destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

 

Trevligt golfpaket i strategiskt läge och med kul omväxlande bana

 

Bara några minuter från E4:an och alla snabbmatsrestauranger vid Trafikplats Mjölby Västra hittar du ett riktigt trevligt golfpaket, med en 18-hålare där banarkitekten verkar ha fått styra på första nio och naturen på sista nio.

 

Hotell Miskarp, uppkallat efter en närliggande gård, ligger i princip vägg i vägg med klubbhus och första tee på Mjölby GK och erbjuder 36 rum i längor längs ett trevligt receptionsområde med restaurang, uteservering och swimmingpool. Rummen är rymliga, med sköna sängar och en uteplats med egen parkeringsplats framför. Trådlöst Internet ingår och det finns relaxavdelning med bastu. Under vårt besök träffade vi på ett gäng som var på väg hem till Norrköping efter en vecka i Danmark – att de stannar till för en övernattning bara några mil hemifrån säger en del.

 

 

Hotellet är öppet året om och sommartid är ca hälften av gästerna golfare, kanske därför alla rumsnycklar har en vidhängande ölöppnare. Personalen är oerhört trevlig och det finns ett antal varianter på golfpaket. Eftersom det finns en hel del banor i området är Miskarp ett lämpligt basläger.

 

 

Har du aldrig tidigare lirat golf på Mjölby GK kommer du att önska att du gjort det. Layouten är mycket trevlig och omväxlande och sedan vi var här för bra många år sedan har klubben uppenbarligen lagt ner en hel del arbete för att vässa skicket, inte bara på spelytorna.

 

Öppningshålet, ett dogleg vänster, fram- och bakifrån.


Klubbhusområdet är trivsamt och lunchen, som vi inte lyckades tajma in, ska vara riktigt bra. Från uteserveringen har du utsikt mot avslutningshålet, ett korthål med högt belägna tees, samt mot rangen, som verkade riktigt fin för den som vågar riskera att trötta ut sig innan rundan.

 

Hål 3 fram- och bakifrån.

Första nio ligger mer öppet och redan på hål 3 – ett kort dogleg vänster med träd och vatten som ska navigeras på inspelet – kommer du att önska att du fått med dig en banguide. Har du varit förutseende nog att få med dig en hemmaspelare kan de tipsa om en smitlinje in ifall du inte är tillräckligt lång från tee.

 

Hål 6 fram- och bakifrån.

På hål 6 kan du stoppa undan dina sorkdödare, här är det inspel över en väl tilltagen pöl som gäller. Rejält tufft blir det på hål 8, ett långt par 4 där det krävs en djärv linje över vattnet från tee för att kunna gå in med någorlunda säkerhet på andraslaget. Har du kvar den där hemmaspelaren i bollen så kan hon/han berätta att många lägger upp sig kort höger innan vattnet och tar ett längre andraslag därifrån. Med tanke på att det är flytande äventyrligheter i spel även framme vid green kan det vara läge att spela hålet som ett par 5.

 

Hål 8 från green bakåt, svårt från tee och trångt in mot green. Välförtjänt indexerat som banan svåraste hål.

Med nio hål avklarade byter banan karaktär. Nu kommer du att ha betydligt fler träd – och även stora stenblock – att pricka. Det här får säkert en och annan poängbogeygolfare att muttra, men då är vårt tips att istället spela match. Dessutom kommer de här hålen att i betydligt högre grad fostra dig till en bättre golfare.

 


Hål 12 fram- och bakifrån. 


Med detta sagt är hål 12 lite ”kalleankigt”, i varje fall om du spelar här första gången. Några kullar ligger precis där du vill landa utslaget och det är svårt att veta hur bollen kommer att studsa. Många medlemmar ville ta bort kullarna medan andra ville ha dem kvar, sannolikt för att de anses ge hålet lite extra karaktär. Som vi ser det är det säkrast att lägga upp kort om krönet – eller dra på med drivern efter att framförvarande boll ringt i klockan.

 


Även hål 13 kan nog väcka ont blod hos den som vill ha koll på vad som behöver göras från tee. Här gäller det att hålla så långt vänster som möjligt för att få ett inspel fritt från trädstammar. På hål 17, ett långt par 5 dogleg höger, ska utslaget ner i en sänka och här får du koll på framförvarande boll i spegeln som finns på en lång stolpe bakom tees. Luras inte av att det i spegeln ser ut som att det är ett dogleg vänster, vi har kollat med klubbledningen och det är höger som gäller.

 Att vi är så förtjusta i Mjölby GK hänger mycket på att de två 9-hålarna är så olika. Medan ut-9 ger känslan av att naturen fått underordna sig banarkitekten är känslan den omvända på sista nio. Och för den som retar sig på hål 12 citerar vi en av världens mest framgångsrika golfare när han tröttnade på golfare som ville att alla hål skulle se ungefär likadana ut: ”You build it, I play it”. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.