collection Hotel Bilan. Byggnaden uppfördes i mitten av 1800-talet och tjänade som fängelse fram till 1968. Trots metertjocka väggar lyckades många rymma med gamla hushållstrickskombinationen fil & lakan, något som bidrog till att det togs ur tjänst.

 

 

Exteriört är mycket säkert sig likt från tiden då Raskenstam, ”Bildsköne Bengtsson” och Lasse Strömstedt (sedermera författare) med flera satt fängslade här. Interiört har man lyckas kombinera modern komfort med en stor portion historik i så gott som samtliga utrymmen. I källaren finns ett museum med flera av de gamla cellerna bevarade och i receptionen finns en kul länga med foton på personalen, alla i fångkläder och med sina namn på skyltar som de håller upp.

 

Frukosten. Nedan: vår minisvit.

 

Rummen har säkert av många recensenter med mindre sofistikerad humor än oss beskrivits som ”cellsynt rymliga”. Vi nöjer oss med att konstatera att de är mycket trevliga och att dörrarna numera inte är låsta utifrån. För den som vill uppgradera till ett något större rum är det inte dyrt. Vill du lyxa till det finns det även en minisvit – vi fastnade för den eftersom det här finns ett djupt fristående badkar och vi aldrig missar en chans att bada badkar på semestern. Eftermiddagsfika och kvällsmat ingår i övernattningspriset. 

 

 

När det gäller golfen väljer du vilken bana du vill spela. Vi satsade på Karlstad GK med 27 hål uppdelade på tre slingor där man alternerar vilka som spelas som dagens 18-hålare – på den tredje är det då bollränna, vilket gör att du alltid kommer ut. Dessutom finns en Pay & Play korthålare av bra kvalitet.

 

Fotona ovan: Blå slinga. 

 

Slingorna är döpta till Röd, Blå och Gul. Alla tre är av skogskaraktär men de två förstnämnda är mer öppna och lättare att hantera med en bångstyrig driver. Vi hamnade på denna kombination och allt var under vårt besök i mycket bra skick, inte bara spelytorna utan även allt omkring – här fanns alla tecken på en välskött klubb. Hemsidans flyovers (hålen filmade från luften som de spelas) är förvisso kul, men gör inte banan rättvisa skickmässigt. 

 

Fotona ovan: Röd slinga. Nedan: Gul slinga.

 

Layouten är riktigt omväxlande och kul, med hål som är tillräckligt kuperade för att öka spelglädjen samtidigt som det aldrig blir jobbigt att gå. Greenerna var mycket fina och snabba, många med onduleringar som gjorde det möjligt att få till lätta och svåra flaggplaceringar. Vi tog oss också en titt på Gul slinga och den är på sina ställen betydligt smalare och därmed sannolikt svårare att komma till tals med om du som oss slår bredare än långt. Du hittar fler foton från Karlstads tre slingor här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.