destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

100 procent naturupplevelse längs älven


Vid Västerdalälven hittade vi en liten stugby där vi hade vackra Gagnefs GK som granne.

Gagnefs GK knappa halvtimmen söderut från Leksand slår på stora trumman och påstår att de har den vackraste banan i ett ”onödigt vackert Dalarna” – kul formulering och ett påstående väl värt att syna.

 

Vy mot hål 7 och 8 från tee på hål 4. Längst upp: signaturhålet 15.


Banan ligger vackert vid Västerdalälven, mellan Djurås och Mockfjärd. Den förstnämnda orten är känd som ”Älvmötet”, för att Västerdal- och Österdalälven möts här och tillsammans bildar Dalälven. Den senare orten är kanske mest känd för sin fönstertillverkning. Fram till början av 1990-talet låg landets största husfabrik här.

 Några minuter bort från golfklubben ligger Ratt o Roder, en fräsch och modernt utrustad stugby. För den som inte spelar golf finns det gott om andra aktiviteter att sysselsätta sig med.

 Stugorna finns i olika storlekar, alla är utrustade för självhushåll och med utsikt mot älven. Trådlöst Internet (fungerade bra även i trädgården) och diverse tv-kanaler finns. Har ni inte egna lakan och handduk finns det att hyra. Ni städar själva när ni flyttar ut eller så köper ni tjänsten. Det finns även ställplatser för husvagnar och husbilar, med eller utan el. Alla boende har tillgång till roddbåtar, kanadensare, grillstugor, boulebana samt vedeldad bastu.

 Vårt sällskap på fyra personer satsade på ”Färjestugan”, för att den verkade störst och också ligger bäst gentemot älven. Ett sovrum fanns i anslutning till köket och ett i kombo med det lilla vardagsrummet. I båda fallen var det våningssängar, de senare var extra breda. Allt var mycket fräscht och den inglasade verandan låg på första parkett mot älven. Några mygg märkte vi knappt av, kanske hade de också semester. 

 

Färjestugan på Ratt o Roder skymtar längst bort på vänstra strandkanten från green på hål 13. Simbart med bärbag.

För den som inte vill fixa middagen själv går det att beställa paket från golfklubben. Det handlar då om ”dagens rätt” som blivit över under veckan och som restaurangen frusit in – en utmärkt idé för att minska matsvinnet. Vi nyttjade den här servicen till kvällen efter att vi spelat banan och kunde då välja mellan flera rätter.   

 


Det finns också några restaurangen tio minuters körning bort, antingen i Mockfjärd eller i Djurås/Gagnef – påfallande många thai-restauranger, men också några pizzerior. Själva åt vi bra på Flottbro Café & Thai Restaurang i Gagnef (ovan), med fint läge vid Österdalälven.Gagnefs GK ligger på en stor udde bort från väg E16 mot Västerdalälven. Väljer du att ta ditt eget flygplan hit finns en 800 meter lång landningsbana tre km bort. Inga landningsavgifter, men heller inga brandbilar om du flyger som vi spelar golf.

 Kanske har du sett det välkända fotot av banan, taget från några 100 meter upp i luften. Frågan är hur vacker banan är i markplan, där flertalet av oss håller till när vi lirar golf. Det var det vi var här för att få grepp om.

 


Det finns två tees och banan spelas 4 795 eller 5 617 meter, par 72. Någon fairwaybevattning finns inte i dagsläget, så det kan vara läge att höra dig för om konditionen om vädret varit knasigt en längre tid. Med detta sagt hade vi några av de bästa greenerna här under vår dryga vecka i Dalarna slutet av juni.

 

 
Tillhör du typen som nyttjar rangen innan rundan ligger den på vägen mot första hålet, gå rakt fram över bron istället för att svänga höger till första tee. Öppningshålet (ovan) är sedan ett hyfsat lätthanterligt par 4 som premierar riktning snarare än längd.

 

 

Om du som oss hängde med kaffe i restaurangen istället för att besöka rangen får du med hål 2 (ovan) en andra chans att värma upp svingen under hanterbara förhållanden, även här ett kort par 4 men har du bara koll på det tvärsgående diket ska det inte vara några större problem. De kommer istället på nästa hål.

 

 

Hål 3 (fotona ovan) är utan tvekan banans svåraste hål, ett långt par fem med några rejäla träd mitt i fairway där många vill landa sitt utslag. Slår du inte riktigt långt ska du nog försöka hålla höger, än bättre är att ta ett inspelsvarv så att du får grepp om vad du behöver göra utifrån förmåga och bollbudget.

 

 

Korthålet 4 (ovan) är fint och vyerna mot vänster där du kan ana hål 7 och 8 är ännu finare. När du sedan närmar dig green på hål 6 börjar du se älven där nere, som rinner parallellt med hål 7.

 

 

Hål 7 (fotona ovan, sista taget bakifrån) är ett av tre hål på banan som mäter ca 480 meter från gul tee, men här är du hjälpt av att du står högt. Samtidigt är det en rejäl sväng på slutet och inspel över vatten. Känner du att det börjar gå åt pipan kan du försöka njuta av älven.Hål 8 (ovan) är ännu ett fint korthål och sedan spelas 9 (nedan) uppför. Fördelen med det är att om du som oss tar en paus i restaurangen istället för vid kiosken så ser du när det är folk på 9:ans tee och dags att lunka vidare.

 


In-9 kände vi nog var lite tamare än ut-slingan, men här har du banans signaturhål, hål 15 (fotot längst upp på sidan), med vackra vyer mot älven från gul tee. Njut först av utsikten och se sedan till att inte göra något dumt så blir allt bra. Spelar du från röd tee är den i markplan, så dra iväg en boll från gul för lite livsglädje.Avslutningshålet (ovan) spelas precis som hål 9 rakt upp mot klubbhuset. Fördelen med det är att ölen kommer att smaka dubbelt så bra. Se också till att tajma in lunchen. Klubben ser helst att du spelar alla 18 hålen i ett svep, men är det lite folk på banan och ni inte är för många samt har lite vett är det inte omöjligt att ni kan få tillåtelse att bryta för lunch halvvägs. Men ni hörde det inte från oss. Du hittar fler foton från banan här.

 


select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.