destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Bra golf och förstklassig mat i vacker miljö

 

Det krävdes nio romaner för att till fullo beskriva den rofyllda miljön vid sjön Åsunden. Vi uppskattade även maten vid vårt besök.

 

Tjugo minuter rakt söderut från Ulricehamn, halvtimmen öster om Borås, hittar du Åsundsholm Golf & Country Club. Det mesta här snurrar kring den lilla herrgården, som uppfördes 1920 och erbjuder fina vyer mot sjön Åsunden.

 

Bäst utsikt mot sjön med klubbor i handen har du från avslutningshålet och på övningsgreenenen vid herrgården.

 

Byggnaden fungerade i många år som bostad för författarinnan Birgit Th. Sparre – det var här hon författade sin romanserie ”Gårdarna runt sjön”. Nio romaner blev det mellan 1928 och 1976 och skildringarna av den vackra miljön här lockar än idag många turister. De vackra rummen i herrgården är alla döpta efter gårdar runt sjön.

 Golfbanan var igång som ett familjeprojekt 2001 och tolv år senare var den utbyggd till 18 hål. 2020 var den på grund av olönsamhet nära att bli åkermark. Då trädde ett 60-tal intressenter – företag såväl som enskilda medlemmar – in och köpte hela klabbet av familjen. I samma veva fick restaurangen en ny ägare, samma krögare som driver restaurang ”Räven och Rönnbären” i Dalsjöfors, allmänt ansedd som Borås-traktens bästa restaurang.

 

 

Är den förstklassiga trerätters vi fick i oss något att gå på får golfbanan ursäkta – maten är höjdpunkten med ett besök på Åsundsholm. En tvårätters ingick i vårt golfpaket och med tanke på att fisken var en av de bästa vi någonsin satt tänderna i var det omöjligt att inte löpa linan ut och köpa till en efterrätt. Numera har dock restaurangen fått ny krögare, vi hoppas att man satsar lika mycket på maten.

 

Bresaola (lufttorkat nötlår) med romanesco (en hybrid mellan blomkål och broccoli) följdes av smörstekt gösfilé med sidfläsk, rödbeta, kapris och dillslungad potatis. Vi rundade av med tartofu limoncello med halloncoulis, grädde och bär.

 

När det gäller aftergolf-ölen är det värt att notera att restaurangen vid vårt besök en vardag utanför högsäsong öppnade först klockan 17 – det fanns ett kylskåp vid boendet där man kunde ha några öl i beredskapsläge.

 

Byggnaden med golfshopen och hotellrummen. Vårt rum.

 

För den som vill övernatta finns tolv rum i en separat byggnad ett stenkast från herrgården. Rummen är snarare funktionella än lyxiga. Toa och dusch finns, dock ej tv. Internet finns men vi lyckades inte koppla upp oss mot det, varken i boendet eller i restaurangen. Mobiltäckningen fungerade dock bra för oss.

 

 

Banan var under vårt besök i mycket bra skick hela vägen från första tee till sista green. Spelmässigt gillade vi bunkrarna mest, mycket fina och välplacerade och med gräsklädda kanter, som inte är så vanligt i Sverige.

 

 

Se till att få med dig en banguide och du kommer att ha riktigt kul när du planerar din framfart. Guiden har också rejält med skrivna speltips för varje hål. Det är bra skyltat när du ska vidare till nästa hål.

 

Hål 10 från tee, vid inspelet och bakifrån.

 

Hål 1 och 10 går parallellt och är snarlika, båda relativt korta par 4 med gott om utrymme i sidled för den som inte kalibrerat klubborna. Båda svänger svagt vänster och har en del träd på slutet som kan bråka med inspelen. Det är på dessa två hål samt på avslutningshålet som du framförallt har vyer mot sjön.

 

Signaturhålet 12 från tee till green.

 

Sista nio gillade vi klart bäst. Signaturhålet 12 är ett av landets bästa – och mest utmanande – par 5. Bunkrar och trädridåer ska navigeras hela vägen till inspelet över vatten och när du väl lagt upp dig för att träffa green inser du att den har sällskap av två småelaka bunkrar typ 17:e på TPC Sawgrass Stadium – det finns aldrig några lätta flaggplaceringar här.

 

 

Lirar du sorkdödargolf kommer du till vägs ände på hål 17 (ovan), ett korthål där det inte finns några alternativ till att slå bollen över vattnet. Avslutningshålet är banans längsta hål, 500 meter jämnt från gul, 433 från röd. Totalt mäter banan 4 806 meter från röd tee, 5785 från gul, par 72. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.